Postipalvelut suunnittelee: Loppuvuoden sesongissa jaettavaa postia riittää perjantaisin, kevennettyyn perjantaijakeluun palattaisiin tammikuussa 2021

11.11.2020

Postipalveluissa oli kesä-lokakuun ajan kevennetty perjantaijakelu, koska kirjeiden, lehtien ja mainosten määrä on vähentynyt pysyvästi ja koronapandemia vähensi sitä lisää. Tilannetta helpottaa väliaikaisesti loppuvuoden sesonki, jolloin perjantaisinkin riittää jaettavaa. Joulun jälkeen odotettavissa on kuitenkin paluu sesonkia edeltävälle tasolle, joten suunnitelmissa on ottaa kevennetty perjantaijakelu käyttöön jälleen tammikuun 2021 alussa.

Kirjemäärästä on hävinnyt 2000-luvulla sähköisen viestinnän myötä yli 60 %. Koronapandemia on lisäksi kiihdyttänyt voimakkaasti erityisesti kirjeiden määrän vähenemistä. Kotitalous saa nykyisin vain 3,5 osoitteellista lähetystä viikossa.

- Joulun ajan sesonki on postinjakelussa ylivoimaisesti vuoden vilkkainta aikaa, jolloin kuluttajien lähettämä jouluposti nostaa lähetysmäärät moninkertaisiksi muutamien viikkojen ajaksi. Odotamme innolla, että pääsemme tekemään joulua yhdessä asiakkaidemme kanssa. Palvelujen kysyntä hiipuu aina sesongin jälkeen, joten varaudumme siihen hyvissä ajoin henkilöstömme kanssa. Koronapandemiakin näyttää jatkuvan ja sillä on oma vaikutuksensa lähetysten määrään, sanoo tuotantojohtaja Sami Reponen Postipalveluista.

Marras-joulukuun aikana postinjakajien matkassa kulkee koteihin ja yrityksiin kymmeniä miljoonia sanomalehtiä, kirjeitä, aikakauslehtiä, mainoksia, joulutervehdyksiä ja paketteja. Vilkkaimmat postipäivät ovat perinteisesti maanantai, keskiviikko ja torstai, mutta sesongin aikana kaikkia erityyppisiä postilähetyksiä riittää jaettavaksi myös perjantaisin ja joulunalusviikolla tarpeen mukaan myös tiistaisin. Posti jakaa paketteja myös lauantaisin noutopisteistä noudettaviksi.

Tammikuussa 2021 siirryttäisiin suunnitelman mukaan taas kevennettyyn perjantaijakeluun

Kevennettyyn perjantaijakeluun palattaisiin suunnitelman mukaan tammikuussa 2021, jos postimäärä sitä edellyttää.

- Tammikuussa 2021 alkavaksi suunniteltu kevennetty perjantaijakelu on jo tuttua henkilöstöllemme ja asiakkaillemme tämän vuoden kesän ja syksyn ajalta. On hyvä muistaa, että Posti toimii täysin ilman julkista tukea. Näillä toimenpiteillä pyrimme pitämään toimintamme kannattavana, jolloin pystymme pitämään huolta kansalaisten ja yritysten postipalvelujen jatkuvuudesta kaikkina aikoina, Sami Reponen taustoittaa.

Lähettäjille sekä postinsaajille kevennettyyn perjantaijakeluun palaaminen näkyisi tuttuun tapaan siten, että perjantaiksi aikataulutetut lähetykset jaettaisiin pääsääntöisesti jo torstaina. Aikaistettu jakelu on mahdollinen, koska vähäinen postimäärä ehditään lajittelemaan aiemmin.

- Istumme henkilöstömme kanssa yhteiseen pöytään ja käymme yhteistoiminnassa läpi suunnitelmamme ja kaikki keinomme sopeutua tilanteeseen. Mahdollisilla osa-aikaisilla lomautuksilla tuotannossamme ei olisi vaikutusta asiakkaiden palveluun, vaan lomautukset rytmitettäisiin niin, että palvelut pystytään tuottamaan, Sami Reponen kertoo.

Yhteistoimintaneuvottelut mahdollisista osa-aikaisista lomautuksista enintään 30 työpäiväksi 2021 koskevat vain Postipalvelut-liiketoimintaryhmän perusjakelua, eivät Postin muita toimintoja.

Kevennetty perjantaijakelu ei koske sanomalehtien varhaisjakelua eikä pakettien jakelua. Perjantaisin perusjakelussa eli päiväpostin mukana kulkeneet sanomalehdet jaettaisiin edelleen perjantaisin. Myös Postin palvelupisteet ja asiakaspalvelu palvelevat normaalisti ilman muutoksia.