Postinjakelun laatua seurataan reaaliaikaisesti tilannekeskuksessa, jotta häiriöiden synty päästäisiin estämään

17.02.2020

Postissa on otettu käyttöön uusi tilannekeskus reaaliaikaiseen postinjakeluprosessin seuraamiseen. Tilannekeskus on Postipalvelujen uusi työkalu postinjakelun laadun varmistamiseksi. Tilannekeskuksessa seurataan live-tilannetta esimerkiksi jakelureittien valmistumisesta.

- Tilannekeskuksessa meillä on postinjakelun ammattilaisia seuraamassa ympäri vuorokauden postinjakelun valmistumista keräilystä jakeluun. Keräämme tietoa erilaisista sensoreista sekä raportoinneista ja tärkein tehtävämme on ennakoida mahdollisten häiriöiden syntyminen ja estää ne, kertoo laatupäällikkö Marko Enberg Postista.

Postin kautta kulkee miljoonia lähetyksiä jokaisena arkipäivänä, mutta postimäärät vaihtelevat voimakkaasti eri viikonpäivinä, eri aikoina kuukaudessa ja vuodenaikoina. Keskiviikot ja torstait ovat vilkkaimpia postipäiviä, tiistait ovat kautta aikojen olleet hiljaisimpia. Kuukausien vaihteissa on jaettavana paljon postia ja suurin vuosittainen sesonki on joulun aika. Lähettäjäasiakkaiden tarpeet rytmittävät postityötä.

Seurantaa voi tehdä yhdelle lähetykselle tai suuremmalle lähetyserälle

Osaa lähetyksistä lähettäjä voi seurata itse Postin mobiilisovelluksessa tai nettisivuilla. Osaa lähetyksistä seurataan Postissa lähetyserinä. Yksittäisissä lähetyksissä seurantatunnukset löytyvät paketeista ja Plus-merkillä varustetuista kirjeistä.

- Meillä on aina ollut tarkka päivittäinen raportointi postinjakelusta, olemme keränneet tiedot jakelureittien valmistumisesta eri puolilta Suomea yhteen ja viestineet asiakkaillemme häiriöalueista nettisivuillamme. Nyt pääsemme seuraamaan tilannetta entistä tarkemmin jopa live-kuvan avulla. Esimerkiksi silloin, kun Postin keltainen kirjelaatikko tyhjennetään ja kirjeet lähtevät kuljetuksen mukana eteenpäin lajitteluun ja jakeluun. Pystymme nopeasti reagoimaan myös erilaisiin hälytyksiin, Marko Enberg kertoo.

Dataa kerätään ja hyödynnetään myös postinjakajien käytössä olevilla Posti Mobiili -sovelluksella

Postinlajittelu on lähes kokonaan koneellista, postijakelu on sen sijaan ihmisten tekemää työtä. Uusia koneita ja työvälineitä kehitetään koko ajan, ja monilla niistä pystytään keräämään tarvittavaa dataa.

- Postinjakajillamme on käytössään Posti Mobiili -sovellukset puhelimissa, joten saamme heiltä ajantasaista tietoa jakelun etenemisestä. Heidän työnsä onkin erittäin tärkeä osa tiedonkeruuta. Sen avulla pystymme ennakoimaan tilanteita ja varmistamaan asiakkaillemme luvatun palvelun. Inhimillisiä tekijöitäkin aina on, esimerkiksi äkilliset sairastumiset. Mutta nekin tilanteet me pystymme yhdessä paremmin hoitamaan, kun meillä on tuore tieto juuri kyseiseltä jakelureitiltä, Marko Enberg valottaa.

Postin tavoitteena on, että myös isot lähettäjäasiakkaat saavat mahdollisuuden seurata omien lähetyseriensä kulkua entistä avoimemmin erilaisten seurantatyökalujen avulla.