Postin vinkit yrityksille: Kun Iso-Britannia tekee Brexitin 1.1.2021, miten kannattaa varautua tavaraa sisältävien kirjeiden ja pakettien lähettämisessä sekä vastaanottamisessa?

15.12.2020

Iso-Britannia ei kuulu enää 1.1.2021 EU:n kaupan käynnin tulli- ja verosopimukseen. Ison-Britannian osalta toimitaan samoin, kuten esimerkiksi Kiinan ja Venäjän kanssa, jotka eivät kuulu Euroopan Unioniin. Muutos vaikuttaa myös tavaraa sisältävien kirjeiden ja pakettien lähettämiseen sekä vastaanottamiseen, joten siihen kannattaa varautua jo ennakolta.

Kun lähetät tai vastaanotat tavaraa yrityksenä (sopimusasiakkaana), huomioi alla olevat vinkit 1.1.2021 alkaen

 1. Kaikki Suomesta Iso-Britanniaan lähtevät tavaralähetykset on tullattava.
  • Tullattavia kirje- ja pakettilähetyksiä ovat: Priority- ja EMS-paketti sekä tavaraa sisältävät ulkomaan kirjelähetykset
 2. Varmista, että sinulla on Iso-Britanniassa sijaitsevan vastaanottajasi kaikki tiedot sekä kaikki muut laskulla/proformalaskulla tarvittavat tiedot.
 3. Hae Tullilta EORI-numero (Economic Operators Registration and Identification System), mikäli sinulla ei sellaista vielä ole.
 4. Hae alv-tiliä (SPRN/HMRC) Iso-Britannian veroviranomaiselta, mikäli myyt yksityishenkilölle.
 5. Katso lisätietoja ja ohjeita Tullin sivuilta täältä.
 6. Katso lisätietoja ja ohjeita Veron sivuilta täältä.
 7. Pakettilähetykset ja seurattavat tavarakirjelähetykset: toimita Postille lähettäjä- ja vastaanottajatiedot sekä CN22- tai CN23-tulliluettelon edellyttämät tiedot lähetyskanavia käyttämällä (esim. SmartShip) tai EDI-viestillä, lähetyksen arvosta riippuen. Kiinnitä tulliluettelo myös lähetyksen päälle. Liitä lähetyksen mukaan 3 kpl kauppa- tai proformalaskuja. Vahvista tiedot tulliluetteloon päiväyksellä ja allekirjoituksella tai hyväksy tiedot verkkopalvelussa.

Lähetyksen pakolliset tiedot:

Lähetyksen vapaaehtoiset tiedot:

 1. Seuraamattomat kirjelähetykset: Rekisteröi lähettäjä- ja vastaanottajatiedot sekä lähetyksen sisältötiedot CN22-lomakkeelle osoitteessa posti.fi/tullaustiedot, tulosta lomake, allekirjoita se ja kiinnitä lähetyksen päälle. Voit myös käyttää valmiiksi painettua viivakoodillista CN22-lipuketta ja rekisteröidä tiedon siinä olevan tunnuksen taakse.
 2. Voit käyttää tullitietojen rekisteröintityökalua myös pikakirjeelle, mikäli käytät pikatarraa. Täytä tarvittavat tiedot CN22-lomakkeelle, syötä työkaluun pikakirjeen lähetystunnus, tulosta lomake, allekirjoita se ja kiinnitä se pikatarran lisäksi lähetyksen päälle.
 1. Iso-Britanniasta Suomeen saapuvat tavaralähetykset tuontitullataan