Postin vinkit kuluttajille: Kun Iso-Britannia tekee Brexitin 1.1.2021, miten kannattaa varautua tavaraa sisältävien kirjeiden ja pakettien lähettämisessä sekä vastaanottamisessa?

15.12.2020

Iso-Britannia ei kuulu enää 1.1.2021 EU:n kaupan käynnin tulli- ja verosopimukseen. Ison-Britannian osalta toimitaan samoin, kuten esimerkiksi Kiinan ja Venäjän kanssa, jotka eivät kuulu Euroopan Unioniin. Muutos vaikuttaa tavaraa sisältävien kirjeiden ja pakettien lähettämiseen sekä vastaanottamiseen, joten siihen kannattaa varautua jo ennakolta.

Kuluttaja, huomioi nämä vinkit, kun lähetät tai vastaanotat tavaraa 1.1.2021 alkaen

 Tavaralähetykset Suomen ja Iso-Britannian välillä on tullattava.

Kun lähetät tavaraa Iso-Britanniaan 1.1.2021 alkaen:

Ilmoita tavaralähetyksen sisältö tulliluettelolla CN22 tai CN23, sekä sähköisesti että lähetyksen päällä.

Ilmoita kirjelähetyksen sisältö osoitteessa www.posti.fi/tullaustiedot ja sen jälkeen liitä kirjeen päälle viivakoodillinen CN22-tulliluettelo lähetykseen kiinnitettävänä tulosteena tai tarrana. Tuloste tai tarra on allekirjoitettava ja päivättävä.

Ilmoita paketin sisältö samalla, kun lähetät sen joko verkkopalvelussamme posti.fi tai OmaPostissa.

Lähetyksen vaadittavat tiedot ovat:

Jos kirjeen tai paketin sisällön arvo on yli 300 SDR:ää (noin 350 euroa), liitä myös CN23-tulliluettelo kohdemaan ohjeiden mukaisesti. Tarvittaessa voit tulostaa CN23-tulliluettelon Postin verkkosivuilta tai saat sen postista.

Lähetysten puutteelliset sisältötiedot voivat viivästyttää lähetysten käsittelyä kohdemaassa ja siten pidentää lähetyksen toimitusaikaa.

Kun vastaanotat tavaraa Iso-Britanniasta 1.1.2021 alkaen:

 Iso-Britanniasta Suomeen saapuvat tavaralähetykset tuontitullataan