Postin taidepalkinto 2020 kuvataiteilija Janne Laineelle

17.04.2020

Kuusimaisemaa ja lintuja esittävät postimerkit tulevat myyntiin syyskuussa


Posti Oy on myöntänyt vuoden 2020 postimerkkitaidetta edistävän palkinnon kuvataitelija Janne Laineelle, joka tunnetaan vaikuttavista maisemakuvistaan. Postin taidepalkintoon kuuluu 10 000 euron arvoinen rahapalkinto ja postimerkkijulkaisu taiteilijan töistä. Janne Laineen taidegrafiikkaa nähdään kahdessa postimerkissä ensi syyskuussa.

Janne Laine tekee maisemakuvia, jotka eivät ole sidottuja aikaan ja paikkaan. – Haluan häivyttää kuvista tunnistettavia elementtejä ja keskittyä enemmän mielikuvaamme maisemasta.

Maisemakuvauksesta Laine innostui käytyään Islannissa ensimmäistä kertaa 20 vuotta sitten. – Islannissa kokee avaruutta ihan eri tavalla kuin muualla. Karu maisema voisi olla hyvin ennen ihmiskuntaa tai sen jälkeen, mikä tekee siitä kiehtovaa. Minua kiehtoo näkyvän ja näkymättömän raja, kun maisema verhoutuu sumuun ja usvaan.

Suomalaista metsää Laine alkoi kuvata sen jälkeen, kun hän lähti käymään lapsuudestaan tuttuun aarniometsään Lavialle. – Huomasin, että koko metsä oli kaadettu maan tasalle. Silloin tuntui, että minulta vietiin lapsuus pois. Siitä lähtien olen halunnut tehdä kuvillani ihan oman koskemattoman metsän, jossa luonto on tasapainossa. Metsä on monelle pyhä paikka, jossa voi kokea aidon luontoyhteyden.

Janne Laine tunnetaan maailmalla käyttämästään heliogravyyritekniikasta, jolla painettiin ensimmäiset kuvat kirjoihin 1870-luvulla. – Heliografia yhdistää luontevasti valokuvauksen ja taidegrafiikan hyvät puolet. Otan ensin valokuvan ja valotan sen kuparilaatalle, jota syövytän sävy sävyltä ja vedostan valmiin kuvan huokoiselle paperille. Näin pääsen muokkaamaan kuvaa haluttuun suuntaan pois valokuvan liiallisesta tarkkuudesta.

Syyskuussa julkaistaviin postimerkkeihin Laineen laajasta tuotannosta valittiin kaksi kuvaa, joissa on jotain suomalaista. Iltarusko kuvaa jämeriä kuusia, joiden välistä pilkottaa keloja auringonlaskun aikaan. Duetossa nähdään tummina hahmoina kaksi lintua puun latvassa taustanaan vaaleaa taivasta ja punertavia pilviä.

Taidegrafiikka toimii hienosti postimerkeissä

Posti haluaa nostaa taidepalkinnolla postimerkkien arvostusta ja asemaa. – Postimerkit ovat arjen käyttögrafiikkaa ja osa Suomi-kuvaa maailmalla, kertoo Design Manager Tommi Kantola, joka toimii Postin taidetoimikunnan puheenjohtajana.

– Janne Laineen taidegrafiikka soveltuu sisältönsä ja muotonsa puolesta erinomaisesti postimerkkeihin, joista välittyvät hienosti myös hänen käyttämänsä heliografiatekniikan sävyt. Laineen kuvien kautta voi tehdä retken metsään ja astua sisään omaan mielenmaisemaan, Kantola sanoo.

Postin taidepalkinto myönnetään nyt neljättä kertaa. Vuonna 2017 taidepalkinnon sai kuvanveistäjä Jasmin Anoschkin, vuonna 2018 graffititaiteilija EGS ja vuonna 2019 vaatesuunnittelija Mert Otsamo

 

Janne Laine, 50

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön: http://digilibrary.posti.com/l/9tMmR5fTCsHT

Janne Laineen nettisivut: https://jannelaine.net

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin: www.posti.fi/ostoksille