Postin nimissä liikkeellä huijausviestejä - älä reagoi, älä klikkaa yllättäviä linkkejä, katso myös Poliisin ohjeet (päivitetty 23.4.)

23.03.2020

Erilaisia huijausviestejä on liikkeellä yhä enemmän, myös Postin nimissä. Uusimmat huijausviestit on kirjoitettu hyvällä suomen kielellä ja näyttävät monelta osin hyvin erehdyttävästi aidoilta. Viesteissä voi olla myös Postin logo. Posti tekee tiivistä yhteistyötä Poliisin kanssa huijausviestien vastaisessa työssä.

Yleisimmin huijaukset ovat tekstiviesti- että sähköpostihuijauksia. Huijausviestien sisällöt vaihtelevat, usein niissä kerrotaan saapuneesta lähetyksestä, voitetusta palkinnosta tai maksamattomasta kuljetusmaksusta.

Tekstiviestihuijaus voi tulla puhelimeen samaan viestiketjuun ja ikään kuin samalta lähettäjältä kuin aidot saapumisilmoitusviestit.

Nyt liikkuu huijausviestejä lähetettyyn tai vastaanottavaan pakettiin liittyen

Esimerkiksi parhaillaan Postin nimissä liikkuvat huijausviestit liittyvät lähetettyyn tai vastaanotettavaan pakettiin. Tekstiviestissä pyydetään avaamaan linkki ja maksamaan muutaman euron maksu. Linkissä kalastellaan luottokorttisi tietoja. Poliisin ohjeiden mukaan:

- Älä avaa linkkiä ja älä anna korttisi tietoja.

- Jos olet antanut korttisi tai verkkopankkisi tiedot, ota välittömästi yhteyttä pankkiisi ja tee sen jälkeen ilmoitus poliisille.

Katso aiheesta lisää Poliisin verkkosivuilta:

- Turvaa selustasi verkossa − kampanja muistuttaa huijausten vaaroista

- Kalastelutekstiviestit

Huijauksia tehtaillaan yleensä tunnettujen yritysten nimissä

Lisätietoa verkkohuijauksista ja apua huijausviestin tunnistamiseen löydät myös alla mainituilta verkkosivuilta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto:

- Huijaukset ja tilausansat

- huijausinfo.fi

Traficom:

- Näin suojaudut nettihuijaukselta

- Huolehdi tietoturvasta – ole turvalisti!

Tärkeitä yleisohjeita Postiin liittyviin huijausviesteihin liittyen

- Huijausviestejä ei kannata avata. Henkilö-, pankki- tai käyttäjätietoja tietoja ei kannata ikinä luovuttaa, jos ei ole täysin varma viestin lähettäjästä. Poista viesti avaamatta.

-Jos epäilet Postilta saadun viestin aitoutta lähetykseen liittyen, voit varmistua siitä katsomalla lähetystunnuksella tiedot lähetyksen seurannasta.

- Kun törmäät epäilyttävään viestiin, älä ryhdy mihinkään viestissä pyydettyihin tai edellytettyihin toimenpiteisiin äläkä vastaa sähköpostiin.

- Postin aidossa saapumisilmoituksessa kerrotaan noutopaikka osoitetietoineen, ilmoitukset eivät kehota antamaan lisätietoja. Postiennakkolähetysten osalta Postin lähettämissä viesteissä on linkki, jonka kautta pääsee maksamaan postiennakon. Postiennakko on maksettava ennen kuin lähetyksen vastaanottaja saa lähetyksen lokerokoodin.

- Voit itse seurata tilaamiesi pakettien kulkua OmaPosti-sovelluksessa ja verkkosivuillamme posti.fi.

- Postilla ei ole käynnissä kampanjaa, johon osallistumalla voisit voittaa jotain tai saada alennusta.