Postin nimissä liikkeellä huijausviestejä – älä reagoi, älä klikkaa yllättäviä linkkejä, katso myös Poliisin ohjeet (päivitetty 14.9.)

12.09.2020

Erilaisia huijausviestejä on liikkeellä yhä enemmän, myös Postin nimissä. Uusimmat huijausviestit näyttävät monelta osin hyvin erehdyttävästi aidoilta. Viesteissä voi olla myös Postin logo. Posti tekee tiivistä yhteistyötä Poliisin kanssa huijausviestien vastaisessa työssä.

Yleisimmin huijaukset ovat tekstiviesti- että sähköpostihuijauksia. Huijausviestien sisällöt vaihtelevat, usein niissä kerrotaan saapuneesta lähetyksestä, voitetusta palkinnosta tai maksamattomasta kuljetusmaksusta.

Tekstiviestihuijaus voi tulla puhelimeen samaan viestiketjuun ja ikään kuin samalta lähettäjältä kuin aidot saapumisilmoitusviestit.

 

Nyt liikkuu huijausviestejä saapuvaan pakettiin ja arpajaisvoittoihin liittyen

Postin nimissä on viime aikoina lähetetty paljon huijausviestejä, joissa ilmoitetaan, että vastaanottajalle on saapunut paketti ja osa kuljetusmaksuista on vielä maksamatta. Esimerkiksi Postin saapumisilmoitukselta näyttävä huijaustekstiviesti on ohjannut käyttäjän www.smartpostkoodi.net tai www.smartpostseuranta.com-verkkosivulle. Tietojen kalastelua varten tehty väliaikainen sivusto on pyytänyt tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla.

Osa huijausviesteistä liittyy kilpailuihin, joiden väitetään olevan Postin järjestämiä, mutta todellisuudessa niiden avulla kalastellaan ihmisten henkilö- tai pankkitietoja. Postilla on tällä hetkellä käynnissä kaksi kilpailua. Postin Instagram-tilillä on käynnissä syyskuun ajan The Real Makkonen -kilpailu, jonka palkintona on lahjakortti Musti ja Mirri -liikkeeseen. Postin verkkosivuilla on voinut 1. - 14.9. osallistua unelma-aiheiseen kisaan, jonka palkintona on lahjakortteja verkkokauppoihin. Postilla ei ole tällä hetkellä kilpailua tai arvontaa, jonka palkintona olisi matkapuhelin.

Poliisin ohjeiden mukaan:

 

Katso aiheesta lisää Poliisin verkkosivuilta:

 

Huijauksia tehtaillaan yleensä tunnettujen yritysten nimissä

Lisätietoa verkkohuijauksista ja apua huijausviestin tunnistamiseen löydät myös alla mainituilta verkkosivuilta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto:

Traficom:

 

Tärkeitä yleisohjeita Postiin liittyviin huijausviesteihin liittyen