Postilla on tärkeä rooli huoltovarmuuden ylläpitäjänä

24.03.2020

Valtioneuvosto julkaisi viime viikolla valmiuslain käyttöön ottamisen yhteydessä listan Suomen huoltovarmuuden kannalta kriittisistä toiminnoista. Huoltovarmuus tarkoittaa, että yhteiskunnan välttämättömät perustoiminnot turvataan vakavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.

Yksi listalla olleista yhteiskunnan kriittisistä toiminnoista on logistiikka. Posti Suomen suurimpana logistiikka- ja jakeluyrityksenä toteuttaa tätä huoltovarmuuden vaativaa tehtävää.

Mitä tämä Postin ylläpitämä huoltovarmuus käytännössä on?

Se tarkoittaa, että postilaisten toimesta tavarat liikkuvat, postit ja paketit jaetaan, aterioita kuljetetaan ja tuotanto pyörii, kun henkilöstömme työskentelee asiakasyritystemme varastoissa, myymälöissä ja teollisuuden erilaisissa tuotantoketjuissa.

Eilen tehtiin historiallinen päätös Huoltovarmuuskeskuksen huoltovarmuusvarastojen avaamisesta. Posti osallistuu kuljetuskalustollaan näihin huoltovarmuuskuljetuksiin, jotka ovat tässä tilanteessa kriittisen tärkeitä. Varmuusvarastoihin varastoitujen suojatarvikkeiden avulla mahdollistetaan terveydenhuollon ammattilaisten työskentely ja ehkäistään heidän sairastumistaan.

Postia jaetaan noin 5 000 reitillä

Arkisin postilaiset toimittavat lähes 5 000 reitillä suomalaisille keskimäärin 7 miljoonaa lähetystä päivässä, myös nykyisissä poikkeusoloissa.

Laskimme, että Postilla on yli 20 000 kohtaamista päivässä eri puolilla maata yritysten ja sairaaloiden ovilla tai ihmisten kotiovilla. Pandemian takia nämä kohtaamiset pyritään tekemään ilman fyysisiä kontakteja.

Ateriakuljetusten merkitys kasvaa pandemian oloissa entistä tärkeämmäksi. Vuositasolla Posti toimittaa noin miljoona ateriaa asiakkailleen. Postin Kotipalvelujen noin 900 työntekijää tarjoavat hoivaa ja apua kotona asumiseen.

40 Postin rekkaa toimitti vessapaperia

Koronakriisi sai suomalaiset joukolla hamstraamaan vessapaperia. WC-paperinkin toimituksissa Postilla oli keskeinen rooli. Viime viikon maanantaina 40 Postin rekkaa kuljetti yksinomaan vessa- ja pehmopaperia kauppoihin. Pehmopaperin lisäksi Postin kyydillä kulkee nyt tavallista enemmän käsidesiä ja sairaalatarvikkeita.

Postin rekat kuljettavat tavaroita suomalaisille ajamalla päivittäin noin 800 ns. runkovuoroa pitkin Suomea. Yhteensä päivän ajokilometrit vastaavat maapallon kiertämistä viiteen kertaan.

Huoltovarmuuden ja toimitusketjujen toimivuuden kannalta on ensisijaisen tärkeää, että Suomessa on riittävästi varastoja. Postin tytäryhtiöllä Transvalilla on varastotilaa peräti 350 000 neliömetrin verran. Riittävällä varastointikapasiteetilla yritysten tuotteet (elintarvikkeet, käyttötarvikkeet, yritysten käyttämät komponentit yms.) ovat siis jo valmiiksi Suomessa, jolloin riippuvaisuus tuonnista poikkeusoloissa vähenee.

Päivittäistavaroiden logistiikassa Posti näkyy esimerkiksi siinä, että Transvalin työntekijät käyvät hyllyttämässä noin 1 300 kaupassa tuotteita ympäri Suomea.

Turvallisuuteen liittyvät lähetykset etusijalla

Postilla on lisäksi kansallisiin poikkeustilanteisiin liittyviä lakimääräisiä velvoitteita. Postin, kuten muiden postiyritysten täytyy postilain mukaan varautua poikkeusoloihin ja normaaliolojen häiriötilanteisiin.

Postilain velvoite tarkoittaa, että postinjakelun pitää toimia kriisin keskelläkin. Kirjeet pitää pystyä toimittamaan vastaanottajille myös poikkeustilanteessa.

Korona toki voi laittaa postilaisiakin karanteeniin. Silloin jakelussa etusijalle menevät yleiseen turvallisuuteen liittyvät lähetykset: verilähetykset ja laboratorionäytteet, viranomaisten tiedotteet ja muut viranomaisten määrittelemät palvelut.

Postilla on oma 24/7 poikkeustilanneryhmä

Posti on varautunut poikkeusoloihin hyvin omalla varautumissuunnitelmallaan. Postin moniammatillinen poikkeustilanneryhmä aloitti toimintansa jo kaksi viikkoa sitten. Se toimii 24/7 periaatteella. Poikkeustilanneryhmän tehtävänä on varmistaa Postin operatiivinen toiminta ja asiakkaiden palveleminen sekä viestiä tilanteesta aktiivisesti.

Kansalaisille keskeisiä palveluja ylläpitää iso joukko postilaisia, noin 20 000 työntekijää. Lisäksi meillä on paljon paikallisia kumppaneita, esimerkiksi kuljetuksia hoitaa alihankintana yli 400 kuljetusyritystä. Lisäksi Postilla on yli 800 kumppanin ylläpitämää palvelupistettä.

Postin mittavista resursseista huolimatta koko Suomen huoltovarmuutta yksi yritys ei voi ylläpitää. Koko maan ruokahuolto ja tavaroiden kuljetus edellyttävät, että Postin ohella muut toimijat pysyvät toiminnoiltaan normaalilla tasolla.

Tällä hetkellä kotimaan postinjakelu, tavarankuljetukset ja muut Postin palvelut toimivat lähes normaalisti. Palvelupisteet ovat avoinna yksittäisiä paikkoja lukuun ottamatta.

Rajojen sulkemisesta huolimatta tavarat liikkuvat myös maailmalle ja maailmalta tänne, mutta lähetykset kulkevat osittain poikkeusreittejä pitkin ja siksi niiden kulussa on viivettä. Koronan takia kuljetusyhteydet ovat kuitenkin moneen maahan toistaiseksi poikki, erityisesti Euroopan ulkopuolelle.

Ruokaostosten kotiinkuljetusten tarve on kasvanut nopeasti, kun suomalaiset ovat kotona ja välttävät kaupoissa käyntiä. Osana huoltovarmuutta ja yhteiskuntavastuutamme Posti pyrkii lisäämään kotiinkuljetuspalvelujaan. Esimerkiksi Järvenpäässä Posti toimittaa kauppaostoksia K-Citymarketista kaupunkilaisille.

Me postilaiset teemme parhaamme, että tavarat ja postit kulkevat sekä Suomen talouden rattaat pidetään pyörimässä.

 

Blogin kirjoitti Postin yhteiskuntasuhdejohtaja Timo Anttila.