Postiennakolla turvaa kuluttajien väliseen nettikauppaan

27.04.2020

main_image


Postin teettämän kyselytutkimuksen mukaan koronan aiheuttama poikkeustila on lisännyt suomalaisten verkko-ostamista. Tämä näkyy myös netin kautta käytettyjen tavaroiden ostamisen ja myymisen kasvuna. Jos kaupankäynti tuntemattoman kanssa huolettaa, yksi tapa tuoda turvaa on postiennakon käyttö. 

Postin digitaalisista kuluttajapalveluista vastaavan Timo Koranderin mukaan kotoilu näkyy siinä, että kaappeja ja varastoja siivotaan ja turhat, mutta edelleen käyttökelpoiset tavarat pistetään kiertoon.

– Postin kuluttajalta kuluttajalle lähetettyjen pakettien volyymi on tuplaantunut viimeisen parin viikon aikana. Postiennakon käyttäminen tuo turvaa etenkin arvokkaampien kauppojen tekemiseen, muistuttaa Korander.

Yksi kierrätystä suosiva on Tampereella asuva 25-vuotias Susanna Lehtonen, joka tekee monesti hankintoja käytettynä. – Tori.fi:ssä ja Facebook-kirppareilla olen ostanut ja myynyt huonekaluja, kuten vanhan sohvan, lipaston, ruokapöydän ja tuolit. Lisäksi olen myynyt muutamia laukkuja, lompakon, takkeja ja kenkiä.  

Vertaiskauppa tarjoaa Lehtosen mukaan monia hyötyjä. – Olen ostanut arvokkaampia tuotteita hieman edullisemmin. Ne ovat olleet vähän käytettyjä, mutta hyväkuntoisia. Olen myös löytänyt tuotteita, joita ei ole uutena enää saatavilla. Myymällä olen saanut helposti karsittua itselle turhaa tavaraa ja voinut samalla tarjota jollekin juuri hänen tarpeeseensa sopivan tuotteen edullisemmin. 

Lehtonen on tullut myös kerran huijatuksi. – Olin ostamassa verkossa kahta käyttämätöntä pussilakanasettiä, enkä tajunnut pyytää lisäkuvia. Myyjä vaikutti luotettavalta, mutta maksettuani ja kysellessäni seurantakoodia, hän ei enää vastannut.  

Postiennakolla myyjä varmistaa, että ostaja maksaa tavarasta ennen kuin saa lähetyksen ja ostajan ei puolestaan tarvitse maksaa etukäteen myyjälle. Postin tarjoama postiennakko paketteihin on hinnaltaan 5,50 euroa paketin kuljetushinnan lisäksi.  

Postiennakkopaketti toimii näin – osassa lähetyksissä vastaanottajat saavat maksulinkin sisältävän viestin

  1. Pakkaa paketti ja valitse ulkomittoja vastaava koko vaihtoehdoista. Paketin painoraja on 32 kg.  
  2. Valitse lisäpalveluksi Postiennakko.  
  3. Lisää tarvittavat maksutiedot.  
  4. Lisää vastaanottajan nimi ja puhelinnumero ja valitse toimituspaikka.  
  5. Maksa lähetys ja ota talteen Helposti-koodi. 
  6. Kirjoita paketin päälle Helposti-koodi sekä lähettäjän ja vastaanottajan nimi, osoite ja matkapuhelinnumero. Jätä paketti mihin tahansa automaattiin tai vie se postin kassalle 14 päivän kuluessa lähetyksen ostamisesta.  
  7. Vastaanottaja saa paketin itselleen maksettuaan postiennakkosumman. Jos lähetys ohjautuu automaattiin, vastaanottaja saa tekstiviestitse linkin, jolla pääsee maksamaan summan. Viestin aitouden voi aina varmistaa lähetystunnuksella lähetyksen seurannasta.


Lue lisää postiennakkopaketista