Posti suunnittelee: Päiväposti jaettaisiin aamun sanomalehden kanssa neljällä paikkakunnalla Pirkanmaalla ja Satakunnassa

13.08.2020

 

 

Posti suunnittelee neljällä paikkakunnalla Pirkanmaan ja Satakunnan alueella kirjeiden, aikakauslehtien ja mainosten jakamista aamuisin tapahtuvan sanomalehtien varhaisjakelun yhteydessä. Muutoksen ansiosta vastaanottajat saisivat postinsa iltapäivän sijaan aamukahvipöytään.

Kirjeiden, aikakauslehtien ja mainosten jakaminen aamulla sanomalehden varhaisjakelun yhteydessä on tullut tarpeelliseksi, sillä jaettava postimäärä on vähentynyt merkittävästi. Jaettavaa ei ole enää tarpeeksi kahteen eri jakeluverkkoon.

- Kirjemäärästä on hävinnyt 2000-luvulla sähköisen viestinnän myötä yli 60 % ja koronakriisi kiihdyttää edelleen paperipostin laskua. Postin jakaman kirjepostin määrä väheni huhti-kesäkuussa ennätykselliset 24 % viime vuoden vastaavasta ajasta, sanoo Postin Postipalvelut -liiketoimintaryhmän johtaja Yrjö Eskola.

Sanomalehden ja päiväpostin jakaminen yhtä aikaa aamulla hillitsee sanomalehtien jakelukustannuksia

Eskolan mukaan alueellinen jakeluratkaisu, jossa sanomalehtien varhaisjakelun yhteydessä jaetaan myös kirjeitä, aikakauslehtiä ja mainoksia, voi parantaa jakelutoiminnan kustannustehokkuutta. Kahden erillisen jakeluverkon ylläpitäminen muuttuu lähivuosina kannattamattomaksi jakelumäärän voimakkaasti vähentyessä. Eskola muistuttaa, että Posti toimii ilman julkista tukea.

- Tässä suunnitelmassa on kysymys siitä, että päivällä jaettavat kirjeet ja lehdet siirtyvät pääosin jaettavaksi varhaisjakelussa aamun sanomalehden mukana. Yhdistämisellä saamme jakajiemme reppuihin koko ajan rajusti vähenevästä printtimäärästä huolimatta sellaisen täyttöasteen, että yhden lähetyksen jakelukustannus ei muodostu esteeksi tilata paperilehteä. Tämä on tärkeää niin mediayhtiöille kuin lehtien tilaajille.

Muutosta suunnitellaan neljällä paikkakunnalla Pirkanmaan ja Satakunnan alueella. Paikkakunnat ja postinumerot ovat Virrat (34800), Urjala (31700, 31720, 31760 ja 31830), Merikarvia (29900) ja Mänttä-Vilppula (35700, 35820 ja 35990).

Vastaavista muutoksista Postin muilla varhaisjakelualueilla ei ole päätöksiä. Suurimmassa osassa Suomea ei ole käytössä sanomalehtien varhaisjakeluverkkoa, joten postia jaetaan vain päiväjakelussa.

Pirkanmaalla ja Satakunnassa varhaisjakajat ovat jakaneet kirjeitä ja muitakin tuotteita aamun jakelussa jo vuosien ajan ollessaan Alma Median tytäryhtiön Alma Manu Oy:n jakajia. Vuoden vaihteessa alueen sanomalehtien jakelu muuttui liiketoimintakaupassa Postin tuottamaksi palveluksi. Suomessa toimii toistakymmentä jakeluyritystä, jotka jakavat aamuisin kirjepostia sanomalehden ohella.

Kansalaisista 66 % kannattaa sanomalehden ja päiväpostin yhtäaikaista jakelua aamulla

Jakeluiden yhdistämistä on vaatinut muun muassa media-ala, mutta sillä on voimakas kannatus myös kansalaisten parissa. IROResearchin heinäkuussa tekemässä kyselyssä selvä enemmistö eli 66 % suomalaisista haluaisi, että postin päiväjakelussa olevat sanomalehdet, aikakauslehdet, kirjeet ja muu posti jaettaisiin kaupungeissa ja taajamissa aamulla sanomalehtien varhaisjakelussa. Kyselyn teetti Posti.

Eskolan mukaan tuotteiden yhtäaikaista jakamista puoltavat myös tiukat päästövähennystavoitteet. Maan hallituksen tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä ja liikenne- ja logistiikka-ala on sitoutunut työskentelemään näiden päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi.

- Postin tavoitteena on olla täysin päästötön vuonna 2030. Jakelumäärien voimakkaan vähentymisen takia jakajan ei ole järkevää käydä postinsaajan oven takana kaksi kertaa päivässä. Jakamalla aamun sanomalehden ja päiväpostin yhdessä, vähennämme merkittävästi ajettuja kilometrejä ja päästöjä, muistuttaa Eskola.

IROResearchin kyselyssä tärkeimmäksi perusteluksi jakeluiden yhdistämiselle nousivat ympäristökysymykset ja postimäärän raju väheneminen. Vastaajista 74 % katsoi, että jakeluiden yhdistäminen on ympäristöteko, koska se vähentää ajokilometrejä, polttoaineiden kulutusta ja päästöjä.

Muutos ei koskisi pakettien jakelua, vaan ne jaettaisiin edelleen noutopisteisiin tai Kotipaketit koteihin erilisillä kuljetuksilla. Postiluukusta mahtuvat Postin XXS-paketit jaettaisiin jo aamulla.

Muutos ei edellyttäisi mitään toimia postinsaajilta. Asiasta on tarkoitus kertoa tarkemmin postinsaajille lähempänä ajankohtaa muun muassa koteihin jaettavilla tiedotteella.

Varhaisjakeluun lisää tuotteita, perusjakelussa yt-neuvottelut osa-aikaistamisesta

Henkilöstön osalta muutos tarkoittaisi, että varhaisjakeluun tulisi lisää jaettavia tuotteita (kirjeet, aikakauslehdet ja mainokset). Perusjakelussa eli päiväpostin jakelussa muutos tarkoittaisi, että kokoaikainen työ voisi osa-aikaistua. Irtisanomistarvetta ei tämänhetkisen arvion mukaan ole. Neuvottelujen piirissä on noin 80 henkilöä.  

Yhteistoimintaneuvottelut alkavat 20. elokuuta ja kestävät tämänhetkisen arvion mukaan kuusi viikkoa, jonka jälkeen tiedetään lopputulos.

 

Lue myös:

Tuore kysely: suomalaisista 66 % kannattaa päiväpostin jakamista aamun varhaisjakelussa