Posti: Osa joulutervehdyksistä lajitellaan edelleen käsin – manuaalissa lajittelussa apuna on pieni tarra varmistamassa vastaanottajan osoitteen ajantasaisuutta

10.12.2020

Onko saamassasi joulutervehdyksessä pieni tarra osoitekentän alapuolella? Erityisesti näin joulunaikaan liikkeellä on paljon kortteja ja kirjeitä, joissa osoite saattaa olla vanhentunut. Tarra on apuna sellaisissa lähetyksissä, joiden osoitteen tarkistamme ennen kuin kortti lähtee postinjakajan mukaan jaettavaksi vastaanottajalle.

Valtaosa joulutervehdyksistä käy läpi automaattisen osoiteselvityksen lajittelukoneilla, mutta käsin lajiteltavissa käytetään apuna tarraa

Valtaosa joulutervehdyksistä lajitellaan koneellisesti isoissa lajittelukeskuksissamme Helsingissä, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Lajittelun aikana koneet tunnistavat varsin hyvin lähetykset, joissa osoite on puutteellinen, virheellinen tai epäselvä. Nämä lähetykset siirretään suoraan Postin osoiteselvitykseen. Osoiteselvitystä tehdään koko joulunalusajan. Viime jouluna Postin osoiteselvityksessä oli noin 80 000 joulutervehdystä.

Osa korteista on kuitenkin sellaisia, esimerkiksi itse askarrellut ja pinnaltaan epätasaiset, jotka eivät ole konelajiteltavia. Näitä kortteja lajitellaan käsin. Manuaalilajittelussa henkilöstön apuna on koneavusteinen järjestelmä, joka tulostaa pienen tarran. Sen avulla käsinlajitelluista lähetyksistä voidaan aiempaa nopeammin tarkastaa vastaanottajan osoitteen ajantasaisuus. Postinsaaja voi halutessaan poistaa tarran lähetyksestä.

- Postinjakelussa oikea osoite on tärkein tieto, sen perusteella me jaamme lähetykset. Teemme toki kaikkemme, että oikea osoite saadaan selvitettyä mahdollisimman nopeasti. Koneet ovat tässä suurena apuna, vaikka nekään eivät puutteellisten osoitteiden ongelmaa kokonaan poista. Oikean ja ajantasaisen osoitteen merkitys on siksi erittäin suuri, jotta lähetys saadaan vastaanottajalle ajoissa, Jarmo Ainasoja Postista muistuttaa.

Osoitepuutteelliset joulutervehdykset, jotka on lähetetty niin, että ne eivät ehdi osoiteselvitykseen ajoissa ennen joulua, käsitellään joulun jälkeen ja ne saavat toisenlaisen tarran mukaansa. Näissä lähetyksissä on tekstitarra ”Olen ollut osoiteselvityksessä”.

Vinkki: postinumerot ja joulun tärkeät lähetyspäivät sekä ohjeet voi helposti tarkistaa Postin verkkopalvelusta posti.fi

Jos katuosoite on tiedossa, mutta postinumero ja postitoimipaikka puuttuvat, ne löytää helposti Postin verkkopalvelusta Postinumerohaku. Myös kaikki joulunajan tärkeät päivämäärät ja ohjeet löytyvät Postin joulusivuilta.