Posti on varautunut koronaviruksen leviämiseen (PÄIVITETTY 31.3.2020)

28.02.2020

Erilaisiin poikkeustilanteisiin varautuminen on Postissa normaali toimintatapa, tällä hetkellä valmiutta on nostettu koronaviruksen osalta.

Posti toimii Suomen viranomaisten (THL, STM) ohjeistuksen mukaisesti ja suojaa henkilöstönsä sekä asiakkaittensa terveyttä ohjeiden mukaisesti.

Päivitettyä tietoa 31.3.

Paketit kulkevat normaalisti, joskin pieneen osaan paketteja voi tulla viiveitä. Katso lisää paketteihin liittyvistä poikkeuksista verkkosivuiltamme.

Tästä dokumentista löytyvät muut 30.3. päivitetyt tiedot ovat voimassa.

Verkkosivuillamme löytyy Usein kysyttyä koronasta.

Päivitettyä tietoa 30.3.

Liikkumisen rajoitukset Uudellamaalla eivät ole vaikuttaneet Postin palveluihin toistaiseksi. Liikenteen tarkastuspisteiden vuoksi aikatauluihin varataan mahdollisuuksien mukaan lisäaikaa. Tavaraliikenteellä on Uudenmaan eristystilanteessa etuajo-oikeus. 

Rahtipalvelut toimivat toistaiseksi normaalisti. Huoltovarmuuteen liittyen yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittiset ja tärkeät lähetykset hoidetaan aina ensin.

Kotipaketin eli verkko-ostosten kotiin toimitettavien lähetysten aikaikkunoiden toimituksissa pääkaupunkiseudulla on pientä viivettä. Kotipaketin kysyntä on kasvanut moninkertaiseksi normaalista, minkä lisäksi verkkokaupan kampanjat aiheuttavat hetkellistä ruuhkaa.

Sanomalehti-, aikakauslehti- ja kirjepalvelut toimivat Suomessa toistaiseksi normaalisti.

Rajojen sulkemisesta huolimatta tavarat liikkuvat myös maailmalle ja maailmalta tänne, mutta lähetykset kulkevat osittain poikkeusreittejä pitkin ja siksi niiden kulussa on viivettä. Muutamien maiden kohdalla on poikkeuksia kirjeissä ja pakettilähetyksissä. Päivitetyt, maakohtaiset tiedot niiden kulkuun liittyen löytyvät verkkosivuiltamme.

Postin yksittäisiä palvelupisteitä ja kirjelaatikoita on jouduttu sulkemaan, koska niiden sijaintikiinteistöt ovat kiinni koronaviruksen takia. Lista toistaiseksi pois käytöstä olevista palvelupisteistä löytyy verkkosivuiltamme.

Verkkosivuillamme löytyy Usein kysyttyä koronasta.

Päivitettyä tietoa 27.3.

Maan hallituksen päätös rajoittaa liikkumista Uudellamaalla ei voimaan tullessaan ja tämän hetkisen arvion mukaan vaikuttaisi Postin toimintaan tai palveluihin, joskin poliisin johtaman tarkastustoiminnan vuoksi aikatauluihin saattaa tulla joitakin viiveitä. Maan hallituksen tämänpäiväisen tilannekatsauksen mukaan tavaraliikenteellä olisi Uudenmaan eristystilanteessa kuitenkin etuajo-oikeus.  

LVM:n mukaan liikkuminen on sallittua viranomaistoiminnassa sekä työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi tai lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi, joten rajoituksilla ei olisi vaikutusta myöskään Postin henkilöstön työmatkaliikenteeseen. Postilla on tärkeä rooli huoltovarmuuden ylläpitäjänä.

Postin henkilöstö kiittää asiakkaita turvavälien noudattamisesta ja pyytää jatkossakin pitämään riittävän turvavälin (noin 2 metriä) asiakaskohtaamisissa. Postinjakaja laittaa postit postilaatikkoon tai -luukkuun, niitä ei anneta asiakkaalle kädestä käteen. Kotiin jaettavien pakettien ja muiden tavaralähetysten osalta noudamme myös turvaväliä ja kuittaukset tehdään kuljettajan toimesta, kun paketti on luovutettu asiakkaalle. Näin varmistetaan puolin ja toisin, että teemme kaikkemme tartuntaketjujen minimoiseksi.

Kotimaan palvelut eli rahti, paketti-, sanomalehti-, aikakauslehti- ja kirjepalvelut toimivat toistaiseksi normaalisti. Rajojen sulkemisesta huolimatta tavarat liikkuvat myös maailmalle ja maailmalta tänne, mutta lähetykset kulkevat osittain poikkeusreittejä pitkin ja siksi niiden kulussa on viivettä. Lisätietoa 26.3. päivitetyissä tiedoissa.

Päivitettyä tietoa 26.3.

Maan hallituksen päätös rajoittaa liikkumista Uudellamaalla ei voimaan tullessaan ja tämän hetkisen arvion mukaan vaikuttaisi Postin toimintaan tai palveluihin. LVM:n tiedotteen (25.3.) mukaan tavaraliikenteen kulkua ei uusien rajoitustenkaan aikana estetä. Rajoitukset eivät myöskään koske Uudenmaan sisäistä liikkumista. Liikkuminen on sallittua viranomaistoiminnassa sekä työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi tai lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi. Postilla on tärkeä rooli huoltovarmuuden ylläpitäjänä.

Kotimaan palvelut eli rahti, paketti- ja kirjepalvelut toimivat normaalisti. Myös kansainvälinen liikenne kulkee lähes normaalisti, lähetykset saadaan kuljetettua Suomeen ja Suomesta ulkomaille normaalilla tavalla.  Muutamien maiden kohdalla on poikkeuksia kirjeissä ja pakettilähetyksissä. Päivitetyt, maakohtaiset tiedot niiden kulkuun liittyen löytyvät verkkosivuiltamme.

Postin yksittäisiä palvelupisteitä ja kirjelaatikoita on jouduttu sulkemaan, koska niiden sijaintikiinteistöt ovat kiinni koronaviruksen takia. Lista toistaiseksi pois käytöstä olevista palvelupisteistä löytyy verkkosivuiltamme.

Verkkosivuillamme löytyy Usein kysyttyä koronasta.

Päivitettyä tietoa 25.3.

Ei muutoksia aiemmin kerrottuun.

Päivitettyä tietoa 24.3.

Ei muutoksia aiemmin kerrottuun.

Päivitettyä tietoa 23.3.

Kaikkien Postin palvelupisteistä (postit, automaatit) noudettavien lähetysten eli kirjeiden ja pakettien säilytysaikaa on pidennetty 21 päivään, jotta asiakkaille jää enemmän aikaa lähetysten noutamiseen. Muutos on voimassa valmiuslain päättymiseen, ja se vaikuttaa 23.3. jälkeen noutopisteisiin toimitettuihin lähetyksiin, ei jo Postille toimitettuihin ja noudettavissa oleviin lähetyksiin. Postinsaajat saavat tilauksestaan saapumisilmoituksen, jossa on maininta säilytysajan pituudesta.

Koronavirus ei ole vaikuttanut Postin palveluihin Suomessa. Kaikki lähetykset ja rahti saadaan käsiteltyä ja toimitettua vastaanottajille. Myös kaikki muut Postin palvelut ovat käytössä. Tästä dokumentista löytyvät, 19.3. päivitetyt tiedot ovat myös muilta osin voimassa.

Verkkosivuillamme löytyy Usein kysyttyä koronasta.

Päivitettyä tietoa 20.3.

Ei muutoksia aiemmin kerrottuun.

Päivitettyä tietoa 19.3.

Koronavirus ei ole vaikuttanut Postin palveluihin Suomessa. Kaikki lähetykset ja rahti saadaan käsiteltyä ja toimitettua vastaanottajille. Myös kaikki muut Postin palvelut ovat käytössä.

Ateriakuljetukset ja kotipalvelut toimivat normaalisti. Mahdollisista poikkeuksista sovitaan erikseen palvelun tilaajan kanssa.  

Rajojen sulkeutuminen ei estä lähetysten ja rahdin maantiekuljetuksia, mutta siihen voi tulla viiveitä. Kaikki lähetykset ja rahti saadaan kuitenkin kuljetettua tarvittaessa poikkeusjärjestelyillä.

Kirjepostin ja pakettien kulkemiseen liittyvät maakohtaisia rajoituksia on päivitetty, ajantasaiset löytyvät myös verkkosivuiltamme.

Baltiassa osa pakettipalveluista hoidetaan poikkeusjärjestelyillä, sillä osa noutopisteistä Latviassa ja Liettuassa on koronaviruksen takia suljettuina. Jakelut toimivat ajallaan.  

Palvelupisteet ja kirjelaatikot ovat avoinna ja käytettävissä yksittäisiä paikkoja lukuun ottamatta. Yksittäisiä Postin automaatteja, palvelupisteitä ja kirjelaatikoita on toistaiseksi suljettu, koska niiden sijaintikiinteistöt ovat koronaviruksen takia kiinni. Lista toistaiseksi pois käytöstä olevista palvelupisteistä löytyy verkkosivuiltamme.

Olemme avanneet verkkosivuillamme osion Usein kysyttyä koronasta.

Päivitettyä tietoa 18.3.

Postin palvelut sujuvat normaalisti. Kaikki lähetykset ja rahti saadaan käsiteltyä ja toimitettua vastaanottajille. Myös kaikki muut Postin palvelut ovat käytössä, esimerkiksi ateriakuljetukset ja kotipalvelut toimivat normaalisti. Palvelupisteet ovat avoinna yksittäisiä paikkoja lukuun ottamatta.

Yksittäisiä Postin automaatteja ja palvelupisteitä Suomessa on toistaiseksi suljettu, koska niiden sijaintikiinteistöt ovat koronaviruksen takia kiinni. Näihin automaatteihin tai palvelupisteisiin tilatut paketit on siirretty toiseen, asiakkaan lähellä olevaan noutopisteeseen ja muutoksesta on lähetetty asiakkaille tieto tekstiviestinä.

Lista toistaiseksi pois käytöstä olevista palvelupisteistä löytyy verkkosivuiltamme.

Kirjepostin ja pakettien kulkemiseen liittyvät maakohtaisia rajoituksia on päivitetty, ajantasaiset löytyvät myös verkkosivuiltamme.

Päivitettyä tietoa 17.3.

Ei muutoksia aiemmin kerrottuun.

Päivitettyä tietoa 16.3.

Koronavirus ei ole toistaiseksi vaikuttanut Postin palveluihin, vaan kaikki Postin palvelut Suomessa toimivat normaalisti.

Myös ulkomailta tulevat lähetykset saadaan käsiteltyä ja jaettua normaalisti, kun ne saapuvat Suomeen. Suomesta ulkomaille postitettujen lähetysten kulkua voivat rajoittaa lentoreittien peruuntumiset. Maantiekuljetukset toimivat normaalisti, ellei kansallisella tasolla ole tehty rajoituksia lähetysten maahantuloon.

Maakohtaiset tiedot ja mahdolliset rajoitukset löytyvät verkkosivuiltamme.

Posti on lisännyt varotoimenpiteitä kuljetukseen liittyviin palveluihin, jotta tartuntatautiketjut pystyttäisin minimoimaan. Toimenpiteillä ei ole palveluvaikutusta asiakkaisiin.

Posti Kotipalvelut Oy noudattaa THL:n ohjeistusta ja sen lisäksi Postin muuta ohjeistusta. Kotipalvelut toimivat normaalisti ja viruksen leviämiseen on varauduttu.

Posti seuraa Suomen hallituksen linjauksia ja niiden mahdollisia vaikutuksia palveluihin.

Päivitettyä tietoa 13.3.

Huolellinen varautuminen viruksen leviämiseen ja ennaltaehkäisyyn tuo muutoksia osaan Postin palveluiden toimintamalleihin. Henkilöstöllä on käytössään ohjeet, jotka perustuvat viranomaisten ohjeistuksiin ja suosittelemiin keinoihin. Työ tehdään ohjeistusten mukaan niin, että työntekijämme eivät levitä virusta tai saa itse tartuntaa. THL:n mukaan koronavirus ei tartu lähetysten välityksellä.

Alla mainitut varautumistoimenpiteet ovat väliaikaisia ja ne ovat voimassa toistaiseksi. Seuraamme jatkuvasti tilanteen kehittymistä ja päivitämme käytäntöjä tilanteen mukaisesti.

Perille toimitettavat, kuitattavat ja seurattavat lähetykset

- Normaalista tavasta poiketen, lähetystä ei luovuteta vastaanottajalle käteen vaan Postin kuljettaja soittaa ovikelloa ja asettaa lähetyksen oven eteen. Kuljettaja odottaa muutaman metrin päässä, kunnes asiakas vastaanottaa lähetyksen.

- Posti ei myöskään pyydä vastaanottajalta allekirjoitusta, vaan toimitus kirjataan kuljettajan toimesta Postin järjestelmään.

- Mikäli kotiin tehtävässä toimituksessa on postiennakkomaksu, ohjataan lähetys Postin palvelupisteeseen noudettavaksi.

- Perinteinen kirjeposti ja sanomalehdet toimitetaan normaalisti.

Kodinkoneiden ja huonekalujen toimitukset sekä asennuspalvelut

- Lähetykset toimitetaan koteihin normaalisti ja asennukset suoritetaan.

- Toimitusta sovittaessa Posti kuitenkin varmistaa asiakkaan kanssa etukäteen turvallisen toimituksen mahdollisuuden.

- Posti ei pyydä vastaanottajalta allekirjoitusta, vaan toimitus kirjataan kuljettajan toimesta Postin järjestelmään.

Palvelupisteet

- Postin palvelu- ja noutopisteiden työntekijät eivät ota omiin käsiinsä asiakkaan henkilökohtaisia tavaroita, kuten henkilöllisyystodistusta tai matkapuhelinta, kun he noutavat lähetyksiä.

- Kumppaneiden palvelupisteissä työntekijät noudattavat palveluntarjoajan ohjeistuksia (sikäli, kun ne ovat täsmällisempiä kuin Postin ohjeet).

Päivitettyä tietoa 12.3.

Suosituksena on välttää osallistumista ulkoisiin tilaisuuksiin, koulutuksiin tai tapahtumiin. Suositus on voimassa toistaiseksi toukokuun loppuun asti. Aikamääre koskee nyt myös aiemmin päivitettyjä tietoja. Aikamääre on linjassa Suomen hallituksen päättämistä suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Päivitettyä tietoa 10.3.

Posti on tarkentanut ohjeistusta kokousten, kokoontumisten ja vierailujen osalta, jotta tartuntatautiketjut pystyttäisiin minimoimaan ja silti pitämään toiminnat käynnissä asiakkaiden palvelemiseksi.

- Vierailut Postin tuotantolaitoksiin, terminaaleihin tai jakelutoimipaikkoihin rajataan. Kaikki vierailut, jotka voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan, perutaan toistaiseksi toukokuun loppuun asti. Vierailijoihin ja vierailijaryhmiin otetaan yhteyttä tilanteen osalta.

- Postissa suositellaan toistaiseksi digitaalisia kokouksia.

- Jos työ ja työtilanne sallii, etätyön tekeminen on suositeltavaa.

- Jos kysymyksessä on asiakaspalvelutehtävä, johon liittyy viranomaisten ja terveydenhuollon määrittelemiä karanteenitilanteita, niiden osalta noudatetaan viranomaisten ohjeistusta ja erityistä varovaisuutta sekä käydään tilanne tarvittaessa läpi asiakkaiden kanssa.

Koronavirus aiheuttaa viiveitä ulkomaan paketteihin ja muihin postilähetyksiin

- Kiinasta tilatut lähetykset kulkevat osittain poikkeusreittejä pitkin ja niiden kulkuun saattaa tulla viiveitä. Taustalla ovat Kiinan viranomaisten asettamat rajoitukset sekä lentoyhtiöiden päätökset lentojen keskeyttämisestä manner-Kiinaan tai muualle tartunta-alueille. Muut kuljetukset kulkevat normaalisti.

- Lentoyhtiöiden tekemät päätökset lentojen keskeytymisestä infektioalueille vaikuttavat lentoteitse saapuvien lähetysten kulkuun myös muiden postilähetysten kuin pakettien osalta.

- Tarkemmat maakohtaiset tiedot löytyvät posti.fi:stä nettisivuiltamme.

- Kotimaan lähetysten kulkuun koronavirustilanteella ei ole tällä hetkellä vaikutusta.

*****

Faktaa Postin varautumisesta ja toimenpiteistä:

1. Postissa tilannetta seurataan päivittäin – poikkeustilanneryhmä toimii 24/7/365

Postissa on moniammatillinen seurantaryhmä, joka seuraa koronavirus-tilannetta päivittäin oman työnsä ohessa. Seurantaryhmä saa ja hankkii ajantasaista tietoa viranomaisilta sekä terveydenhuollon vastuuhenkilöiltä. Seurantaryhmä tiedottaa tilanteesta sisäisesti ja ulkoisesti.

Postin moniammatillinen poikkeustilanneryhmä on valmiudessa toimimaan 24/7/365, jos tilanne niin vaatii. Ryhmää johtaa poikkeustilannejohtaja. Poikkeustilanneryhmän tehtävänä on varmistaa Postin operatiivinen toiminta ja asiakkaiden palveleminen käytettävissä olevilla keinoilla sekä viestiä tilanteesta sisäisesti ja ulkoisesti. Poikkeustilanneryhmän toiminta alkaa valtakunnallisella ryhmällä, jota voidaan tukea alueellisilla poikkeustilanneryhmillä.

Postilla on kansallisiin poikkeustilanteisiin liittyviä, lakimääräisiä velvoitteita. Poikkeustilanneryhmän / -ryhmien tehtävänä on varmistaa, että:

- Yleiseen turvallisuuteen liittyvät velvoitteet priorisoidaan: verilähetykset ja laboratorionäytteet, viranomaisten tiedotteet, muut viranomaisten määrittelemät palvelut.

- Pystytään toteuttamaan viranomaisilta mahdollisesti tulevat uudet määräykset ja toimeksiannot.

- Yleispalveluvelvoitteen mukaiset postipalvelut pystytään tuottamaan Postin asiakkaille poikkeustilanteessa.

- Tilanteen niin vaatiessa voidaan priorisoida toimintaa niin, että palveluja voidaan ylläpitää mahdollisimman pitkään sekä viranomaisten että muiden asiakkaiden odottamalla tavalla.

Mahdollisen ylivoimaisen esteen sattuessa Posti on yhteydessä viranomaisiin ja muihin asiakkaisiinsa. Tämä tilanne voi olla esimerkiksi silloin, jos sairastuneiden määrä nousee kansallisella tai alueellisella tasolla niin suureksi, että edes poikkeustilanteeseen suunnitellut resurssit eivät ole käytettävissä tai viranomaisten ohjeistukset rajoittavat ihmisten liikkuvuutta.

2. Posti viestii asiakkailleen verkkosivuillaan posti.com ja posti.fi

Posti tiedottaa tilanteesta asiakkailleen verkkosivuillaan posti.fi ja posti.com. Viestintää tehdään tilanteen niin vaatiessa päivittäin tai tarvittaessa useamman kerran päivässä.

Postin nimetyt asiakasyhteyshenkilöt sopivat asiakkaiden kanssa yhteisestä toimintatavasta tiedonvaihtoon liittyen.

Mikäli koronavirus aiheuttaa tilanteita, että postinkulku häiriintyy, tiedotteet löytyvät posti.fi-sivustolta kohdasta Häiriötiedotteet.

3. Tämän hetkisen tiedon mukaan koronavirus ei tartu postilähetysten välityksellä

THL:n mukaan myöskään epidemia-alueelta tuotujen tai lähetettyjen tavaroiden ja elintarvikkeiden käyttöön ja käsittelyyn Suomessa ei nykytiedolla liity tartuntariskiä. Mikäli tilanteeseen tulisi viranomaisten tietojen mukaan muutoksia, Postilla on mahdollisuus reagoida tilanteeseen hyvin nopeasti.

4. Henkilöstöä on ohjeistettu hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä matkustamisesta

Posti on antanut ohjeistuksen koko henkilöstölleen hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, ja korostaa sen merkitystä.

Postin henkilöstölle on annettu myös ohjeistukset Ulkoministeriön ohjeistuksen mukaisesti matkustamiseen liittyen. Posti työnantajana suosittelee, että matkustamista näille alueille rajoitetaan ja muutoinkin suositellaan harkittavaksi ulkomaille suuntautuneiden työmatkojen välttämättömyyttä.

Henkilöstölle on annettu myös toimintaohjeet tilanteessa, jos on syytä epäillä tartuntaa. Tällöin tilanteessa edetään työterveyshuollon ohjeistuksen mukaisesti.