Posti on saanut päätökseen postinjakelun tarjouskilpailun vuodelle 2020

12.06.2020

Posti on toteuttanut vuoden 2020 osalta postilain edellyttämän tarjouskilpailun yleispalvelukirjeiden viisipäiväisen jakelun hankinnasta alueilla, joissa ei ole sanomalehtien varhaisjakelua.

Tämän vuoden kilpailutusta varten liikenne- ja viestintävirasto Traficom oli tehnyt uuden aluemäärittelyn. Aiemmin aluemäärittely perustui postinumeroalueisiin. Uudistuksen myötä kilpailutuskohteiden määrä kasvoi peräti 4492 kohteeseen. Posti kokeili lisäksi laajempaa palvelukokonaisuutta kahdella alueella, Keravalla ja Joutsassa.

Tarjouskilpailuun ilmoittautui yhteensä 21 yritystä. Posti oli ainoa, joka jätti tarjouksen kaikkiin yleispalvelukirjeiden jakelukohteisiin. Postin lisäksi kolme muuta yritystä jätti tarjouksen yhteensä 684 yleispalvelukirjeiden kohteeseen.

Postin Hankinta valitsi edullisimmat tarjoukset. Postin lisäksi yleispalvelukirjeiden kohteita voitti kaksi muuta yritystä. Nämä kaksi yritystä vetäytyivät kuitenkin tarjouksen tarkistusneuvottelujen aikana. Tarjouskilpailun tuloksena Posti hoitaa jatkossakin kaikki tarjouskilpailussa mainitut alueet ja palvelut.

- Posti järjesti postilaissa säädetyn hankintamenettelyn nyt kolmatta kertaa samalla lopputuloksella eli tarjouskilpailu ei tuonut uusia jakelijoita. Postin toimintamalli on kustannustehokkain vaihtoehto kattavan jakelun hoitamisessa harvaan asutuilla alueilla, sanoo johtaja Tuija Åkerman Postista.

Kilpailutus pantiin täytäntöön postilain ja erityisalojen hankintalain periaatteiden mukaisesti. Kilpailutuksessa olivat samat vaatimukset ja valintakriteerit kaikille osallistujille, myös Postille. Kilpailutuksen järjestäminen on velvoitettu Postille.

Åkerman edistäisi alueellisia kumppanuuksia alihankinnan kautta

Åkermanin mukaan maaseudun uusia palveluratkaisuja voitaisiin edistää lain velvoittaman kilpailutuksen sijaan lisäämällä kaupallisin ehdoin tapahtuvaa jakelun alihankintaa.

- Kiinnostus kilpailutusta kohtaan on ollut joka vuosi vähäistä, vaikka kilpailutuskohteita oli tänä vuonna yli 4 000 ja kilpailutuksessa oli myös alueita, joissa Posti kilpailutti koko palvelukokonaisuuden. Joustavampi tapa toteuttaa yhteistyö paikallisten yrittäjien kanssa on sopia suoraan yritysten kanssa alihankintasopimukset. Tämä käytäntö on osoittautunut toimivaksi kaikille osapuolille, korostaa Åkerman.

Postin perusjakelussa on tällä hetkellä noin 4 800 reittiä, joista alihankinnalla hoidetaan noin 270 reittiä. Postin käyttämien alihankkijoiden määrä posti-, paketti- ja logistiikkapalveluissa on vajaat 600.