Posti jatkaa printtipostin jakelun keventämistä perjantaisin – koronapandemia on vähentänyt erityisesti kirjeiden määrää edelleen

18.08.2020

Kirjemäärästä on hävinnyt 2000-luvulla sähköisen viestinnän myötä yli 60 % ja koronapandemia kiihdyttää edelleen paperipostin laskua. Postin jakaman kirjepostin määrä väheni huhti-kesäkuussa ennätykselliset 24 % viime vuoden vastaavasta ajasta.

- Vaikka monella palvelualalla kesä on ollut toiminnan kannalta parempaa aikaa kuin kevät, muutos ei näy printtipostin määrän palautumisena. Erityisen selvästi koronapandemian vaikutus näkyy yritysten lisäksi viranomaisten ja yhteisöjen lähettämissä postimäärissä, jotka muodostavat noin 96 % kaikista Postin toimittamista kirjelähetyksistä. Digiloikka on tapahtunut, sanoo tuotantojohtaja Sami Reponen.

Poikkeusjärjestelyä jatketaan toistaiseksi lokakuun loppuun asti – tämä ei edellytä lähettäjiltä tai postinsaajilta mitään toimenpiteitä

Postipalvelut otti käyttöön 1. kesäkuuta poikkeusjärjestelyn, jossa perjantain postilähetykset on jaettu pääsääntöisesti jo torstaina. Tätä poikkeusjärjestelyä jatketaan toistaiseksi lokakuun loppuun asti, koska jaettavaa ei ole riittävästi myös perjantain jakeluun. Aikaistettu jakelu on mahdollinen, koska vähäinen postimäärä ehditään lajittelemaan aiemmin.

Poikkeusjärjestely ei edellytä lähettäjiltä tai postinsaajilta mitään toimenpiteitä, vaan palvelu jatkuu aiemmin sovitun malliin mukaisesti.

Poikkeusjärjestely ei koske sanomalehtien varhaisjakelua eikä pakettien jakelua. Perjantaisin perusjakelussa eli päiväpostin mukana kulkeneet sanomalehdet jaetaan edelleen perjantaisin. Myös Postin palvelupisteet ja asiakaspalvelu palvelevat normaalisti ilman muutoksia.

Posti jakaa sanomalehtiä seitsemänä päivänä viikossa ja paketteja kuutena päivänä viikossa noutopisteisiin. Muuta postia eli mm. kirjeitä, aikakauslehtiä ja mainoksia jaetaan viitenä päivänä viikossa, mutta ei kaikkia tuotteita kaikkina arkipäivinä, koska eri tuotteilla on lähettäjäasiakkaan kanssa sovittu palveluaikataulu. Esimerkiksi jollakin tuotteella voi olla tietyksi arkipäiväksi sovittu jakelu, toisilla tuotteilla on useamman päivän jakeluaika.