COMPANY
Tiedotteet ja uutiset

Posti Group 1–3/2020: Oikaistu liiketulos vakaa – vuoden 2020 liikevaihtonäkymiä laskettu koronaviruksesta johtuvan epävarmuuden lisääntymisen vuoksi

29.4.2020

Posti Group Oyj:n osavuosikatsaus tammi–maaliskuu 2020

Tammi–maaliskuu

Keskeiset tunnusluvut

  • Liikevaihto laski 3,1 prosenttia 384,2 (396,6) miljoonaan euroon.

  • Oikaistu käyttökate oli 40,8 (40,6) miljoonaa euroa eli 10,6 (10,2) prosenttia liikevaihdosta.

  • Käyttökate kasvoi 40,1 (36,4) miljoonaan euroon eli 10,4 (9,2) prosenttiin liikevaihdosta.

  • Oikaistu liiketulos parani ja oli 12,6 (12,2) miljoonaa euroa eli 3,3 (3,1) prosenttia liikevaihdosta.

  • Liiketulos kasvoi 11,9 (8,0) miljoonaan euroon eli 3,1 (2,0) prosenttiin liikevaihdosta.

  • Nettovelka suhteessa oikaistuun käyttökatteeseen oli 1,1x (1,9x).

  • Posti päivittää vuoden 2020 näkymiään koronaviruspandemian vaikutuksen vuoksi.

Keskeiset tapahtumat

  • Maailmanlaajuinen koronaviruspandemia alkoi vaikuttaa Postin toimintaan negatiivisesti maaliskuussa, vaikka Postin Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmä hyötyi koronaviruksen aiheuttamasta verkkokaupan kasvusta.

  • Postin strategian toteutus ja postitoimialan murros jatkuivat: Postin logistiikkaratkaisujen kasvu jatkui. Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän sekä Transvalin ja rahtiliiketoiminnan liikevaihto oli lähes 51 (49) prosenttia konsernin liikevaihdosta. Pakettien volyymi kasvoi Suomessa ja Baltian maissa 6 (8) prosenttia. Samaan aikaan osoitteellisten kirjeiden määrä Suomessa laski 15 (14) prosenttia. Yleispalveluvelvoitteen piiriin kuuluvien lähetysten osuus jatkoi laskuaan ja oli vain 2,6 (3,6) prosenttia kaikista Postin lähetyksistä.

  • Posti allekirjoitti 24.2.2020 sopimuksen, jonka mukaan Posti ostaa Aditro Logisticsin. Aditro Logistics on yksi Pohjoismaiden johtavista sopimuslogistiikkayrityksistä. Yrityskauppa tukee Postin tavoitetta kasvaa erityisesti paketin ja verkkokaupan sekä logistiikan palveluissa. Yrityskauppa saatiin päätökseen katsauskauden jälkeen 2.4.

Näkymät 2020 (päivitetty)

Posti Group Oyj laskee näkymiään vuoden 2020 liikevaihdon osalta koronaviruspandemian (COVID-19) kasvavien vaikutusten vuoksi. Posti Group Oyj:n oikaistun liiketuloksen kehityksen osalta näkymät vuodelle 2020 säilyvät ennallaan.

Koronavirustilanne vaikeuttaa huomattavasti koko vuoden makrotalouden näkymien ennustamista. Tämän vuoksi myös Postin koko vuoden näkymiin liittyy huomattavia epävarmuustekijöitä.

Markkinoiden kasvavan epävarmuuden ja koronaviruksen oletettujen vaikutusten Suomen ja maailman talouteen odotetaan johtavan Postin liikevaihdon laskuun vuonna 2020 edellisvuoteen verrattuna, mahdollisia uusia yritysostoja ja -myyntejä huomioimatta. Konsernin oikaistun liiketuloksen vuonna 2020 ennakoidaan kasvavan edellisvuodesta, jolloin postilakko vaikutti Postin tulokseen erittäin negatiivisesti.

Konsernin liiketoiminnalle on ominaista kausiluonteisuus. Segmenttien liikevaihto ja liikevoitto eivät kerry tasaisesti vuoden aikana. Postipalveluissa ja kuluttajapaketeissa ensimmäinen ja viimeinen vuosineljännes ovat tyypillisesti vahvoja, kun taas toinen ja kolmas neljännes ovat heikompia.

Aikaisemmin Posti odotti liikevaihtonsa vuonna 2020 pysyvän samalla tasolla kuin viime vuonna, mahdollisia uusia yrityshankintoja ja -myyntejä huomioimatta. Konsernin oikaistun liiketuloksen vuonna 2020 ennakoitiin kasvavan viime vuoden tasosta.