Pääkaupunkiseudun postinjakelun laatu korjaantunut alkuvuodesta

08.04.2020

Postin postinjakelun laatu pääkaupunkiseudulla on palautettu hyvälle tasolle viime syksyn ja alkuvuoden paikallisten häiriöiden jälkeen. Samalla jakelupalautteiden määrä on pudonnut pienimmälle tasolle sitten viime kesän. Parannus saatiin aikaan lisärekrytoinneilla ja korjaamalla puutteita asiakaspalautteiden perusteella.

Suurin osa pääkaupunkiseudun alkuvuoden päiväjakelun alueellisista häiriöistä johtui työvoimapulasta, josta ovat kärsineet myös monet muut palvelualat kasvukeskuksissa. Vuoden alussa Postilla oli Helsingin seudulla noin 120 työntekijän työvoimavaje. Postissa tilanne saatiin vakautettua jatkuvalla ja aktiivisella rekrytoinnilla, mistä on ollut hyötyä myös nyt poikkeustilanteessa koronaviruksen aikana.

- Työvoimavaje on helpottanut ja olemme saaneet joukkoomme uusia Postista työpaikkana kiinnostuneita työntekijöitä. Se on tärkeää erityisesti nyt, kun Postilla ja jokaisella postilaisella on tässä koronakriisissä huoltovarmuuden osalta tärkeä rooli. Laadukas jakelu perustuu sitoutuneeseen ja osaavaan työvoimaan, sanoo aluepäällikkö Tomi Huhtala.

Huhtalan mukaan kirjeiden ja lehtien jakelun palautteiden määrä on pudonnut tasaisesti tammikuusta ja on nyt alimmalla tasolla sitten viime kesän.

- Kiitos asiakkaillemme palautteista, joiden avulla pääsimme paremmin perille ongelmatapauksiin, ja korjaamaan tilanteen yhdessä henkilöstömme kanssa. Keskustelut ja tarkat tiedot häiriötilanteista alueiden asukkailta ovat olleet erittäin tärkeä osa laadunvalvontaamme ja samalla laadunvarmistusta, kiittää Huhtala.

Postia jakaa myös 16 muuta jakeluyritystä – jokainen vastaa asiakkaille omasta toiminnastaan

Palautteiden selvityksessä on paljastunut, että osa jakeluvirheistä on koskenut muiden jakeluyhtiöiden jakamaa postia. Postilaatikolla tai -luukulla voi käydä myös pääkaupunkiseudulla muiden jakeluyritysten jakajia jakamassa kirjeitä, aikakauslehtiä ja mainoksia. Postin ohella postinjakelua hoitaa Suomessa alueellisesti myös 16 muuta jakeluyritystä.

Jakeluyrityksen tunnus on tärkeä palautteen antamista varten. Postin tunnukset ovat Posti Oy, ECONOMY, PRIORITY, POSTI GREEN. Traficom pitää yllä rekisteriä, josta löytyvät jakeluyritysten nimet ja tunnukset. Jokainen palveluyritys vastaa omasta toiminnastaan ja käsittelee itse omat asiakaspalautteensa.

- Toivomme asiakkailtamme palautetta heti tuoreeltaan. Yhdistämällä tiedot omiin seurantatietoihimme pääsemme nopeasti tutkimaan tilanteen ja korjaamaan virheen. Palautteen voi antaa asiakaspalvelumme kautta nettisivuiltamme posti.fi löytyvällä asiointilomakkeella, opastaa Tomi Huhtala.

Postissa jakelun laatua seurataan reaaliaikaisesti myös tilannekeskuksessa

Postissa jakeluprosessia seurataan reaaliaikaisesti tilannekeskuksessa, jotta häiriöiden synty päästäisiin estämään. Siellä seurataan live-tilannetta esimerkiksi jakelureittien valmistumisesta.

- Seurannan perusteella kehitys on edennyt hyvään suuntaan ja maaliskuussa yli 99 prosenttia lähetyksistä on jaettu oikea-aikaisesti. Alkuvuoden heikkoihin lukuihin vaikutti työvoimapulan ohella se, että marraskuun lakon jälkeen postisuman purku kesti pitkälle tammikuuhun asti.

Osaa lähetyksistä lähettäjä voi seurata itse Postin mobiilisovelluksessa tai nettisivuilla. Osaa lähetyksistä seurataan Postissa lähetyserinä. Yksittäisissä lähetyksissä seurantatunnukset löytyvät paketeista ja Plus-merkillä varustetuista kirjeistä.

- Postinjakajillamme on käytössään Posti Mobiili -sovellukset puhelimissa, joten saamme heiltä ajantasaista tietoa jakelun etenemisestä. Heidän työnsä onkin erittäin tärkeä osa tiedonkeruuta. Saamme tuoretta tietoa juuri kyseiseltä jakelureitiltä, Tomi Huhtala kertoo.

Korona ei ole vielä vaikuttanut postinjakeluun, osa paketeista on jouduttu ohjaamaan toisiin noutopisteisiin

Huhtalan mukaan koronapandemia ei ole toistaiseksi vaikuttanut postinjakeluun, mutta Postikin on varautunut kasvaviin sairauspoissaoloihin. Silloin päiväjakelussa etusijalle menisivät yleiseen turvallisuuteen liittyvät lähetykset: verilähetykset ja laboratorionäytteet, viranomaisten tiedotteet ja muut viranomaisten määrittelemät palvelut.

Koronan takia Postin pakettimäärät ovat kasvaneet huimasti ja pääkaupunkiseudulla paketteja joudutaan ohjaamaan ennakoitua suuremman määrän vuoksi myös muualle kuin lähimpään noutopisteeseen. Uusi, vapaana oleva noutopiste on mahdollisimman lähellä alkuperäistä noutopistettä. Poikkeuksellisella ohjauksella halutaan varmistaa pakettien mahdollisimman nopea kulku ja pikainen noudettavuus.