Muuttoilmoituksen voi tehdä netissä tai paperilla – katso Postin ja Digi- ja väestötietoviraston vinkit tietoturvan parantamiseen

15.06.2020

Suomalaiset tekevät noin miljoona muuttoa vuodessa. Oikeat ja päivitetyt osoitetiedot ovat kriittisen tärkeitä, jotta posti kulkee sujuvasti muuton jälkeenkin. Muuttajan täytyy tehdä muuttoilmoitus, jotta lähetykset voidaan ohjata uuteen osoitteeseen.

Postilla ja Digi- ja väestötietovirastolla on yhteinen muuttoilmoituspalvelu, jossa osoitteenmuutoksen voi helposti tehdä kummallekin myös yhtä aikaa. Muuttoilmoituksella ilmoitat osoitetietosi Postin osoiterekisteriin ja Digi- ja väestötietoviraston väestötietojärjestelmään. Näin saat postisi oikeaan osoitteeseen. Ilmoittaessasi muutostasi myös Digi- ja väestötietovirastolle osoitetiedot päivittyvät useille viranomaisille, yrityksille ja yhteisöille kuten kunnille, Kelalle, pankeille, vakuutusyhtiöille tai ammattiliitoille.

Muuttoilmoituksen tekeminen Digi- ja väestötietovirastolle on lakisääteinen velvollisuus, joka perustuu kotikuntalakiin. Kotikunta vaikuttaa mm. siihen, mistä kunnasta saat sosiaali- ja terveyspalvelut, missä äänestät ja mikä on verotuskuntasi.

 

Postin ja Digi- ja väestötietoviraston ohjeet tietoturvan parantamiseen

Yli 80 % asiakkaista tekee ilmoituksen netissä, mutta osa asiakkaista haluaa asioida paperilomakkeella. Kaikilla ei esimerkiksi ole mahdollisuutta tai osaamista verkkopalvelujen käyttöön. Nykyisen lainsäädännön mukaisesti muuttoilmoituslomake pitää pystyä toimittamaan viranomaiselle postitse, minkä vuoksi lomakkeen jättäjän henkilöllisyyttä ei pystytä tällä hetkellä todentamaan. Tämä valitettavasti voi mahdollistaa paperisen lomakkeen väärinkäytökset. Verkkopalvelussa tätä vaaraa ei ole.

- Asiakkaiden tietojen turvallinen säilyttäminen on meille ensisijaisen tärkeää. Suurin osa muuttajista tekee muuttoilmoituksen verkossa, jolloin tietojen muuttamiseen edellytetään vahvaa tunnistautumista. Teemme yhteistyötä Digi- ja väestötietoviraston kanssa myös tietoturva-asioissa, kertoo Tuija Åkerman Postin kuluttajapalveluista.

 

Näin voit parantaa tietosuojaasi – 6 helppoa niksiä:

  1. Voit tehdä Postille lomake-eston, eli varmistaa että jatkossa paperinen muuttoilmoitus ei mene läpi Postille (esim. puolestasi aiheetta). Lue lisää täältä.
  2. Voit tehdä Postille muuttosuojauksen, eli estää osoitetietojesi muuttamisen jatkossa netissä tai paperilomakkeella. Tämä on tymäkämpi tapa estää väärinkäytöksiä ja edellyttää sinulta vapaamuotoista pyyntöä Postille. Lue lisää täältä.
  3. Voit tehdä Digi- ja väestötietovirastolle muuttoeston. Muuttoesto edellyttää henkilökohtaista asiointia virastossa. Tee se tämän ohjeen mukaan.
  4. Muista suojata pääsy Omaposti sovellukseen laittamalla puhelimessa näytön lukitus päälle. Kirjaudu Omapostiin > Asetukset > Suojaa pääsy Omapostiin.
  5. Harmillisesti aina säännöllisin väliajoin Postin nimissä lähetetään huijausviestejä. Älä reagoi niihin. Lue lisää täältä.
  6. Kannattaa myös tutustua, mihin osoitetietosi välittyvät Postin ja Digi- ja väestötietoviraston kautta täältä ja täältä.Voit halutessasi estää tietojen luovuttamisen Postin palvelussa täällä sekä väestötietojärjestelmän osalta täällä.