Joulupostimerkissä tonttu kurkistaa tupaan

28.10.2020

Joulua kohti mennään ja joulupostimerkit tulevat myyntiin keskiviikkona 4. marraskuuta. Tämän vuoden joulupostimerkit syntyivät suunnittelukilpailun kautta, jonka Posti järjesti yhteistyössä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kanssa. Kilpailulla haettiin perinteistä joulutunnelmaa ja juuri sitä löytyy voittajatöistä Kylätonttu ja Joulutupa.

 

Kylätonttu kurkkii ikkunan takana

Joulutervehdyksen ikimerkissä tonttu kurkistaa ikkunasta lämpöä hehkuvaan tupaan ja jättää jälkeensä vain jalanjäljet lumihankeen. Sisustus- ja tekstiilimuotoilua opiskeleva Ida Sarisalmi on kuvittanut Kylätonttu-merkin, jonka värit korostavat kylmän hirsisen ulkoseinän ja lämpimän sisätilan välistä eroa ja tunnelmaa. Joulutervehdyksen ikimerkki tulee myyntiin 20 merkin vihkossa.

 

Tuvassa on joulun odotuksen tunnelmaa

Joulun kotimaan ikimerkissä on joulun odotuksen tuntua. Tupa on siivottu, joulukuusi koristeltu ja kynttilät hehkuvat lämpöä. Koirakin aavistaa, että suuri juhla on tulossa. Graafista suunnittelua opiskeleva Jutta Luukkonen on käyttänyt kuvittamassaan Joulutupa-postimerkissä vesiväritekniikkaa, joka henkii omien lapsuuden joulujen tunnelmaa. Joulun kotimaan ikimerkistä julkaistaan 10 merkin arkki ja 5 merkin vihko

 

Koko kylä valmiina jouluun

Joulun ulkomaan ikimerkki jatkaa samalla teemalla kuin kotimaan joulumerkit. Merkissä nähdään kylä, joka rakentuu nostalgisista 1920-luvun harjakattoisista omakotitaloista.”Täällä sosiaalinen elämä on vilkasta, naapurit tuntevat toisensa ja kyläilevät toistensa luona. Naapurissa kajastava valo luo lämpimän ja rauhallisen olon”, kuvailee Tervetuloa kylään! -merkin suunnitellut Matti Pikkujämsä. Joulun ulkomaan ikimerkki julkaistaan 10 merkin arkissa.

 

Tyttö ja kukko kelkkaretkellä

Kaikkiin talvisiin tervehdyksiin soveltuu Suvi Roikon valokuvaama nostalginen Kelkkaretki, jossa tyttö pitää sylissään kukkoa.”Kaverukset ovat matkalla potkukelkalla, taustalla näkyy talvinen peltomaisema ja matka jatkuu lumisateessa”, Roiko kertoo. Valokuva kuuluu sarjaan, jossa Roiko kuvaa eläinten ja lasten välistä suhdetta. Kotimaan ikimerkki Kelkkaretki julkaistaan 10 merkin arkissa.

 

Huom! Posti ei järjestä marraskuussa julkaistavista postimerkeistä ensipäiväntapahtumaa koronavirustilanteesta johtuvien rajoitusten vuoksi.

 

Kaikki joulun tärkeät päivämäärät osoitteessa posti.fi/joulu

Kotimaan joulutervehdykset ehtivät perille joulun ikimerkillä, jos ne postitetaan viimeistään maanantaina 14.12. Posti avaa marraskuun alussa joulusivuston posti.fi/joulu, johon on koottu kaikki joulun postituksiin liittyvät aikataulut koti- ja ulkomaille. Ulkomaan postituksissa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä koronaviruspandemia vaikuttaa joihinkin kuljetusyhteyksiin. 

 

Kuvamateriaalia medioiden käyttöön: https://digilibrary.emmi.fi/l/GZRx-VHtd6rd