Suomalaiset haluavat muistaa läheisiä jouluna, mutta tervehdysten muoto muuttuu

13.01.2020

Suomalaiset ovat edelleen uskollisia joulutervehdysten lähettäjiä.   Suomessa joulutervehdyksiä lähetettiin jouluna 2019 noin 15 miljoonaa kappaletta.

Joulukorttien lähettäminen jää yhä useammalta suomalaiselta viime hetkiin, koska arki on niin kiireistä. Viime hetken lähettäjien pelastus oli uusi lisäpalvelu, Plus-merkki, jonka avulla joulukortit ehtivät perille vielä 18.-19.12.2019 lähetettyinäkin.

Tutkimusten mukaan vastaanottajat kokevat joulukortin sähköistä viestiä arvokkaammaksi sen henkilökohtaisuuden vuoksi. Muistaminen on monimuotoista, kortteja askarrellaan itse, kortti valitaan huolellisesti vastaanottajaa ajatellen ja monet ostavat myös erilaisia hyväntekeväisyyskortteja ja tekevät kortteja omista kuvista.

Postin Omakuva-postikortti -palvelun sesonki on selkeästi myös joulu. Nuoremmissa sukupolvissa korttien lähettäminen on vähäisempää, mutta sielläkin perinteinen kortti erottuu edukseen kaiken digitaalisen viestinnän joukosta.

”Kysyessämme nuorilta korttien ja kirjeiden lähettämisestä heidän toiveinaan korostui lähettämisen helppous, mutta fyysisen kortin huomio- ja tunnearvon säilyttäminen. Lähettämisessä oltiin valmiita näkemään myös jonkin verran vaivaa, jos se tuo sen henkilökohtaisen elementin oikeaan korttiin, verrattuna sähköiseen viestiin. Kuluttajien palaute ja ehdotukset ovat äärimmäisen tärkeitä kehittäessämme uusia digitaalisuutta hyödyntäviä palveluja”, sanoo Tuija Åkerman kuluttajakirjepalveluista.

”Kampanjatutkimuksessa selvisi, että toiseksi yleisin syy olla lähettämättä joulukortteja on se, ettei ole ketään kenelle lähettää. Tämä on aika pysäyttävä tieto. Yksinäisyyttä on siis paljoin ja pieni kortti voi olla suuri teko, sen olemme huomanneet myös omissa kampanjoissamme. Olemme jo viiden vuoden ajan olleet mukana sotiemme veteraanien korttikampanjassa itsenäisyyspäivän alla. Palaute on aina sydäntä lämmittävää - kortin tekeminen ja saaminen ilahduttaa aina”, kertoo Tuija Åkerman.

Seuraava korttien sesonki on ystävänpäivä, jolloin lähetetään joulun jälkeen toiseksi eniten kortteja Suomessa. Ystävänpäivä on pääsiäistä isompi sesonki korteille.

”Suomessa 14.2. on profiloitunut ystävien muistamisen ajankohdaksi, kun se muualla maailmassa on enemmän romanttinen