Postin palvelut muuttuvat Helsingin Hakaniemessä: OmaPosti-kioski avataan Hämeentielle keväällä 2020

07.01.2020

Postin palvelut Helsingin Hakaniemessä muuttuvat, sillä Posti avaa Helsingin Hakaniemessä uuden OmaPosti-kioskin. Postin myymälä Säästöpankkirannassa palvelee asiakkaitaan juhannukseen 2020 saakka. OmaPosti-kioski puolestaan avataan Hämeentielle jo kevään 2020 aikana.

OmaPosti-kioski on Postin itsepalvelukioski, jossa voi hoitaa yleisimpiä postiasioita, kuten pakettien lähettämistä ja vastaanottamista. Kioskissa on pakettiautomaatteja sekä itsepalvelupäätteet kirjeiden ja pakettien lähetystä varten. Kioskissa saa tarvittaessa henkilökohtaista asiakaspalvelua etäyhteyden kautta.

”Suurin osa asiakkaidemme postiasioinnista on nykyään pakettien lähetystä ja vastaanottamista, joka hoituu helposti OmaPosti-kioskissa. Uusi kioskimme tulee sijaitsemaan Hämeentiellä, ja sen aukioloajat ovat laajat. Kioskiin tulee iso pakettiautomaatti, koska verkkokaupan kasvaessa paketteja kuljetetaan Hakaniemeen koko ajan enemmän”, Postin palvelupisteverkoston johtaja Lasse Huttunen kertoo.

OmaPosti-kioskissa on mahdollisuus olla videoyhteyden kautta yhteydessä Postin asiakasneuvojaan. Asiakasneuvojalta voi kysyä apua ja neuvoa missä tahansa postiasiassa. Tarkoitus on tehdä asioinnista mahdollisimman helppoa, mutta sen lisäksi asiakasneuvoja on aina tukena ja turvana. OmaPosti-kioskeja on pilotoitu muutamilla paikkakunnilla, ja niitä on kehitetty asiakkaiden palautteiden perusteella.

Hakaniemessä asuvien kotiposti sijaitsee juhannuksen 2020 jälkeen Kalasatamassa kauppakeskus REDIssä. Postinumeroalueella 00500 palvelee myös jatkossa Postin noutopiste. Postinumeroalueella 00170 ja 00160 asuvien kotiposti siirtyy Kasarmitorille.

”REDIn ja Kasarmitorin posteista voi noutaa erikoistuotteet, kuten esimerkiksi vakuutetut kirjeet. Nykyään lähin Posti on kuitenkin siellä missä asiakas liikkuu: OmaPostin-palvelun avulla paketteja voi ohjata lähipostin sijaan sopivimpaan pakettiautomaattiin tai muuhun Postin pisteeseen”, Huttunen sanoo.


Valtaosa lähettää ja vastaanottaa paketteja

Hakaniemeä koskevan muutoksen taustalla on Postin palvelupisteverkoston uudistaminen. Postipalveluja saa nykyään useammasta paikasta kuin ennen. Kun kirjepostin määrä vähenee, yhä useampi asiakas käy Postissa lähettääkseen tai vastaanottaakseen paketin. Postin myyntipisteiden määrä on pysynyt viime vuosina melkein ennallaan, mutta pakettiautomaattien määrä on kasvatettu voimakkaasti verkkokaupan kasvun vuoksi.

Posti kertoi vuonna 2019 luopuvansa Hakaniemen myymälästään. Taustalla olivat asiakkaiden tarpeiden ja ajankäytön muuttumisen lisäksi Postin omien myymälöiden kustannukset - keskeistä sijaintia tai laajoja palveluaikoja ei voida ylläpitää kannattavasti.

Lähempänä muutosta Posti jakaa vielä lähialueen asukkaille kotiin julkisen tiedotteen, jossa kerrotaan tarkemmin vuoden 2020 alkukesästä tapahtuvista muutoksista.

Suomessa on eniten pakettiautomaatteja asukasta kohden

Posti on parhaillaan historiansa suurimmassa murroksessa: kuluttajien tarpeet ovat muuttuneet, digitalisaatio lisääntyy, paperipostimäärät ovat laskeneet kiihtyvällä tahdilla ja kilpailu kiristyy. Postin toimittamien pakettien määrä puolestaan kasvaa ja paketit sekä logistiikka tuovat jo yli puolet Postin liikevaihdosta. Posti hakee merkittävää kasvua paketeissa, verkkokaupassa ja logistiikan palveluissa.

Jatkossa jokaisen suomalaisen lähietäisyydellä on Postin piste. Suomessa pakettiautomaatteja on ympäri maata. Posti on kasvattanut automaattiverkostoaan nopeasti, sillä automaattien määrä nelinkertaistetaan muutamien vuosien sisällä: vuonna 2022 Postilla on 4 000 pakettiautomattia ympäri Suomen. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Helsingissä automaatit ovat noin kilometrin päässä jokaisen kotiosoitteesta. 

Lisätietoa OmaPosti-kioskista: