Uusissa muumipostimerkeissä on neuvoja hyvään elämään

29.05.2019

Kesäkuun merkeissä myös viisi luontotunnusta ja kolme kaupunkipuistoa

Tuoreena animaatiosarjana maailmaa valloittavat muumit ovat olleet jo vuosia suomalaisten postimerkkien kestosuosikkeja. Kesäkuun 5. päivä ilmestyvien uusien postimerkkien kuvien tilanteet ja värimaailma on poimittu alkuperäisistä Muumi-kirjoista.

Muumit: neuvoja hyvään elämään -postimerkkivihkossa on 6 erilaista kotimaan ikimerkkiä, joista kussakin esitellään yksi Muumi-tarinoista tuttu teema: seikkailu, rohkeus, lohtu, vapaus, avoimuus ja ystävyys.

Merkkien graafisesta suunnittelusta vastaa James Zambra, jonka elämässä muumit ovat olleet isossa roolissa jo lapsuudesta lähtien, sillä hän on osa Janssonin perhettä ja sukua muumien luojalle Tove Janssonille.

– Muumi-tarinat ovat täynnä seikkailua, jännittäviä tilanteita, ystävyyttä ja lohtua. Tarinoissa vahvasti näkyvät arvot kuten suvaitsevuus, rohkeus, ystävyys, rakkaus ja luonnon kunnioittaminen ovat lähellä sydäntäni ja tuntuvat erittäin ajankohtaisilta nykymaailmassa. Tarinoista löytyy paljon neuvoja hyvään elämään, James Zambra kertoo.

– Oma suosikkini on postimerkin kuva, jossa Muumipeikko kohtaa Mörön. Pidän siitä, miten hahmojen katseiden kohdatessa pelko muuttuu kiinnostukseksi ja ymmärrykseksi toista kohtaan. Toivon, että uudet Muumi-postimerkit herättävät iloa ja kiinnostusta myös Tove Janssonin alkuperäisiin kirjoihin, Zambra sanoo.

Luontotunnuksina rauduskoivu, graniitti, suomenhevonen, ahven ja paatsamasinisiipi

Kesäkuussa tulee myyntiin toinen ja viimeinen osa Stiina Hovin suunnittelemasta suositusta rullapostimerkkisarjasta, jossa esitellään Suomen luontotunnukset. Viidessä uudessa postimerkissä kasvikuntaa edustaa rauduskoivu, kivilajeja graniitti sekä eläinkuntaa suomenhevonen, ahven ja paatsamasinisiipi.                                                                                      

Stiina Hovi halusi kuvata tuoreissa postimerkeissä monille suomalaisille tuttuja kesämuistoja: –Koivujen valkomustia runkoja, joiden tuohen sileys tuntuu kämmenen alla. Suomenhevosen hirnahdusta ja huiskivaa häntää kesälaitumella. Kimaltelevassa järvessä uivaa ahventa. Auringon säteiden lämmittämää graniittilohkareen kylkeä. Pellonreunalla ilmaan lehahtavaa sinisiipistä perhosta.

Suomen luontotunnukset ovat Hovin mukaan osa suomalaista mielenmaisemaa. – Oli mahtavaa jälleen sukeltaa kansan yhteiseen kuvamuistiin ja nostaa sieltä esiin kauniita yksityiskohtia.

Suomen luontotunnukset II ilmestyy sadan merkin rullassa, jossa on 5 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

 

Esittelyssä Forssan, Heinolan ja Kuopion kansalliset kaupunkipuistot

Timo Mänttärin suunnittelema kansallisia kaupunkipuistoja esittelevä postimerkkisarja täydentyy kesäkuussa kolmella uudella postimerkillä, joissa nähdään kesäisiä puistonäkymiä Forssasta, Heinolasta ja Kuopiosta. Nyt päättyvään postimerkkisarjaan on koottu Suomen kaikki yhdeksän kansallista kaupunkipuistoa, jotka säilyttävät kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana ja eheänä kokonaisuutena.

Forssan kansallisessa kaupunkipuistossa on nähtävissä teollisuus- ja asuinrakentamisen historia eri vaiheineen ja rakennustapoineen. Merkkiin on kuvattu Loimijoki, pieni kävelysilta ja jokirannan puutaloja.

Heinolan kansallinen kaupunkipuisto koostuu lähiluonnosta, hoidetuista viheralueista sekä kaupunkikulttuurista ja rakennetusta ympäristöstä. Heinolan merkissä nähdään Rantapuisto ja taustalla Siltasaari, joka kannattelee Jyrängönvirran ylittävää rautatiesiltaa.

Suomen suurin kansallinen kaupunkipuisto Kuopiossa on yhdistelmä saaristoluontoa, rakennusperintöä ja hoidettuja puistoalueita. Postimerkin maamerkkinä toimii Kuopion tuomiokirkko, joka sijaitsee Vahtivuoren mäellä kaupungin ydinkeskustan ja Kallaveden välissä.

Kaupunkipuistoja III on 15 merkin arkki, jossa on 3 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Ensipäivätilaisuus Helsingin pääpostissa 5. kesäkuuta kello 13–16

Helsingin pääpostissa (Elielinaukio 2) järjestetään ensipäivätapahtuma keskiviikkona 5. kesäkuuta kello 13–16. Tilaisuudessa on myynnissä uusia postimerkkejä, ensipäivänkuoria ja muita postimerkkituotteita sekä mahdollisuus saada lähetyksiin ensipäivänleimoja. Postimerkkitaiteilijat James Zambra ja Stiina Hovi ovat paikalla signeeraamassa töitään kello 13–15.


Lisätietoja:    
  

Kuvamateriaalia median käyttöön >>


Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin:

www.posti.fi/ostoksille