Tutkimus: suomalaisten mielestä parasta joulussa on yhdessäolo

03.12.2019

Kuva -


Posti ja IRO Research ovat selvittäneet suomalaisten joulunviettotapoja haastattelemalla 1000 suomalaista. Tuloksen mukaan parasta joulussa on yhdessäolo (70 %) ja jouluruoka (70 %). Toiseksi parhaana asiana pidetään joululomaa (42 %). Kolmannen sijan jakoivat Kauneimmat joululaulut (39 %) sekä joulusauna (39 %). Avoimissa vastauksissa painottuivat ylipäätään joulun rauha ja tunnelma.

Joulupöydässä läheisiltä toivotaan läsnäoloa. Vastaajista 39 % oli sitä mieltä, että ruokapöydässä saa toisinaan olla samanaikaisesti sosiaalisessa mediassa, mutta joulupöydässä somettamiseen suhtauduttiin kriittisemmin. Ruokapöydässä somettamiseen myönteisesti suhtautuneista vastaajista 76 % oli sitä mieltä, että joulupöydässä ei saa olla samanaikaisesti sosiaalisessa mediassa. Vain 14 % salli somettamisen joulupöydässä. Suhtautuminen joulupöydässä somettamiseen oli kielteistä kaikissa ikäryhmissä.

Paperista joulutervehdystä arvostetaan

Joulukorttien kirjoittaminen on monelle tärkeä osa joulua. Enemmistölle (71 %) vastaajista joulukorttien kirjoittaminen on tuttu perinne jo lapsuudenkodista, ja noin puolelle (51 %) vastaajista tämä perinne tuo joulumielen. Joulukorttien kirjoittaminen on vakiintunut monelle omaksi, erilliseksi jouluaskareeksi, sillä suurin osa (67 %) vastaajista kirjoittaa kaikki joulukortit kerralla.  

Paperisen joulukortin asema on edelleen merkittävä joulutervehdyksissä. Vastaajista 40 % lähettää paperisen joulutervehdyksen myös heille, jotka ovat tavoitettavissa somen välityksellä. Vuonna 2014 vastaava tulos oli 54 %. Puolestaan 4 % vastaajista lähettää joulukortin ainoastaan heille, jotka eivät ole somessa. Tulos on sama kuin vuonna 2014.

Hyväntekeväisyys kuuluu jouluun

Suurin osa (60 %) vastaajista aikoo tehdä tänä jouluna hyväntekeväisyyttä. Suosituin hyväntekeväisyyden muoto on rahan tai tavaran lahjoittaminen hyvään tarkoitukseen (31 %). Toiseksi suosituimmaksi osoittautui hyväntekeväisyysjärjestöjen joulukorttien ostaminen (27 %). Vastaajista 21 % aikoo tehdä jotakin muuta hyväntekeväisyyttä tukevaa toimintaa, ja 9 % aikoo ostaa joululahjoiksi hyväntekeväisyysjärjestöjen tuotteita tai palveluita.

Joulutervehdysten viimeiset postituspäivät

Kotimaan joulutervehdykset (1,10 €) tulee postittaa joulun ikimerkillä kirjelaatikkoon viimeistään keskiviikkona 11.12. kello 24 mennessä tai jättää Postin palvelupisteeseen viimeistään 11.12. sulkemisaikaan mennessä.

Kotimaan ikimerkillä (1,60 €) varustetut joulutervehdykset jaetaan jouluksi perille, jos ne postitetaan tiistaihin 17.12. mennessä kirjelaatikkojen tyhjennysaikataulujen mukaan. Kun lisäät Plus-merkin kotimaan ikimerkin viereen, viimeinen postituspäivä on torstaina 19.12.

Ulkomaille lähetettävien joulutervehdysten lähetyspäivät löytyvät Postin joulusivuilta: posti.fi/joulu.


Lisätietoa tutkimuksesta:


Suomalaisten joulunviettotapoja kartoittavan tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IRO Research Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin. Aineisto kerättiin aikavälillä 24.10.- 1.11.2019 yhteensä 1000 suomalaiselta. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on maksimissaan n. + 3,2 %-yksikköä.