Erik Bruunin laulujoutsen-postimerkit julkaistaan 8.5. Muissa toukokuun merkeissä kukka-asetelmia ja kalligrafeja

02.05.2019

Graafikkolegenda Erik Bruun, 93, on suunnitellut Postille kaksi EUROPA-sarjan postimerkkiä, jotka esittävät laulujoutsenta. Merkit tulevat myyntiin keskiviikkona 8. toukokuuta.

Laulujoutsen on Bruunille Suomen kansallislintuna tärkeä symboli. – Joutsen on kunnioitusta herättävä eläin, lintupari elää pitkään yhdessä ja huolehtii hyvin poikasistaan. Tarkkailin aikanaan joutsenta ja muita vesilintuja paljon Inarinjärvellä ja tunnen suurta kunnioitusta niitä kohtaan.

Erik Bruun on rajannut toiseen postimerkkiin joutsenen pään ja pitkän kaulan. – Toiseen merkkiin halusin kuvata, mihin laulujoutsen tarvitsee pitkää kaulaansa, kun se repii vahvalla nokallaan järven pohjasta ravinnokseen vesikasveja.

Luontoaiheet ja erityisesti linnut ovat olleet Bruunin tuotannossa keskeisellä sijalla koko hänen uransa ajan. Linnut ovat tuttuja myös kymmenistä hänen suunnittelemistaan postimerkeistä. Mukana on postimerkkijulkaisuja mm. vesi- ja kahlaajalinnuista sekä kurjista, tikoista ja pöllöistä.

EUROPA: Laulujoutsen julkaistaan 10 merkin arkissa, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.


Kauniita kukka-asetelmia eri tilanteisiin

Kevään onnittelumerkit on suunnitellut valokuvaaja ja korttitaiteilija Anna-Mari West. Hän on kuvannut studiossa Kerro kukkasin -postimerkkivihkon kuviin kauniita asetelmia erilaisilla rekvisiitoilla.

– Halusin kuvata aiheita, jotka sopivat monenlaisten onnittelukorttien ja kutsujen lähettämiseen. Kuvankäsittelyn avulla lisäsin kuviin vielä ripauksen kiiltokuvamaista vaikutelmaa, West kertoo.

Anna-Mari West on suunnitellut aiemmin kaksi postimerkkiä. Korttien ja merkkien lisäksi hänen kuviaan on nähty mm. jääkaappimagneeteissa, kirjanmerkeissä, kalentereissa ja lahjakasseissa. Paperituotteiden rinnalla hän on suunnitellut myös valikoiman sisustus- ja kodintuotteita.

Kerro kukkasin -postimerkkivihkossa on 6 kotimaan ikimerkkiä.


Kalligrafia kuvastaa omaa aikaansa

Posti järjesti vuodenvaihteessa 2017-2018 Suomen Kalligrafiayhdistyksen jäsenille teemalla Kirje koskettaa -suunnittelukilpailun, jonka viisi palkittua työtä julkaistaan nyt Paula Salvianderin suunnittelemassa postimerkkivihkossa.

Postimerkkien kalligrafioista vastaavat Maarit Ali-Marttila-Olkkola Nokialta, Iiris Lyra Kemiöstä, Marja-Liisa Neuvonen Helsingistä sekä Taru Tarvainen Raumalta, jolta valittiin merkkeihin kaksi työtä.

– Sekä postimerkit että kirjaimien muotoilu kuvaavat hyvin aikaamme. Kalligrafisen postimerkin suunnittelussa haasteena on kirjainten pieni koko. Voittajamerkit ovat varmalla kädellä tehtyjä, selkeitä ja konstailemattomia. Toivon, että merkkien myötä kalligrafian tunnettuus lisääntyy, kertoo Kalligrafiayhdistyksen aiempi puheenjohtaja Teija Tiilimäki, joka toimi suunnittelukilpailussa arvosteluraadin jäsenenä sekä asiantuntijana Postin taidetoimikunnassa.  

Kirje koskettaa -postimerkkivihkossa on 5 kotimaan ikimerkkiä.


Ensipäivätilaisuus Helsingin pääpostissa 8.5. kello 13–16

Helsingin pääpostissa (Elielinaukio 2) järjestetään ensipäivätapahtuma keskiviikkona 8. toukokuuta kello 13–16. Tilaisuudessa on myynnissä uusia postimerkkejä, ensipäivänkuoria ja muita postimerkkituotteita sekä mahdollisuus saada lähetyksiin ensipäivänleimoja. Kaikki postimerkkitaiteilijat Erik Bruun, Anna-Mari West ja Paula Salviander ovat paikalla signeeraamassa töitään kello 13–15.Lisätietoja:
  Kuvamateriaalia median käyttöön:

                      http://digilibrary.posti.com/l/Mwt-cxS5-qgG


Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin:

www.posti.fi/ostoksille