Timo Berryn suunnittelema Ilmastonmuutos-postimerkkiarkki voitti hopeaa European Design Awards -kilpailussa

11.06.2019

Suomalainen postimerkkisuunnittelu sai tunnustusta 8. kesäkuuta merkittävässä eurooppalaisen graafisen suunnittelun European Design Awards -kilpailussa. Timo Berryn suunnittelema Ilmastonmuutos-postimerkkiarkki voitti hopeaa kilpailun muut painotuotteet -sarjassa.

Syyskuussa 2018 ilmestyneen Ilmastonmuutos-postimerkkiarkin kolmessa merkissä kuvataan vaikutuksia, joita Suomen kaltaisessa pohjoisessa maassa on odotettavissa tulevaisuudessa, jos ilmaston annetaan lämmetä nykytahtia.

Postimerkit on tehty lämpöpainetulla musteella, joka vaihtaa sormen kosketuksesta väriä. Sormenpainalluksella voi nähdä, mitä Suomessa voi olla edessä, ellei ilmaston jatkuvaa lämpenemistä saada hillittyä.

Palkinnon perusteluissa pidetään hyvänä, että postimerkin aiheeksi on valittu vahvasti julkiseen keskusteluun noussut ilmastonmuutos, jota painotekniikka konkretisoi innovatiivisesti.

Lähtökohtana faktoihin perustuva realismi

– Taiteessa tärkeintä on, mitä aiheesta halutaan tuoda esiin. Ilmastonmuutos-postimerkeissä näytetään konkreettisesti, mikä on todellisuus nyt ja mitä se voi olla silloin, jos ilmastokriisi todella iskee. Suunnittelun avainsanoja olivat faktoihin perustuva realismi, aiheen vakavuus –  ja kiire. On tärkeää, että monet maat ovat alkaneet suhtautua IPCC:n tuoreimman raportin jälkeen ilmastonmuutoksen uhkaan vakavasti, Timo Berry sanoo.

– Ilmastonmuutoksen hillitseminen on aikamme isoja haasteita maailmassa. Halusimme nostaa tämän tärkeän yhteiskunnallisen teeman esille myös postimerkeissä, Design Manager Tommi Kantola Postista kertoo.

European Design Awards -palkinto on hyvää jatkoa suomalaisten postimerkkien voittokululle maailmalla. – Suomalaiset postimerkit ovat viime vuosina voittaneet muun muassa espanjalaisen Nexofil-kilpailun pääsarjan, italialaisen filatelian Oscareiksi kutsutun Asiago-kilpailun ja belgialaisen Europa-postimerkkien kilpailun. Palkinto on yllättänyt joka kerta, Kantola iloitsee.

 

Kuvamateriaalia median käyttöön: http://digilibrary.posti.com/l/2FzGzTZKBC5q

 

Lisätietoja:

Lisätietoja kilpailusta: https://europeandesign.org/submissions/climate-change-stamps/    

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin:

www.posti.fi/ostoksille

 

European Design Awards -kilpailussa arvioidaan eurooppalaista graafista suunnittelua, kuvitusta ja digitaalista suunnittelua. Vuodesta 2007 lähtien järjestetyn kilpailun toteuttamisesta vastaa 15 eurooppalaista arvostettua design-alan lehteä. Vuosittain järjestettävän kilpailun tuomaristo koostuu design-lehtien toimittajista ja kriitikoista. Suomea kilpailuorganisaatiossa edustaa Grafia-lehti.