Täsmennystä tämän päivän uutisointiin: Postin strategiana on pysyä vahvasti mukana lehtijakelussa

04.09.2019

Lehdenjakelu on osa Postin ydinliiketoimintaa

Mediassa on tänään julkaistu uutisia Postin lehdenjakelun tulevaisuudesta. Uutisoinnissa on harhaanjohtavasti kerrottu, että Posti olisi lopettamassa lehdenjakelua vuonna 2025. Asia ei ole näin, tämä on virheellinen tulkinta.

- Postin strategiana on pysyä vahvasti mukana lehtijakelussa ja Postilla on pitkäaikaisia sitoumuksia lehtijakelussa, sanoo Postin lehtipalveluista vastaava johtaja Risto Savikko.

Maaseudun Tulevaisuudessa on tänään julkaistu Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen haastattelu, jota on tulkittu väärin. Haastattelussa Malinen sanoo seuraavasti: "Paperisia lehtiä toimitamme varmaan pidempään kuin kirjeitä. Kuljetamme painettuja lehtiä ainakin vuosiin 2025–2030 saakka."

Malinen kuvaa haastattelussa toimintaympäristön muutosta. Digitalisaatio on vähentänyt paperipostin määrää. Esimerkiksi vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla osoitteellisten kirjeiden jakelumäärä väheni 13 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Kirje- ja lehtikuljetusten vähentyminen on laskenut Postin liikevaihtoa.

Posti ei ole lopettamassa lehtien jakelua vaan kuljettaa niitä niin kauan kuin asiakkailla on siihen tarvetta.

Posti on parhaillaan historiansa suurimmassa murroksessa: kuluttajien tarpeet ovat muuttuneet, digitalisaatio lisääntyy, paperipostimäärät ovat laskeneet kiihtyvällä tahdilla ja kilpailu kiristyy. Postin toimittamien pakettien määrä puolestaan kasvaa ja paketit sekä logistiikka tuovat jo yli puolet Postin liikevaihdosta. Posti hakee merkittävää kasvua paketeissa, verkkokaupassa ja logistiikan palveluissa.