Posti tuo paketit mahdollisimman lähelle asiakasta – valtakunnallinen uudistus käynnistyy Turusta

03.04.2019

Posti toimittaa uuden teknisen ratkaisun avulla paketit entistäkin lähemmäs asiakasta. Kyseessä on valtakunnallinen vaiheittain laajeneva hanke. Asiakaskokemuksia ja oppeja haetaan Turun keskustan alueella, jossa huhtikuusta alkaen sovelletaan uutta pakettien ohjausta. 

— Yhä useampi saa jatkossa verkko-ostoksensa pakettiautomaattiin, ellei toisin ole itse toivonut tai esimerkiksi tilannut kotiinkuljetusta. Automaattiverkostomme kasvaessa perinteisen kotipostin merkitys muuttuu, kun pakettiautomaatit tulevat koteja lähemmäksi ja osuvat entistäkin paremmin päivittäisille asiointireiteille, kuvailee Postin palvelupisteverkoston johtaja Lasse Huttunen.  

Verkko-ostokset ohjautuvat noudettavaksi ensisijaisesti asiakkaan valinnan mukaan. Postin noutopisteen voi monessa verkkokaupassa valita jo ostoksia tehdessään tai asiakas voi vaihtoehtoisesti ohjata lähetyksiä haluttuun pakettiautomaattiin tai noutopisteeseen kätevimmin OmaPosti-sovelluksella. Muussa tapauksessa paketti ohjautuu jatkossa toimitusosoitetta lähimpään noutopisteeseen, joko pakettiautomaattiin tai Postin palvelupisteeseen.

— Uudistuksen myötä kuluttaja saa paketit lähemmäksi ja nopeammin, kun jo lajitteluvaiheessa kyetään tunnistamaan, onko automaatissa tilaa vai ei ja tarpeen vaatiessa ohjaamaan lähetys suoraan toiseen samalla alueella olevaan noutopisteeseen, Huttunen täydentää.

Taustalla on Postin Turun lajittelukeskuksessa ja kuljetusterminaaleissa käyttöön otettu uusi tietojärjestelmäteknologia, jonka avulla digitalisoidaan manuaalisia työvaiheita.

— Kun pakettien ohjauksessa hyödynnetään uutta kapasiteetin- ja varaustenhallintajärjestelmää, mahdollistaa se tehokkaamman ohjaamisen kaikkiin Postin noutopisteisiin sekä tuo paketeille samalla paremman seurattavuuden, kertoo Postin paketti ja verkkokauppapalveluiden prosessiteknologiasta vastaava johtaja Jari Paasikivi.

Postin automaattiverkosto on Euroopan tihein, ja automaattien lukumäärää kasvaa tänä vuonna noin 500 uudella pakettiautomaatilla. Pakettiautomaattien kautta kulkeneiden lähetysten määrä kasvoi vuonna 2018 noin 22 prosenttia.

Tiesitkö, että:

- Suomalaiset pitävät pakettiautomaateista ja ohjaavat niihin mielellään lähetyksiään. Suomessa pakettiautomaatit ovat suositumpia toimituspaikkoja kuin muualla Euroopassa.

- Turun kunnan alueella 40 pakettiautomaattia ja 12 noutopistettä

- Verkko-ostoksille on Turussa voinut saada toimituksen jo samana päivänä alkuvuodesta lähtien. Jos verkkokauppa on ottanut Postin Fast track -palvelun käyttöön, tietää se Kuluttajalle nopeampaa toimitusta ja verkkokauppiaalle kilpailuetua ulkomaisiin kauppiaisiin nähden.