Posti oli valmis hyväksymään selvitystyöryhmän esityksen

24.11.2019

Posti Group Oyj:n hallitus päätti tänään, että Posti on valmis hyväksymään pakettilajittelijoita koskevaan liikkeenluovutukseen liittyviä asioita selvittäneen työryhmän esitykset Suomen taloutta uhkaavien mittavien tukityötaistelujen välttämiseksi. Hyväksymisen edellytyksinä hallitus piti, että Paltan, Postin ja PAU:n välillä päästään yhteisymmärrykseen sekä PAU:n ja Paltan välisen työehtosopimuksen ehdoista että jakeluverkkojen yhteiskäytöstä, ja että sovintoesityksen mukaisesti Posti Oy:n tekemää liikkeenluovutusta Posti Palvelut Oy:lle ei peruta.

– Selvitystyöryhmän ehdotus oli Postin näkemyksen mukaan erittäin poikkeuksellinen, koska siinä puututtiin yhtiön järjestäytymisoikeuteen. Posti on tavoitellut työehtomuutoksia pakettilajitteluun, koska verkkokaupat sekä kuluttajat odottavat toiminnaltamme jatkuvasti lisääntyvää joustavuutta. Tukilakkojen myötä kärjistyneessä tilanteessa Posti pitää kuitenkin tärkeänä pyrkiä vastuullisesti sopimaan asioista. Kompromissiesitys ei olisi poistanut Postin välttämätöntä uudistustarvetta erittäin kilpaillussa pakettimarkkinassa, sanoo Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto.

Esityksen mukaan Posti Palvelut Oy, PAU, Medialiitto ja Teollisuusliitto olisivat solmineet yrityskohtaisen Posti Palvelut Oy:n pakettilajittelijoita koskevan työehtosopimuksen, jonka mukaan työsuhteissa olisi noudatettu Viestintä- ja logistiikka-alan eli PAU:n työehtosopimusta. Pakettilajittelun henkilöstö on noudattanut 1.11.2019 alkaen Teollisuusliiton Jakelua koskevaa työehtosopimusta. Posti Palvelut Oy:n työnantajapuolta edustaa Medialiitto.

Kuusiston mukaan Postin on parannettava kilpailukykyään, jotta se voi säilyttää ja luoda myös uusia työpaikkoja.

– Joustavuutta tarvitaan, koska verkkokauppa toimii ympärivuorokautisesti 365 päivää vuodessa. Lajiteltavien pakettien määrät vaihtelevat voimakkaasti sesonkiaikoina, viikonpäivinä ja jopa vuorokauden eri aikoina, Kuusisto toteaa.

Henkilöstön palkat on taattu vuoteen 2022 asti

Posti on jo aiemmin taannut, että pakettilajittelijoiden kokonaispalkka säilyy ennallaan yli kahden vuoden ajan. Medialiitto ja Teollisuusliitto ovat sopineet pakettilajittelijoiden työehdoista ja siitä, että palkat säilyvät ennallaan tammikuun 2022 loppuun saakka.