Posti lisää palvelupisteiden määrää yli 2 800:een – 18:sta omasta myymälästä luovutaan vaiheittain

05.06.2019

Posti tekee muutoksia palvelupisteverkostoonsa. Palvelupisteiden ja pakettiautomaattien määrä kasvaa tämän ja ensi vuoden aikana yli 700:lla yli 2 800 palvelupisteeseen. Osana muutosta Posti vähentää vaiheittain 18 omaa myymäläänsä. Henkilöstön vähentämistarve pieneni yt-neuvotteluissa 124 henkilöstä enintään 106 henkilöön.

Postin palvelupisteverkoston uudistuksia koskeneet yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen taustalla oli tarve uudistaa Postin palvelupisteitä vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden tarpeita verkkokaupan asioinnin lisääntyessä voimakkaasti.

Asiakkaat ovat toivoneet Postin palvelupisteiltä laajaa aukioloaikaa ja sijaintia muiden asiointireittien yhteydessä. Postin kumppanien ylläpitämät postit ja pakettiautomaatit ovat palveluyritysten yhteydessä, jotka ovat auki myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Neuvotteluissa sovittiin, että muutoksen kohteena olevalle 18 myymälälle etsitään joko ulkoisia kumppaneita palvelujen tuottajiksi tai muita palvelumalleja. Suunnitelmissa olevat muutokset tapahtuisivat vaiheittain maaliskuuhun 2021 mennessä.

Postin kuusi omaa myymälää ovat jatkossa Helsingissä (Postitalo, Kasarmitori ja Töölö), Espoossa (Matinkylä), Jyväskylässä (keskusta) ja Rovaniemellä (Napapiiri).  

Seuraavista omista myymälöistä luovutaan vaiheittain maaliskuuhun 2021 mennessä: Helsinki (Punavuori, Etu-Vallila, Hakaniemi ja Herttoniemi), Espoo (Tapiola), Vantaa (Tikkurila), Lahti, Turku, Pori, Tampere, Kouvola, Mikkeli, Lappeenranta, Lemi, Vaasa, Kuopio ja Rovaniemi. Muutoksista viestitään asiakkaille tarkemmin lähempänä muutosajankohtaa. Kaikilla näillä paikkakunnilla Postin toimintaa jatkuu. Tarkoituksena on, että näillä paikkakunnilla postipalveluita ylläpitää jatkossa postin paikallinen kumppani, jolla on täysin samanlainen palveluvalikoima kuin Postin omassa myymälässä.

Postin palvelupisteiden määrä on kaksinkertaistunut 10 vuodessa

Kokonaisuudessaan Postin palvelupisteiden määrä kasvaa yli 700 uudella palvelupisteellä ja pakettiautomaatilla. Kun palvelupisteitä oli maaliskuun lopussa yhteensä 2 062, niin ensi vuonna niitä on suunnitelmien mukaan yli 2 800. Noin 97 prosenttia Postin palvelupisteverkostosta koostuu Postien kumppanien eli erilaisten palveluyritysten yhteydessä olevista Postin palvelupisteistä.

- Kymmenen vuoden aikana Postin palvelupisteiden määrä on yli kaksinkertaistunut. Lisäys tulee suurimmaksi osaksi asiakkaiden suosimista pakettiautomaateista. Kun automaattien määrää edelleen lisätään ja digitaaliset palvelumme ovat koko ajan tarjolla asiakkaillemme, Postin palvelut ovat entistäkin lähempänä, sanoo Postin palvelupisteverkoston johtaja Lasse Huttunen.

Postin palveluja saa jatkossakin jokaisella paikkakunnalla.

Yt-neuvottelujen taustalla asiakastarpeet ja säästötavoite

Yt-neuvottelujen taustalla olivat asiakkaiden tarpeiden ja ajankäytön muuttumisen lisäksi Postin tarve alentaa kustannuksia vähintään noin 150 - 200 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana. Tämä kustannussäästö tarvitaan kirjeiden ja lehtien rajun vähenemisen takia.

Asiakastarpeen muuttumisen lisäksi muutokseen vaikuttavat Postin omien myymälöiden kustannukset - keskeistä sijaintia tai laajoja palveluaikoja ei voida ylläpitää kannattavasti. Yt-neuvottelut eivät koskeneet kumppaneiden hoitamia palvelupisteitä.

Tiedotetta päivitetty 5.6. kello 16.50.