Posti kutsuu yrityksiä postinjakelua koskevaan tarjouskilpailuun

04.02.2019

Posti käynnistää jälleen hankintamenettelyn postinjakelupalvelujen hankkimiseksi alueilla, joilla ei ole sanomalehtien varhaisjakelua. Kilpailutukseen osallistumisesta kiinnostuneet yritykset voivat ilmoittautua mukaan tarjouskilpailuun 4.2.2019 alkaen.

Postilain mukaan Postin tulee kilpailuttaa yleispalvelukirjeiden eli postimerkillä tai muilla käteismaksutavoilla varustettujen kirjeiden ja korttien viisipäiväinen jakelu alueilla, joilla ei ole täysin kattavaa kaupallisin ehdoin sovittua tilattujen sanomalehtien varhaisjakelua.

Kilpailutus järjestettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna. Tämän vuoden kilpailutuksen järjestämistä varten viestintävirasto on tehnyt uuden aluemäärittelyn. Kilpailutuskohteita on 1831 ja aluemäärittelyn seurauksena kilpailutuksen piirissä olevien alueiden määrä on kasvanut 41:llä.

Uutta tämän vuoden kilpailutuksessa on, että mukana on alueita, joissa Posti kokeilee yleispalvelulähetysten lisäksi muiden perusjakelussa olevien lähetysten jakelun ja keräilyn mukaan ottamista tarjouskilpailuun. Postilaki edellyttää ainoastaan yleispalvelulähetysten jakelun kilpailuttamista.

- Hankintamenettely järjestetään vuosittain postilain vaatimusten mukaisesti. Kuten viime vuonnakin Posti haluaa toteuttaa tämän tehtävän läpinäkyvästi ja puolueettomasti. Prosessia on tänä vuonna kehitetty niin, että kahdella alueella kokeilemme alueellisen palvelukokonaisuuden kilpailutusta, sanoo kilpailutuksesta vastaava johtaja Noora Laaksonen Postista.

Laajempaa kilpailutusta kokeillaan Rääkkylässä ja Virolahdella. Kokeiluun pyrittiin löytämään alueita, jotka jakelun kannalta edustavat tyypillistä haja-asutusaluetta.  

Hankintamenettelyllä ei ole vaikutusta haja-asutusalueilla perusjakelussa tapahtuvaan sanomalehtien jakeluun, joka jatkuu normaalisti sopimusten mukaisesti.

Jo nykyisin Posti työllistää palveluissaan alihankkijoita, joista suurin osa on pieniä yrityksiä. Postinjakelussa Posti käyttää tällä hetkellä alihankkijoita 157 jakelureitillä.

Postikilpailutus.fi -sivusto avataan 4.2.2019

Kilpailutukseen mukaan haluavia yrityksiä pyydetään ilmoittautumaan Postin sivulta (postikilpailutus.fi) löytyvän ilmoittautumislinkin kautta 4. – 15.2.2019 välisenä aikana.

Postikilpailutus.fi sivulle on koottu tiedot kilpailutuksen toteuttamisesta, kilpailutuskohteista ja erityisvaatimuksista. Kilpailutukseen mukaan haluavia yrityksiä pyydetään ilmoittautumaan sähköisellä lomakkeella, johon täytetään yrityksen ja yhteyshenkilön nimet, y-tunnus ja sähköpostiosoite.

Tarjouskilpailu järjestetään viime vuoden tapaan sähköisesti Postin Hankintaportaalissa. Tarjoava yritys valitsee kilpailutuskohteen tai -kohteet, joista jättää sitovan tarjouksen Hankintaportaalissa merkitsemällä tarjoamansa suoritushinnan.

-  Kaikkia tarjouksen jättäneitä kohdellaan yhtenäisellä tavalla ja valinta tehdään objektiivisesti noudattaen Postin Hankintaportaalissa ilmoitettavia kriteereitä, sanoo Laaksonen.

Peruskriteereitä tarjouskilpailussa ovat muun muassa, että yritys sitoutuu noudattamaan Postin toimittajia koskevia eettisiä ohjeita ja on Tilaajavastuu.fi:n mukainen Luotettava Kumppani.

Tarjouskilpailulle määritellyn ajan päätyttyä Postin Hankinta vertailee tarjoukset ja valitsee kokonaisarvion perusteella edullisimman tarjouksen. Sopimuksen mukainen toiminta kilpailutuskohteissa alkaa 1.7.2019.