Poste restanten ja Noutopostin maksun käyttöönottoa lykätään

27.02.2019

Poste restante -lähetysten noutaminen ei muutu maksulliseksi vielä 1.3.2019 alkaen. Palvelun muutosta maksulliseksi lykätään, sillä Posti haluaa odottaa ensin viranomaisten lausuntoja ennen muutoksen toteutusta. Myös Noutoposti pysyy vielä maksuttomana.

- Liikenne- ja viestintävirasto Traficom selvittää parhaillaan asiaa. Olemme päättäneet siksi lykätä maksullisuuden käyttöönottoa. Selvitämme myös edelleen vaihtoehtoisia ratkaisuja erityispalvelun toteuttamiseksi, sanoo Postin kuluttajakirjepalveluista vastaava johtaja Noora Laaksonen.

Poste restante ja Noutoposti ovat erityispalveluja, jotka ovat tähän asti olleet maksuttomia palveluja. Laaksosen mukaan maksulla Posti pystyy kattamaan osan erityispalvelun ylläpitokustannuksista ja siten varmistamaan palvelun jatkuvuuden. Poste restante -erityispalvelu ei kuulu postilaissa säädetyn yleispalvelun piiriin eikä Postilla ole velvollisuutta palvelun ylläpitämiseen.

Laaksonen muistuttaa, että myös postilaki mahdollistaa poikkeavista jakelujärjestelyistä perittävän kohtuullisen maksun. Posti toimii ilman julkista rahoitusta, minkä takia Postin tarjoamat palvelut ovat lähtökohtaisesti maksullisia, ellei laissa erikseen ole palvelun maksuttomuudesta säädetty.

- Poste restanten ylläpidosta syntyy nykyisin ylimääräinen miljoonaluokan euron kustannus ja yhtenä vaihtoehtona on ollut palvelun lopettaminen. Maksullisuus mahdollistaa palvelun ylläpitämisen. Myös monissa muissa maissa palvelusta otetaan maksu, sanoo Laaksonen.