PAU:n lakko loppuu – kaikki Postin palvelut ovat käytössä jälleen Black Fridayna ja joulun lähetykset saadaan perille ajoissa

27.11.2019

Seuraava arvio palvelujemme palautumisesta ennalleen annetaan perjantaina 29.11. noin klo 14.

*****

Paltan ja PAU:n väliset työehtosopimusneuvottelut päättyivät ja uusi sopimus on saatu aikaan. Työrauha palaa Postiin. PAU:n lakot päättyvät välittömästi ja työntekijät palaavat työpaikoille. Kaikki Postin palvelut ovat käytössä ja lakon aikana syntynyttä sumaa päästään heti purkamaan.

- Olemme valmiina verkkokaupan Black Friday -sesonkiin sekä joulusesonkiin. Palaamme normaaliin arkeen niin pian kuin mahdollista. Osa lähetyksistä pystyttiin hoitamaan lakon aikana, ja pahalta sumalta vältyttiin. Kiitämme asiakkaitamme luottamuksesta ja kärsivällisyydestä lakon aikana. Kaikki palvelumme ovat nyt käytössä ja uutta postia voi lähettää, sanoo Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja.

Tämän hetkisen arvion mukaan lakon takia viivästyneet lähetykset saadaan valtaosin perille vastaanottajille viimeistään jouluun mennessä. Pieni osa lähetyksistä voi viivästyä tammikuun alkuun asti. Arvio täsmentyy, kun työ postinjakelussa alkaa.

Tämän hetkinen arvio palvelujen palautumisesta PAU:n lakon ja tukilakkojen jälkeen

Pakettien kulku sujui lakosta huolimatta hyvin ja valtaosa paketeista saatiin jaettua asiakkaille normaalissa aikataulussa, erityisesti suuremmissa kaupungeissa. Joillakin paikkakunnilla voi olla pienessä osassa paketteja viikon viive. Paketeissa on seurantatunnus, ja kulkua voi itsekin seurata puhelimella OmaPosti-sovelluksen avulla tai Postin verkkosivuilla posti.fi.

Lakko ei vaikuttanut sanomalehtien varhaisjakeluun, valtaosaan Postin palvelupisteistä (postit ja pakettiautomaatit sekä postimerkkien jälleenmyynti) eikä varastopalveluihin. Rahtipalveluihin vaikutukset ovat olleet vähäiset.

Lakon ulkopuolella olivat myös turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt (mm. ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke-, sairaala- ja muut vastaavat paikalliset ja valtakunnalliset terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset), jotka saatiin pääosin hoidettua poikkeusjärjestelyillä.

Lakon aikana Postin tiloissa säilytyksessä olleisiin kirjeisiin, aikakauslehtiin ja mainoksiin voi tulla useiden päivien tai jopa viikkojen viiveitä. Näitä lähetyksiä jaetaan vastaanottajille yhdessä lakon jälkeen postitettujen lähetysten mukana.

Lakon aikana säilytyksessä olleet tuotteet otetaan käsittelyyn kuljetuksessa, lajittelussa ja jakelussa sellaisessa järjestyksessä, mikä nopeuttaa mahdollisimman paljon kaikkien lakon vuoksi viivästyneiden lähetysten kulkua.

Postin palvelupisteisiin 20.-27.11. välisenä aikana toimitettujen pakettien säilytysaikaa on pidennetty 10.12. asti. Mikäli asiakkaan paketti on siis vielä tänään 27.11. palvelupisteemme hyllyssä, sen säilytysaikaa on pidennetty. Posti lähettää tekstiviestin pidennetystä säilytysajasta paketin vastaanottajalle, mikäli hän on antanut puhelinnumeronsa Postin käyttöön.


Joulukortit Postin punaiseen postituskuoreen ja paketit liikkeelle

Joulukortit ja paketit voi laittaa jo liikkeelle. Postin perinteinen punainen postituskuori joulukorttien lähettämiseen on saapunut jo moneen kotiin. Punaisia kuoria on saatavilla veloituksetta Postin palvelupisteistä. Niitä on myös joissakin kaupoissa joulukorttien yhteydessä. Ulkomaille lähetettävien pakettien ja joulutervehdysten lähettämiseen on hyvä myös jo valmistautua. Myös joulupostimerkit ovat myynnissä. Tietoa ja ohjeita kaikkeen joulupostittamiseen löytyy kootusti verkkosivuiltamme osoitteesta posti.fi.

- Joulu on tärkeä ja perinteinen aika muistaa ystäviä ja perhettä. Joulu on vuoden tärkein aika myös meille postilaisille. Olemme iloisia siitä, että rinnallamme työskentelee tänäkin jouluna noin 3 000 jouluapulaista. Meitä postilaisia jouluntekijöitä on yhteensä noin 20 000 palvelemassa asiakkaitamme, kertoo Jarmo Ainasoja.