PAU on tiedottanut kaksi viikkoa kestävästä lakosta ajalle 11. – 24.11. – Posti arvioi lakon mahdollisia vaikutuksia parhaillaan

22.10.2019

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU tiedotti tänään kolmen viikon päästä alkavista työtaistelutoimenpiteistä, mikäli neuvottelutulokseen ei päästä sitä ennen. Posti arvioi lakon mahdollisia vaikutuksia parhaillaan ja tiedottaa tilanteesta, kun tarkemman arvion antaminen on mahdollista ja PAU on toimittanut viralliset lakkoilmoitukset.

Posti on postimäärän rajun vähentymisen takia historiansa vakavimmassa tilanteessa ja seuraavina vuosina kirjemäärän lasku kiihtyy. Tämän tilanteen löydämme edestämme myös työtaisteluiden jälkeen. Posti toivoo, että sopimukseen päästään mahdollisimman pian.

- PAU ei kanna vastuuta lakoista aiheutuvista haitoista tai häiriöistä, pelkkä lakonuhka on asiakkaillemme ikävä uutinen. On erittäin ikävää kaikille osapuolille ja erityisesti asiakkaillemme, että tulevaisuuden työpaikat turvaavien ratkaisujen sijaan näemme jälleen työtaistelutoimia, sanoo Yrjö Eskola Postipalveluista.

Eskola korostaa, että Posti ei hae neuvotteluissa palkanalennuksia tulevalla sopimuskaudella. Vastoin PAU:n väitteitä palkat ja ilta- ja yötyölisät pysyvät PAU:n nykyisen työehtosopimuksen tasoisina.

- Olemme erittäin huolissamme siitä, että PAU:n väitteet luovat epävarmuutta sekä henkilöstömme että asiakkaidemme keskuudessa. Posti on työnantajana sitoutunut siihen, että henkilökohtaiset palkat eivät laske ja ilta- ja yötyölisät taataan tulevalla sopimuskaudella. Neuvotteluissa ei olla romuttamassa työehtoja vaan hakemassa ratkaisua, joka varmistaa sen, että postilaisille riittää töitä myös jatkossa.

Eskola muistuttaa, että Postissa työskentelee tuhansia muitakin kuin PAU:n jäseniä. Postissa on noin 22 000 työntekijää ja tähän joukkoon kuuluu lukuisia eri ammattiryhmiä. Tällä hetkellä Postissa on yhteensä 11 työehtosopimusta eri tehtäviin. PAU:n sopimuksen piirissä on noin 42 prosenttia henkilöstöstä.

- Jokainen lähetys on asiakkaillemme tärkeä, niin myös meille. Iso osa postilaisista haluaa pitää kiinni asiakkaille annetuista häiriöttömän palvelun lupauksista. Teemme kaikkemme, että lakkojen aiheuttamat harmit jäisivät mahdollisimman vähäisiksi.

Postia jakaa Suomessa Postin lisäksi 16 muuta jakeluyritystä. Jakelualalla on käytössä tällä hetkellä kaksi eri työehtosopimusta. Posti noudattaa ainoana yhtiönä postinjakelussa PAU:n työehtosopimusta muiden jakeluyhtiöiden toimiessa Teollisuusliiton Jakelua koskevalla työehtosopimuksella.

Posti on varautunut häiriötilanteisiin poikkeusjärjestelyillä

- Varaudumme myös lakkoihin poikkeusjärjestelyillä, jotta asiakkaille luvatut palvelut pystytään varmistamaan mahdollisimman hyvin. Häiriöitä voi kuitenkin syntyä, jos lakot toteutuvat, Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja sanoo.

PAU:n tiedotteen mukaan lakko alkaisi maanantaina 11.11. klo 6.00 ja päättyisi sunnuntaina 24.11. klo 24.00.

- Kiitämme asiakkaitamme jo etukäteen kärsivällisyydestä ja olemme erittäin pahoillamme PAU:n aiheuttamasta epävarmuudesta ja häiriöistä. Tiedotamme arviostamme lakon vaikutuksista tarkemmin, kun saamme PAU:n viralliset lakkoilmoitukset. Tiedotteet löytyvät Postin verkkosivuilta osoitteesta posti.fi.