Posti tekee mittavan kasvuloikan ja lisää pakettiautomaattien määrän Suomessa yli 4 000:een

10.10.2019

Posti tekee mittavan investoinnin verkkokaupan kasvua varten. Posti laajentaa merkittävästi automaattiverkostoaan siten, että vuonna 2022 Postilla on 4 000 pakettiautomattia ympäri Suomen. Suomessa on maailman kattavin automaattiverkosto, ja jatkossa jopa 85 prosentilla suomalaisista lähin automaatti sijaitsee vajaan kilometrin etäisyydellä kotiosoitteesta. Samalla automaattien käyttötapoja laajennetaan. Pakettien noutamisen ja lähettämisen lisäksi automaatteja voi jatkossa käyttää esimerkiksi kierrätykseen ja vertaiskauppaan.

Postin investointi automaatteihin on merkittävä, ja sen myötä Suomesta tulee edelläkävijä automaattimäärän suhteen. Posti on kasvattanut automaattiverkostoaan nopeasti, sillä vuoden 2018 lopussa Postilla oli automaatteja 1 000 kappaletta. Automaattien määrä nelinkertaistetaan muutamien vuosien sisällä.

Verkkokauppa kasvaa Suomessa 10 prosentin vuosivauhtia. Tahdin odotetaan kiihtyvän, sillä suomalaiset arvioivat ostavansa verkosta tulevaisuudessa enemmän kuin nykyisin. Vuonna 2025 lähes viidennes (18 %) arvioi ostavansa kaiken tai lähes kaiken verkosta. Tieto selviää Postin Kantar TNS:llä teettämästä Suuri verkkokauppa 2019 -tutkimuksesta, joka antaa kattavan kuvan nettiostamisen tämänhetkisestä tilasta Suomessa.  

Varaudumme investoinnilla verkkokaupan kasvuun. Suomessa kotitalouteen tulee keskimäärin 10 pakettia vuodessa, Keski-Euroopassa kaksi kertaa tämän verran ja Yhdysvalloissa määrä on kolminkertainen. Verkkokaupan kasvaessa myös pakettien määrän odotetaan lisääntyvän”, Postin asiakaskokemus ja -kanavat -yksikön johtaja Kaisa Ilola sanoo.

Kirje- ja postilaatikot ovat olleet osa suomalaista infrastruktuuria, jatkossa maisemaaan kuuluvat myös automaatit

 

Jatkossa jokaisen suomalaisen lähietäisyydellä on Postin piste. Vuoteen 2022 mennessä kaupungeissa automaatit ovat noin kilometrin päässä jokaisen kotiosoitteesta. Haja-asutusalueillakin automaatti tulee löytymään nykyistä paljon lähempää - yleensä viiden kilometrin säteellä.

”Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että automaatti on lähellä jokaista suomalaista. Vuonna 2022 kuluttajat kulkevat päivittäin automaatin vierestä matkalla kotiin, kouluun, ruokakauppaan tai harrastuksiin.  Kirje- ja postilaatikot ovat olleet pitkään osa suomalaista infrastruktuuria, ja jatkossa suomalaiseen maisemaan kuuluu oleellisesti myös automaatit.  Samalla kun automaattien määrää lisätään, haemme automaateille myös uusia käyttötapoja. Jatkossa automaatteja voidaan hyödyntää esimerkiksi raaka-aineiden kierrätyksessä, vertaiskaupan välittäjänä, ja esimerkiksi vuokrakoneiden välityskanavana”, Ilola sanoo.

Suomessa pakettiautomaatteja on ympäri maata. Tällä hetkellä Postilla on lähes 1600 automaattia. Postin 1 500. automaatti avattiin kauppakeskus REDIin Helsinkiin syyskuussa.

Suomalaiset vastaanottavat pakettinsa mieluiten automaattiin. Jopa 59 prosenttia suomalaisista kertoo käyttäneensä niitä, mutta tämä luku tulee nousemaan. Uudistus helpottaa suomalaisten arkea, sillä pakettiautomaatit ovat auki myös iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin ne pystytään myös täyttämään.  Parhaimmillaan perjantaina tilattu paketti on noudettavissa automaatista jo samana päivänä.

”Laaja automaattiverkosto auttaa myös ilmastotalkoissa. Kuluttaja voi vaikuttaa merkittävästi toimitusten CO2-päästöihin paketin ohjauksella. Verkkokaupasta ostava voi vähentää CO2-päästöjään jopa 70 prosenttia ohjaamalla paketit omien arkireittiensä varrelle esimerkiksi työpaikallaan tai ruokakaupassa sijaitsevaan automaattiin”, Ilola kertoo.

Posti hakee kasvua verkkokaupasta

Posti on parhaillaan historiansa suurimmassa murroksessa: kuluttajien tarpeet ovat muuttuneet, digitalisaatio lisääntyy, paperipostimäärät ovat laskeneet kiihtyvällä tahdilla ja kilpailu kiristyy. Postin toimittamien pakettien määrä puolestaan kasvaa ja paketit sekä logistiikka tuovat jo yli puolet Postin liikevaihdosta. Posti hakee merkittävää kasvua paketeissa, verkkokaupassa ja logistiikan palveluissa.

Posti on valmistautunut verkkokaupan kasvuun kymmenien miljoonien eurojen investoinneilla ja rakentamalla kuluttajien keskuudessa suositun, maankattavan pakettiautomaattiverkoston. Pakettiautomaattiverkoston kehittämiseen on päätetty investoida merkittävästä lisää.

”Posti on automaattien suhteen edelläkävijä jopa maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi DHL on ilmoittanut kasvattavansa automaattiverkostoon Saksassa 7 000 automaattiin. Lisäinvestoinnin myötä meillä on väkilukuun suhteutettuna kuusinkertainen määrä automaatteja esimerkiksi edelläkävijänä pidettyyn Saksaan”, Ilola kuvailee investoinnin merkittävyyttä.