Muutoksia Turun saariston postinjakelussa

30.04.2019

Postinjakeluun Turun saaristossa tehdään muutoksia 3.6.2019 alkaen. Postia jaetaan jatkossa yhteysalusreittien varrella oleville saarille sekä muutamille postinumeroalueille kerran viikossa, pääsääntöisesti perjantaisin.

Muutos koskee seuraavia postinumeroalueita: 21195 Velkua (koskee Palvaa ja Velkuanmaata), 21720 Korpoström, 21740 Utö, 23390 Iniö, 25940 Hiittinen, 25950 Rosala ja 25960 Högsåra.

Muutos noudattaa nykyistä postilakia. Sen mukaan vaikeakulkuisella saaristo- ja erämaa-alueella yleispalvelulähetykset, eli postimerkillä varustetut kirjeet ja postikortit, on jaettava vähintään kerran viikossa. Sama määräys koskee myös postin keräilyä.

Myös muu posti, sanoma- ja aikakauslehdet, paketit ja mainokset, jaetaan jatkossa kerran viikossa, pääsääntöisesti perjantaisin.

Postia on jaettu saarille aiemmin yhdestä viiteen kertaa viikossa.

Digitalisaatio vähentää postin määrää

Perinteisen postin määrä vähenee kiihtyvää vauhtia viestinnän digitalisoituessa, mikä nostaa yksittäisten lähetysten jakelukustannuksia. Ulkosaaristossa jakelukustannus yhtä kirjettä tai postikorttia kohden voi olla jopa satoja euroja.

Lähetysmäärien vähenemisen takia Postilla on tarve alentaa jakelun kustannuksia, sillä julkisena yhtiönä Posti toimii ilman valtion tukea. Saaristojakelusta syntyvän tappion maksavat käytännössä Postin asiakkaat.

Postin tavoitteena on palvella asiakkaitaan laadukkaasti myös saaristossa, vaikka jakelukerrat harvenevat.

Posti palvelee asiakkaitaan myös sähköisesti. Esimerkiksi maksuttomalla OmaPosti-mobiilisovelluksella postiasioita voi hoitaa kätevästi myös verkossa.