Mert Otsamon veistokselliset iltapuvut julkaistiin postimerkkeinä

12.09.2019

Posti julkaisi keskiviikkona 11. syyskuuta kaksi postimerkkiä, joissa esitellään suunnittelija Mert Otsamon veistoksellisia iltapukuja. Merkkien julkaisu liittyy Postin taidepalkintoon, joka myönnettiin Otsamolle maaliskuussa.

Posti haluaa nostaa taidepalkinnolla postimerkkien arvostusta ja asemaa. ­ – Palkinto voidaan myöntää taiteen rajapinnassa toimivalle henkilölle tai ryhmälle tunnustuksena ja kannustuksena visuaalisesti kiinnostavasta ilmaisusta. Voittaja voi edustaa kuvataidetta tai visuaalista suunnittelua laajemmin, kunhan ilmaisu on sisältönsä tai muotonsa puolesta postimerkkiin sovellettavissa, Postin Design Manager Tommi Kantola avaa palkinnon taustoja.

– Mert Otsamo täyttää hienosti palkinnon kriteerit. Hän on lahjakas taiteilija, joka operoi sujuvasti useilla muotoiluun liittyvillä osa-alueilla, Postin taidetoimikunnan puheenjohtajana toimiva Kantola kertoo.

Postin kansainvälisesti ainutlaatuinen taidepalkinto myönnetään nyt kolmatta kertaa. Vuonna 2017 taidepalkinnon sai kuvanveistäjä Jasmin Anoschkin ja vuonna 2018 graffititaiteilija EGS.

 

Kuvaluonnokset kertovat, millainen puvusta tulee 

Postin taidepalkinto 2019 -postimerkit perustuvat Mert Otsamon tekemiin pukujen luonnoskuviin, joiden veistoksellisuutta korostaa merkkien musta tausta.  – Luonnoskuvat ovat tärkeä vaihe pukusuunnittelua, joilla havainnollistan asiakkaalle, mitä ollaan tekemässä. Teen pukujen luonnoskuvat aina käsin seka-tekniikalla, jossa käytän markkereita, tussikyniä, vesivärejä, lehtikultaa ja puuvärejä, Otsamo kertoo.

Toisen postimerkin säihkyvän kultainen paljettiasu nähtiin viime vuonna Linnan juhlissa näyttelijä Jasper Pääkkösen kumppanin huippumalli Alexandra Escatin päällä. Toisessa postimerkissä esitellään punertavanhopeinen juhlapuku, joka on näytillä ensi kertaa merkkien julkaisupäivänä 11.9. järjestettävässä muotinäytöksessä Iittala & Arabia Design Centre Storessa. 

Postimerkeistä julkaistaan myös ensipäivänkuori, jonka kuvitukseksi on valittu dramaattinen musta iltapuku, jonka Otsamo suunnitteli korusuunnittelija Saija Saarelalle vuoden 2015 Linnan juhliin. 

Postin taidepalkinto tuli Mert Otsamolle täytenä yllätyksenä. – Olen tunnustuksesta kiitollinen ja innoissani. Eri aikoina julkaistuihin postimerkkeihin kiteytyy ajan henki ja on hienoa, että pääsen töitteni kautta osaksi arvokasta perinnettä. Postimerkit juhlistavat hienosti myös 10-vuotista vaatesuunnittelijan uraani.

Mert Otsamo, 29, on vaatesuunnittelija, joka korostaa asuissaan dramaattisesti ihmisvartalon kontrasteja. Hän on suunnitellut asuja ja koruja useille julkisuuden henkilöille. Hänen asujaan on nähty useana vuonna Linnan juhlissa, esiintymislavoilla ja gaaloissa, mm. Oscar-gaalassa vuonna 2014. Otsamo tuli tunnetuksi vuonna 2009 MTV3-kanavan Muodin huipulle -ohjelmassa, jossa hän sijoittui kärkikolmikkoon.

 

Kuvamateriaalia median käyttöön >>

Mert Otsamon nettisivut >>