Brexit - lähetykset Iso-Britannian ja Suomen välillä

11.03.2019

Iso-Britannian odotetaan tämän hetkisen tiedon mukaan eroavan Euroopan unionista 29.3.2019. Toteutuessaan ero tulliliitosta vaikuttaa Isoon-Britanniaan suuntautuviin ja sieltä lähteviin lähetyksiin ja niiden tullaus- ja veromuodollisuuksiin.

EU:n ja Britannian väliset neuvottelut brexit-erosopimuksesta ovat kesken eli vielä on epäselvää, tuleeko Ison-Britannian ja EU:n välinen erosopimus toteutumaan. Posti seuraa tilannetta, tekee yhteistyötä Royal Mailin kanssa sekä noudattaa viranomaisten ohjeita prosessin edetessä. Posti huolehtii jatkossakin kansainvälisiin sopimuksiin perustuen lähetyksistä Suomen ja Iso-Britannian välillä sujuvasti ja luotettavasti, riippumatta siitä mikä neuvottelujen lopputulos on.

Jos Iso-Britannian ja EU:n välillä saadaan erosopimus solmittua, EU:n ja Ison-Britannian väliseen kaupankäyntiin sovelletaan sovittuja siirtymäajan määräyksiä.

Jos sopimusta ei synny, EU:n jäsenvaltioiden tulliviranomaisten on sovellettava kaikkia EU:n ja kolmansien maiden välistä kauppaa koskevia sääntöjä ja muodollisuuksia tavaroihin, joita joko tuodaan Iso-Britanniasta tai viedään sinne. Käytännössä EU:n ja Ison-Britannian välillä tapahtuva tavaroiden käsittely ja kaupankäynti edellyttäisivät uudenlaisia käytäntöjä, esimerkiksi tullilomakkeiden käyttöä. Ennakkoilmoituksiin ja vientiä koskeviin turvallisuus- ja suojaussääntöihin voi myös tulla muutoksia. EU:n ulkopuolelta Suomeen saapuviin lähetyksiin saattaa tulla tuontirajoituksia.

Tiedotamme tarpeen mukaan Brexit-prosessin vaikutuksista lähetyksiin, kun lisätietoja on saatavilla.

Brexit-valmisteluista lisätietoa:

Suomen tulli:

Katso Tullin brexit-tietoisku (Youtube-video)

Yritysasiakkaille: https://tulli.fi/yritysasiakkaat/brexit#

Henkilöasiakkaille: https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/brexit

Iso-Britannian Post

https://www.royalmail.com/brexit (englanniksi)

GOV.UK ohjeistus:

https://www.gov.uk/government/brexit (englanniksi)