Virpi Pekkalan pääsiäispostimerkit kertovat tarinan – Maaliskuun merkeissä myös mangaa, kukkasidontaa ja Helsingin rautatieasema

06.03.2019

Posti julkaisee 13. maaliskuuta neljä uutta postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä 11 erilaista postimerkkiä. Lisäksi myyntiin tulee uusintapainos maailman parhaaksi valitusta postimerkistä.

Pääsiäinen on hyvä aika muistaa ystäviä ja läheisiä postikortilla. Pääsiäispostimerkkien suunnittelusta vastaa tänä vuonna taiteilija Virpi Pekkala, jonka hyväntuuliset kuvitukset ja hahmot ovat monille tuttuja tuhansista postikorteista.

Pekkala sanoo, että hän ei tee pelkkiä kuvia vaan haluaa kertoa niillä myös pienen tarinan. Näin myös Pääsiäisleikit-postimerkeissä. ­– Toisessa merkissä pikku noita kiikkuu pajunkissalla niin innoissaan, että meinaa lentää ilmaan. Toisessa merkissä pupu kokee yllätyksen, kun pääsiäismunakuormasta kuoriutuukin tipu kesken kuljetushommien.

Virpi Pekkala aloitti korttien päätoimisen tekemisen omassa yrityksessään vuonna 1980. Postikorttien lisäksi hänen kuvituksiaan on nähty mm. kalentereissa, lahjakääreissä, paperikasseissa, tekstiileissä, jääkaappimagneeteissa ja lautasliinoissa. Hänen käsialaansa ovat myös vuoden 2003 joulupostimerkit, vuoden 2005 pääsiäispostimerkit ja vuoden 2006 kesäaiheiset postimerkit.

Virpi Pekkalan suosittujen kuvitusten kovimmat fanit ovat perustaneet vuonna 2003 oman kerhon, joka vaalii aktiivisesti hyvää postikorttikulttuuria ja herättää kiinnostusta Pekkalan kuvalliseen tuotantoon. 

Pääsiäisleikit julkaistaan 10 merkin arkissa, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.


Japanilaisia kulttuurivaikutteita mangatyyliin

Suomi ja Japani viettävät tänä vuonna diplomaattisuhteidensa satavuotisjuhlia. Posti julkaisee merkkivuoden kunniaksi postimerkit, joissa kuvataan, miten japanilaisista kulttuurivaikutteista on tullut osa suomalaista arkea. Kaikuja Japanista -postimerkeissä lauletaan karaokea ja syödään sushia. Sarjakuviin erikoistunut graafikko Reima Mäkinen on kuvittanut merkit japanilaista sarjakuvaa mukailevaan manga-tyyliin.

– Hain postimerkkien kuviin räväkkyyttä ja iloista meininkiä sekä värityksellä että tyttö- ja poikahahmojen kehon kielellä. Mustat ääriviivat korostavat merkkien sarjakuvamaisuutta. Oli mielenkiintoista yhdistää samaan kuvaan alakulttuuriksi leimattua sarjakuvaa ja postimerkkien perinteistä virallisuutta, Mäkinen sanoo. 

Kaikuja Japanista julkaistaan 10 merkin arkissa, jossa on 2 erilaista ulkomaan ikimerkkiä.


Kukkasidonta on floraalista taidetta

Posti järjesti viime vuonna kukkakauppiaille suunnittelukilpailun teemalla Floraalista taidetta. Kilpailun kolme palkittua työtä julkaistaan nyt postimerkkeinä. Merkeissä nähdään espoolaisen floristimestari Pirjo Kopin suunnittelemat Kukkapäähine ja Kukkakaulakoru sekä keravalaisen floristihortonomin Tiina Koskisen suunnittelema kranssi Marjaisa. Floraalista taidetta -postimerkkien graafisesta suunnittelusta vastaa AD Paula Salviander.

– Floristiikan maailma on monipuolinen ja vaikuttava. Kukkasitojina sommittelemme erilaisista kukkamateriaaleista uusia harmonisia kokonaisuuksia, jotka luovat omia tunnelmiaan. Suomen luonnon puhtaus ja ainutlaatuisuus ovat meille tärkeitä inspiraation lähteitä, moneen kertaan töistään palkitut Koppi ja Koskinen kertovat.

Floraalista taidetta julkaistaan 15 merkin arkissa, jossa on 3 erilaista kotimaan ikimerkkiä.


Helsingin rautatieasema täyttää 100 vuotta

Maaliskuussa 1919 käyttöön vihitty Helsingin rautatieasema viettää tänä vuonna satavuotisjuhliaan. Posti juhlistaa tapausta omalla pienoisarkilla. Postimerkit suunnitellut graafikko Klaus Welp valokuvasi postimerkkejä varten Eliel Saarisen suunnittelemaa monumentaalista rautatieasemaa useasta eri näkökulmasta.

– Helsingin rautatieasema on mielestäni rakenteensa, arkkitehtuurinsa ja tunnelmansa puolesta yksi maailman kauneimpia rautatieasemia. Merkkien suunnitteluvaiheissa rakennus yllätti uudestaan yksityiskohtiensa runsaudella ja tyylikkyydellä, Welp kertoo.

Tänä päivänä Helsingin rautatieasema on koko pääkaupunkiseudun lähi-, kaukojuna- ja metroliikenteen solmukohta. Aseman kautta kulkee päivittäin 240 000 matkustajaa ja se on kävijämäärältään Suomen vilkkain rakennus.

Helsingin rautatieasema 100 vuotta -pienoisarkissa on 4 kotimaan ikimerkkiä.

Uusintapainos Pilviä saaristossa -postimerkistä

Posti on laittanut kevättalvella myyntiin myös uusintapainoksen helmikuussa 2017 ilmestyneestä Pilviä saaristossa -postimerkistä, joka valittiin viime syksynä maailman parhaaksi kansainvälisessä Nexofil-kilpailussa. Stiina Hovin suunnittelema postimerkki perustuu Jari Hakalan ottamaan kesäiseen valokuvaan.

Ulkomaan ikimerkki Pilviä saaristossa on julkaistu 10 merkin arkissa.


Ensipäivätilaisuus Helsingin pääpostissa 13.3. kello 13–16
 

Helsingin pääpostissa (Elielinaukio 2) järjestetään ensipäivätapahtuma keskiviikkona 13. maaliskuuta kello 13–16. Tilaisuudessa on myynnissä uusia postimerkkejä, ensipäivänkuoria ja muita postimerkkituotteita sekä mahdollisuus saada lähetyksiin ensipäivänleimoja. 

Kaikki postimerkkitaiteilijat Virpi Pekkala, Reima Mäkinen, Paula Salviander ja Klaus Welp ovat paikalla signeeraamassa töitään kello 13–15. Lisäksi Suomen Kukkakauppiasliitto esittelee tilaisuudessa toimintaansa. Tilaisuutta varten sidotaan myös kukkakehys, jonka takana voi ikuistaa keväisen kuvan itsestään ja ystävistään.

Kuvamateriaalia medioiden käyttöön >>   


Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin: www.posti.fi/ostoksille