PAU:n lakot vaikeuttavat kotimaan ja ulkomaan postin kulkua PÄIVITETTY klo 18.00

15.11.2019

Päivitys klo 18.00:

Postit jäivät tänään jakamatta Hailuodon alueella ennakoitua aiemmin alkaneen Merimies-Unionin tukilakon takia. Ensi viikolla mahdollisesti alkavilla tukilakoilla on myös vaikutuksia Postin toimintaan. Tiedotamme seuraavan kerran maanantaina 18.11. noin klo 12.00.

******

Tiedote 15.11.2019

Postinkulkua vaikeuttava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n lakko alkoi maanantaina 11.11. Arviot lakon ja mahdollisten tukilakkojen vaikutuksista täsmentyvät päivittäin.

PAU:n lakko koskee osaa Postin palveluista. Se on vaikeuttanut postinjakelua eri puolella Suomea. Pieni osa kirjepostista, aikakauslehdistä ja mainoksista saatiin myös perjantaina lajiteltua ja jaettua vastaanottajille.

- Osa henkilöstöstämme on töissä, joten osa printtipostista on saatu lajiteltua ja jaettua. Myös pakettien kulku on sujunut lakosta huolimatta hyvin suuremmissa kaupungeissa. Jos tukilakot alkavat ensi viikolla, niillä on vaikutus toimintaamme. Lähetyksiä pystytään tämän hetkisen arvion mukaan kuitenkin toimittamaan asiakkaille, kertoo Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja.

Tämän hetkinen arvio PAU:n lakon ja tukilakkojen vaikutuksista

Kotimaan postin osalta vaikutukset ovat valtakunnallisia.

Normaalisti auki olevat ja toimivat palvelut ovat:

- Sanomalehtien varhaisjakelu

- Palvelupisteet (postit ja pakettiautomaatit sekä postimerkkien jälleenmyynti)

- Osa paketeista (osa kulkee normaalisti, osassa voi olla useampien päivien viiveitä)

- Varastopalvelut

- Rahtipalvelut (ei odotettavissa merkittävää viivettä)

- Turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt osittain (mm. ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke-, sairaala- ja muut vastaavat paikalliset ja valtakunnalliset terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset)

PAU on rajannut lakon ulkopuolelle turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt.

- Posti edellyttää PAU:n kantavan lupaamansa vastuun ja huolehtivan osaltaan siitä, että näiden erittäin tärkeiden lähetysten normaali kulku turvataan, Ainasoja toteaa.

Lakon takia aiheutuvat viivästymiset:

- Kirjeet

- Aikakauslehdet

- Suoramarkkinointi eli mainokset

- Paperilomakkeella tehdyt postin ohjausta koskevat toimeksiannot (osoitteenmuutos, jakelun keskeytys, määräaikainen edelleenlähetys)

Näiden lähetysten osalta viiveet voivat olla jopa viikkoja.

Osoitteenmuutos, jakelun keskeytys ja määräaikainen edelleenlähetys -toimeksiannot kannattaa tehdä verkkopalvelussa www.posti.fi/yhteystietoni.

Paperiset saapumisilmoitukset noudettavista lähetyksistä eivät kulje. Lähetyksen noutopaikka näkyy sähköisessä saapumisilmoituksessa. Asiakas voi seurata lähetyksen kulkua lähetystunnuksella lähetyksen seurannassa osoitteessa www.posti.fi sekä OmaPosti-mobiilisovelluksessa.

Tukilakkojen vaikutukset:

Eri ammattiliittojen tukilakoilla on myös vaikutusta Postin toimintaan.

Ilmailualan Unionin (IAU) jo alkanut tukilakko kohdistuu postin käsittelyyn lentoasemilla. Ruotsista ja Baltiasta lentoteitse ja muualta EU-alueelta saapuvissa paketeissa voi olla muutaman päivän viive. Suurin osa paketeista Euroopasta ja Eurooppaan toimitetaan maantiekuljetuksilla, joten vaikutus niihin on ollut vähäinen. Lakko vaikuttaa voimakkaimmin kansainvälisiin paketteihin ja kirjelähetyksiin, jotka tulevat tai lähtevät Euroopan ulkopuolelta (esim. USA, Japani, Kiina) lentokuljetuksina. Nämä lähetykset toimitetaan lähtömaista vasta lakon jälkeen. Myös luukkuun jaettavien kansainvälisten kirjeiden, lehtien ja mainosten kuljetus ja jakelu keskeytyy.

Muun muassa Merimies-Unioni ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ovat ilmoittaneet maanantaina 18.11. alkavista tukitoimista. Toteutuessaan tukilakot tarkoittaisivat, että Postin kuljetuksia ei oteta mukaan kotimaan liikenteessä oleville yhteysaluksille, lautta-aluksille sekä losseille ja ulkomaan liikenteessä oleville lasti- ja ropax-aluksille sekä matkustaja-autolautoille. Tukilakot vaikeuttaisivat myös muun muassa Postin kaikkien lähetysten käsittelyä ja kulkua maantieliikenteessä ja satamissa.  

Tiedot lakon vaikutuksista päivitetään kaksi kertaa päivässä – noin klo 12 ja 18

PAU on ilmoittanut uusista lakoista, jotka alkaisivat nyt meneillään olevan lakon jälkeen, mikäli työehtosopimusneuvotteluissa ei päästä sopimukseen. Neuvotteluja jatketaan perjantaina 15.11. Mahdollisien uusien lakkojen vaikutuksia palveluihin arvioidaan ja niistä tiedotetaan myöhemmin.

Lakon mahdollisista vaikutuksista Postin palveluihin kerrotaan Postin nettisivuilla ja Twitterissä. Tiedotteet löytyvät osoitteesta posti.fi. Ne julkaistaan päivittäin noin klo 12 ja 18.

- Kiitämme asiakkaitamme kärsivällisyydestä ja olemme erittäin pahoillamme PAU:n aiheuttamasta epävarmuudesta ja häiriöistä. Teemme kaikkemme, että lähetykset kulkevat perille vastaanottajille, vaikkakin viiveellä. Osa henkilöstöstämme on töissä eli osa lähetyksistä saadaan kulkemaan myös tulevina päivinä, kertoo Jarmo Ainasoja.