PAU:n lakkojen vaikutukset kansainvälisiin paketteihin ja postilähetyksiin

08.11.2019

Palvelualojen työnantajat Paltan ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n välisissä työehtosopimusneuvotteluissa ei ole toistaiseksi löytynyt ratkaisua. PAU:n ilmoituksen mukaan lakko alkaa maanantaina 11.11. klo 06.00 ja jatkuu sunnuntaihin 24.11. klo 24. Neuvotteluja jatketaan 13.marraskuuta.

PAU:n lakon lisäksi osa kotimaan liikenteen ammattiliitoista on antanut ennakkoilmoituksen tukilakoista. Ilmailualan Unionin (IAU) tukitoimet kohdistuisivat toteutuessaan postin käsittelyyn lentoasemilla.

Tämän hetkinen arvio lakon vaikutuksista kansainvälisiin toimituksiin

Ruotsista ja Baltiasta saapuvat sekä niihin maihin toimitettavat paketit ja lavalähetykset pyritään jakamaan palvelulupauksien mukaisesti, mutta muutaman päivän viiveet ovat mahdollisia.

Muut EU-alueen paketit todennäköisesti viivästyvät muutamilla päivillä. Suurin osa paketeista Euroopasta ja Eurooppaan toimitetaan maantiekuljetuksilla, joten vaikutus niihin on vähäinen.

Lakko vaikuttaa voimakkaimmin kansainvälisiin paketteihin ja kirjelähetyksiin,jotka tulevat tai lähtevät Euroopan ulkopuolelle (esim. USA, Japani, Kiina) lentokuljetuksina. Nämä lähetykset toimitetaan lähtömaista vasta lakon jälkeen.

Myös luukkuun jaettavien kansainvälisten kirjeiden, lehtien ja mainosten kuljetus ja jakelu keskeytyy.

Lakon vaikutuksia täsmennetään päivittäin ja niistä kerrotaan Postin nettisivuilla ja Twitterissä. Tiedotteet löytyvät osoitteesta posti.fi maanantaista 11.11. lähtien. Ne julkaistaan päivittäin noin klo 12 ja 18.

- Kiitämme asiakkaitamme kärsivällisyydestä ja olemme erittäin pahoillamme lakkojen aiheuttamasta epävarmuudesta ja häiriöistä. Pääosa pakettilähetyksistämme lähialueilta, esimerkiksi Ruotsista, voidaan kuitenkin jakaa nopeasti, vain pienillä viiveillä. Pyrimme palaamaan normaaliin toimitusrytmiin heti lakon loputtua, eli joulupaketit saadaan kyllä näillä näkymin hyvin perille, sanoo Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja.