EU:n ulkopuolelta saapuviin yli 22 euron lähetyksiin käsittelymaksu, Posti kehittää tulliselvityksen tekemistä sähköisesti

03.12.2019


Kuvassa lähetyksiä väliaikaisessa tullivarastossa Postin tiloissa

EU:n veroalueen ulkopuolelta saapuville, pääosin yli 22 euron tullaukseen jääville tavaralähetyksille otetaan käyttöön käsittelymaksu. Maksu on 2,90 euroa lähetystä kohden ja se astuu voimaan 31.1.2020. Kansainvälisen verkkokaupan kasvaessa maksu kattaa kustannukset lähetysten käsittelystä, ilmoitusmenettelystä sekä varastoinnista. Valtaosa Suomeen saapuvista tavaralähetyksistä on pieniarvoisia alle 22 euron lähetyksiä, joita maksu ei koske tässä vaiheessa.

- Kansainvälisen verkkokaupan aiheuttamat kustannukset kohdistuvat näin kyseiseen toimintaan. Tämä on tärkeää kaupankäynnin tasapuolisuuden ja kotimaisen verkkokaupan kilpailukyvyn kannalta, kertoo Postin kansainvälistä verkkokaupan palveluista vastaava johtaja Sami Finne.

Pohjoismaista mm. Ruotsi ja Islanti ovat ottaneet käyttöön vastaavanlaisen maksun EU:n ulkopuolelta tuleville lähetyksille.

Lähetyksen vastaanottaja saa tulliselvitettävästä tavaralähetyksestä joko paperisen saapumisilmoituksen tai sähköisen ilmoituksen OmaPosti -palveluun. Saapumisilmoituksessa opastetaan suorittamaan maksu pankkikortilla suojatun posti.fi sivuston kautta. Lähetyksen verot ja käsittelymaksu tulee maksaa 20 päivän kuluttua lähetyksen saapumispäivästä. Kun molemmat maksut on suoritettu, Posti toimittaa sen viipymättä vastaanottajalle. Tullaamaton lähetys palautetaan puolestaan lähettäjälle.

Digitaalinen huolinta OmaPostissa etukäteen - nopeammin ja edullisemmin

Posti on kehittänyt sähköiseen OmaPosti -palveluun uuden digitaalisen huolintaratkaisun EU:n ulkopuolelta tulevien lähetysten kulun nopeuttamiseksi. Ensivaiheessa uusi ratkaisu on käytössä pääosin 22-150 euron arvoisille lähetyksille, joista peritään vain alv.

Palvelun avulla kuluttaja voi valtuuttaa Postin huolehtimaan tulliselvityksestä jo ennen lähetyksen saapumista maahan. Kuluttajan tarvitsee vain antaa tarvittavat tiedot tulliselvitykseen. Lähetyksen saavuttua maahan, Posti hoitaa tullauksen kuluttajan puolesta ja perii maksun annetulta kortilta.

Lähetyksen tullaus OmaPostissa on myös edullisempaa, digitaalinen huolinta on hinnaltaan 0,90 euroa. Asiakas voi myös ohjata OmaPostissa tavaralähetyksiä haluamaansa pakettiautomaattiin.

- Kehitämme sähköisiä ratkaisujamme, jotta ostokokemus myös kansainvälisessä verkkokaupassa olisi sujuvaa. Digitaalinen huolintapalvelu tulee ensin saataville lähetyksiin, joista on hyvät digitaaliset tiedot saatavilla. Tarkoitus on laajentaa palvelua ensi vuonna merkittävään osaan kansainvälisiä lähetyksiä, kertoo Finne.

Lisätietoa kuluttajalle tullaukseen liittyen