Epätavallisen suuri lumimäärä haittaa postinkulkua kaikkialla Suomessa

05.02.2019

Runsas lumisade ja teiden auraustilanne ovat vaikeuttaneet ja hidastaneet sekä sanomalehtien varhaisjakelua että päiväpostinjakelua eri puolella Suomea. Vaikein tilanne on pääkaupunkiseudulla.

- Olemme kaikkialla nyt niin sanotusti samassa hangessa ja tilanne näyttää sääennusteiden mukaan jatkuvan. Ymmärrämme hyvin, että mikään aurauskalusto ei tahdo riittää kaikkien väylien auraamiseen yhtä aikaa. Lunta on niin paljon, että myöskään postinsaajat eivät helposti pysty pitämään postilaatikkojen edustoja lumesta vapaina. Tämä on kova urakka kaikille, sanoo postinjakelusta vastaava Sami Reponen Postista.

Kiitos auraushenkilöstölle ja lumityöt tehneille postinsaajille

Posti on ollut yhteydessä kaupunkien ja kuntien tienhoidosta vastaaviin, ja asiaa on käyty yhdessä läpi. Auraus tehdään erityisesti taajamissa tietyn reittisuunnitelman mukaan. Pääväylät avataan ensin ja sivutiet vasta myöhemmin.

- Haluamme kiittää kaikkia niitä, jotka vuorokauden ajasta riippumatta tekevät parhaansa tiestön auraamiseksi. Se on näissä olosuhteissa kovaa työtä, ja toivomme että tilanne kohta helpottaisi, Sami Reponen sanoo.

Postin jakeluhenkilöstö liikkuu reiteillä varhain aamulla, usein samaan aikaan aurauskaluston kanssa. Varhaisesta aamusta johtuen postinsaajat eivät ehdi tai pääse kolaamaan ja lapioimaan postilaatikoiden edustoja aurauksen jälkeen.

- Kiitos kaikille postinsaajille, jotka ovat pystyneet ja jaksaneet tehdä lumityöt ja antaneet vielä naapuriapuakin. Erityisesti iäkkäämmille ihmiselle se on ollut erityisen tärkeää. Välitän terveiset koko postinjakeluhenkilöstömme puolesta, vapaat väylät edesauttavat myös alueen liikenneturvallisuutta ja työturvallisuutta, kun autoa ei tarvitse jättää huonoon paikkaan, vaan postin voi jakaa normaaliin tapaan auton ikkunasta suoraan laatikkoon, Sami Reponen kertoo.

Pahimmillaan lunta on ollut niin paljon, että postilaatikon kantta ei saa auki, vaan laatikko on kokonaan hautautunut lumen peittoon. Tällaisiin laatikkoihin postia ei valitettavasti voi jakaa lainkaan, vaan postinsaajan lähetykset pidetään tallessa Postin tiloissa, kunnes ne päästään jakamaan laatikkoon.

- Jakeluhenkilöstömme tekee kaikkensa, jotta päivän posti saataisiin jaettua olosuhteista huolimatta. Suurin osa asiakkaistamme on ymmärtänyt hyvin tilanteen, ja tehnyt paljon henkilöstömme auttamiseksi ja postinjakelun sujumiseksi. Luonnonvoimien edessä parhaat voimat saadaan yhdessä tekemällä ja toisiamme tukemalla. Uskon, että talkoohenki lumitöissä ja kannustaminen auttaa kaikkia jaksamaan, Sami Reponen sanoo.


Lumimääristä on kerrottu muun muassa Iltasanomissa