Valtaosa suomalaisista sai viime vuonna joulukortin postin kyydissä  - joulun tärkeät lähetyspäivämäärät lähestyvät

08.12.2018

Perinteinen posti pitää joulutervehdysten osalta pintansa, sillä valtaosa (87%) suomalaisista sai viime jouluna joulukortteja postin kyydissä. Joulun tärkeät lähetyspäivämäärät lähestyvät. Tänä vuonna joulukortit saa postitettua edullisemmalla hinnalla, jos joulutervehdyksen lähettää viimeistään keskiviikkona 12.12. mennessä.

Posti ja IRO Research tiedustelivat lokakuussa tuhannen suomalaisen mielipidettä joulukorttien asemasta joulutervehdyksissä. Samalla vastaajilta kysyttiin, millaisia joulutervehdyksiä he saivat viime jouluna. Valtaosa vastaajista kertoi saaneensa paperisen joulutervehdyksen postin kautta. Eniten saatiin ostettuja joulukortteja (84%), itse askarreltuja joulukortteja ja omasta valokuvasta tehtyjä joulukortteja.

Vastaukset kertovat joulukorttien aseman olevan digitalisoituvassa maailmassa edelleen vankka. Kaksi kolmasosaa suomalaisista (66 %) aikoo tänäkin vuonna postittaa joulukortteja tai -kirjeitä. Tulosten mukaan suomalaiset arvostavat postitse saapuvia joulukortteja huomattavasti enemmän kuin muunlaisia joulutervehdyksiä. 

”Joulu on perinteiden aikaa, joten silloin arvostetaan myös perinteisiä joulutervehdyksiä. Kotiin lähetettyjä joulutervehdyksiä säilytetään usein näkyvillä koko joulun ajan, joten tervehdykset ilahduttavat vastaanottajaa jopa useiden viikkojen ajan”, jouluntekijä Johanna Rouhe Postilta kertoo.

Joulukorttien ja pakettien tärkeät lähetyspäivämäärät lähestyvät


Jos joulupostia haluaa lähettää edullisemmalla joulun ikimerkillä (1,05 e), on viimeinen lähetyspäivä keskiviikkona 12.12.Tämänkin jälkeen joulukortit ehtivät vielä jouluksi, kun ne postitetaan kotimaan ikimerkillä (1,50 e) viimeistään keskiviikkona 19.12. ennen kirjelaatikoiden tyhjennysaikaa.

Kotimaan paketit ehtivät jouluksi perille, kun ne lähettää viimeistään 19.12. maksamalla postimaksun etukäteen verkossa tai OmaPosti -sovelluksessa. Valmiiksi maksetun paketin voit jättää mihin tahansa pakettiautomaattiin tai postiin. Posteista paketit tulee lähettää päivää aiemmin, viimeistään 18.12. 

Paketin osoitetiedoissa lähettäjän ja vastaanottajan nimet, osoitteet ja matkapuhelinnumerot varmistavat paketin nopean ja varman perillemenon. Puhelinnumero mahdollistaa paketin saapumisilmoituksen vastaanottamisen kätevästi ja nopeammin tekstiviestillä. 

Jos haluaa lähettää joulupaketin henkilölle, jonka matkapuhelinnumeroa tai sähköpostiosoitetta ei ole lähettäjän tiedossa, on viimeinen postiinjättöpäivä jo 14.12.
Kun vastaanottajalle ei voi lähettää saapumisilmoitusta matkapuhelimeen tai sähköpostiin, hänelle lähetetään paperinen saapumisilmoitus. Tästä syystä nämä paketit pitää laittaa matkaan hyvissä ajoin, jotta ne ehtivät jouluksi perille.

Viimeiset lähetyspäivät eri maihin ja vinkit jouluvalmisteluihin löytyvät osoitteesta www.posti.fi/joulu.

 

Lisätietoja tutkimuksesta:

Joulukorttien asema suomalaisten joulutervehdyksissä 2018 -tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IRO Researchin valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin. Haastatteluja tehtiin 28.9.–4.10.2018 yhteensä 1 000. Otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on maksimissaan n. + 3,2 %-yksikköä.