Raskas liikenne puhdistuu vähitellen - Postille ensimmäisten joukossa kaksi LNG-raskaan kaluston ajoneuvoa

16.11.2018

Posti on ottanut käyttöön kaksi nesteytetyllä maakaasulla (LNG) kulkevaa täysperävaunuyhdistelmää. Posti haluaa omalta osaltaan hillitä ilmaston lämpenemistä ja samalla toimia muille vastuullisena esimerkkinä. Postin tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 30 % suhteessa liikevaihtoon vuoteen 2020 mennessä.

Raskaan liikenteen päästöt puhdistuvat vähitellen: Polttoaineiden elinkaarianalyysin mukaan LNG:n käyttö vähentää kasvihuonepäästöjä jopa 24 % verrattuna fossiiliseen dieseliin. ​

- Tavoitteenamme on vähentää päästöjä 30 % suhteessa liikevaihtoon vuoteen 2020 mennessä. Tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitsemme useita eri keinoja ja vaihtoehtoiset polttoaineet, kuten LNG, ovat yksi keino. Vuodesta 2007 vuoteen 2017 Posti on vähentänyt absoluuttisia hiilidioksidipäästöjä yli 34 000 tonnia, sanoo Postin vastuullisuusjohtaja Noomi Jägerhorn.

LNG on yksi keino hillitä ilmaston lämpenemistä


Uudet LNG-yhdistelmäajoneuvot tulevat Postille vaativaan ja tehokkaaseen käyttöön. Ajoneuvoja käytetään kuljetusliikenteessä esimerkiksi Vantaa-Oulu, Vantaa-Lappeenranta ja Vantaa-Turku -väleillä.

Vuorokaudessa ajoneuvoille kertyy 840-950 ajokilometriä, joka on riittävän pitkä mittaamaan polttoaineen kulutusta ja säästöjä dieseliin verrattuna. Koska LNG on dieseliä edullisempaa, myös valmius pienentää polttoainekustannuksia on erinomainen.

Tehokkaalla reittisuunnittelulla, kuljetusten yhdistelyllä, korkealla täyttö- ja käyttöasteella sekä ekologisella ajotavalla parannetaan kuljetusten ympäristötehokkuutta.

Raskaan kaluston vaihtoehtoiset polttoaineet, kuten nesteytetty maakaasu ja etanolidiesel, nähdään Postissa yhtenä mahdollisuutena hillitä ilmaston lämpenemistä.

Seuraava etappi on LNG-ajoneuvoihin sopivan nesteytetyn biokaasun (LBG) käyttäminen: Raskaaseen liikenteeseen sähkökäyttöisiä ajoneuvoja ei vielä ole saatavilla. 

Raskaan liikenteen päästöt puhdistuvat vähitellen

Postin käytössä on erilaisia vaihtoehtoisia polttoaineita käyttäviä raskaan liikenteen ajoneuvoja. Vuosi sitten Posti otti käyttöönsä ensimmäisen etanolidiesel-kuorma-auton​. Tämä ajoneuvo liikkuu Vantaa-Kotka -välillä.

RED95-etanolidiesel sisältää 90 prosenttia uusiutuvaa edistynyttä etanolia, joka on valmistettu suomalaisesta jätteestä. RED95 vähentää raskaan liikenteen fossiilisia CO2-päästöjä jopa 90 prosenttia sekä lähipäästöjä jopa 80 prosenttia.

Postilla on myös yksi Suomen HCT-jättirekoista​ (High Capacity Transport), jolla kuljetetaan kerrallaan jopa 44 tonnia elintarvikkeita Jyväskylä-Vantaa välillä. HCT on ajossa 20 tuntia vuorokaudesta ja ajoneuvossa on 30 % enemmän kuljetuskapasiteettia verrattuna ns. normaaliin ajoneuvoyhdistelmään.

Pienempien ajoneuvojen osalta Postilla on jo sähköisiä kulkuneuvoja ja biokaasua käyttäviä ajoneuvoja käytössään: tänä vuonna 200 sähkörahtiskootteria ​ja 40 biokaasuautoa sekä 7 sähköpakettiautoa.

Posti Green - ilmastoystävällinen kuljetus

Postin kaikki jakelu-, kuljetus-, rahti- ja varastopalvelut Suomessa ovat asiakkaille hiilineutraaleja Posti Green -palveluita. Green-palveluista ei aiheudu asiakkaalle hiilidioksidipäästöjä, sillä Posti neutraloi jäljelle jäävät päästöt osallistumalla sertifioituihin ilmastoprojekteihin. Asiakkaille Posti Green näkyy autoissa "Ilmastoystävällinen kuljetus" -merkinnällä.

Tiesitkö tämän Postin ympäristöohjelmasta?

- Tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 30 % vuoteen 2020 mennessä suhteutettuna liikevaihtoon.

- Olemme myös mukana kiinteistöjen energiatehokkuussopimuksessa ja sitoutuneet parantamaan toimitilojemme energiatehokkuutta 10,5 % vuoteen 2025 mennessä. Kaikki Postin käyttämä sähkö on vihreää sähköä.

- Perustana ovat ympäristöjohtamisstandardit, erityisesti ISO 14 001, lainsäädännön ja viranomaisten vaatimukset sekä YK:n Global Compact -periaatteet.

Tiesitkö tämän LNG:stä?

- LNG (Liquified Natural Gas) on nesteytettyä maakaasua, joka on jäähdytetty -162 asteeseen.

- Nesteyttämällä maakaasu tiivistyy 600-kertaisesti.

- Maakaasu on väritöntä, myrkytöntä ja hajutonta fossiilista polttoainetta, joka palaessaan vapauttaa noin 25 prosenttia vähemmän hiilidioksidia kuin öljy.

- Polttoaineiden elinkaarianalyysin mukaan LNG:n käyttö vähentää kasvihuonepäästöjä jopa 24 % verrattuna fossiiliseen dieseliin.

- Käyttökohteissa LNG höyrystetään kaasuksi. Kaasu palaa puhtaalla liekillä muodostamatta tuhkaa tai nokea. Hiukkas- ja typpioksidipäästöt ovat vähäisiä.

- Suomessa LNG:tä tuottaa energiayhtiö Gasum, jolla on LNG tankkausasemat Vantaalla, Helsingissä, Jyväskylässä ja Turussa. 

Tiesitkö tämän Volvo FH LNG kuorma-autoista?

- LNG kuorma-autot toimivat nesteytetyllä maakaasulla (tai biokaasulla).

- LNG kuorma-autot ovat suorituskyvyltään, ajettavuudeltaan ja polttoaineen kulutukseltaan dieselkäyttöisten mallien veroisia.

- Moottori: Volvo G13C Euro 6. Yhteispaineruiskutuksella varustettu 6-sylinterinen ja 13-litrainen rivimoottori, kaksoispolttoainesuuttimet kaasulle sekä dieselille. 460 hv / 2 300 Nm.

- Vaihteisto: Volvo I-Shift automaatisoitu vaihteisto.

- Polttoainesäiliö 205 kg:n (495 l:n) LNG-säiliöllä, joka turvaa jopa 1 000 km:n toimintasäteen.

- Ajoneuvoon asennetaan myös pieni dieselsäiliö. LNG-auto käyttää polttoaineenaan myös dieseliä, noin 5–10 prosenttia kokonaismäärästä. Dieseliä tarvitaan aloittamaan palamistapahtuma, dieselpolttoaine on ikään kuin nestemäinen sytytystulppa. 

Julkaisuvapaat kuvat median edustajien käyttöön
Video LNG-täysperävaunuajoneuvosta