Postin taidepalkinto myönnetään graffititaiteilija EGS:lle

24.05.2018

Maailman ensimmäiset graffitiaiheiset postimerkit julkaistaan syyskuussa

Posti Oy on myöntänyt vuoden 2018 postimerkkitaidetta edistävän palkinnon graffititaiteilija EGS:lle. Palkintoon kuuluu 10 000 euron arvoinen rahapalkinto ja postimerkkijulkaisu taiteilijan töistä. Posti julkaisee syyskuussa EGS:n töistä tiettävästi maailman ensimmäiset postimerkit, joissa on aitoja graffiteja

Syyskuun 12. päivä julkaistavassa postimerkkiarkissa on kaksi kotimaan ikimerkkiä EGS:n suunnittelemista graffiteista maailmalla. Punasävyisen graffitin EGS teki paikallisten maalareiden kanssa Australiaan Melbournen kaupungin varastoalueelle vuonna 2015. – On hienoa, että postimerkki julkaistaan toiselle puolelle maapalloa tehdystä graffitista.

EGS
Kuva: EGS:n taidetta Melbournessa 

Toisessa postimerkissä kirjaimista E, G ja S muodostuu maailmankartta.– Tein tuon työn Pietarissa vuonna 2014 pidetyn taidefestivaalin yhteydessä pienen kuorma-auton kylkeen. Oli mielestäni hieno ajatus, että maailmankartta lähti seikkailemaan ympäri Pietaria samaan aikaan, kun Venäjä oli talouspakotteiden vuoksi sulkeutumassa. Kartat ja rajat ovat kiinnostaneet minua aiheena aina.

EGS
Kuva: EGS:n taidetta Pietarissa

Kirjeet ja postimerkit ovat EGS:lle tuttuja jo vuosien takaa. – Minulla oli eri puolilla maailmaa toistakymmentä kirjekaveria, joiden kanssa vaihtelin kymppikuvia graffiteista. Kun graffiti-postimerkit ilmestyvät syyskuussa, aion lähettää vanhoille kollegoille eri puolille maailmaa nipun kymppikuvia ensipäivänkuorissa, joissa on itse suunnittelemani postimerkit päällä. Odotan sitä innolla, EGS kertoo.

Palkinnolla nostetaan taiteen ja postimerkin arvostusta

Posti haluaa nostaa toista kertaa jaettavalla ainutlaatuisella palkinnolla taiteen ja postimerkin arvostusta ja asemaa. – Etsimme uusia tekijöitä postimerkkimaailman ulkopuolelta. EGS on mielenkiintoinen taiteilija, joka rikkoo graffiteillaan perinteisen taiteentekemisen rajoja. Graffitit sopivat visuaalisuutensa puolesta hienosti postimerkkeihin, kertoo Design Manager Tommi Kantola, joka toimii Postin taidetoimikunnan puheenjohtajana. Vuoden 2017 taidepalkinnon Posti myönsi kuvanveistäjä Jasmin Anoschkinille.

EGS on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia graffititaiteilijoita. EGS:n taiteilijanura alkoi 1980-luvun puolivälin jälkeen Helsingissä ensimmäisen suomalaisen graffitiaallon innoittamana. EGS:n graffiteja löytyy nyt jo yli 50 maailman maasta. Viime vuosina EGS on laajentanut ilmaisuaan kohti perinteisempiä taidemuotoja, mm. maalauksia, veistoksia ja installaatioita. EGS:n töitä on esillä myös Helsingin taidemuseo HAM:n graffiti-aiheisessa näyttelyssä, joka on avoinna 9.9. asti.

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön