Posti ottaa käyttöön 13 HCT-jättirekkaa

01.07.2019

- Tavoitteena vähentää yli 230 000 ajokilometriä vuodessa. Se on sama matka kuin kuusi kertaa maapallon ympäri.

Yhtiö ottaa käyttöönsä kesän loppuun mennessä 13 HCT-yhdistelmäajoneuvoa lisää rahtilähetysten kuljettamiseen.

Lyhenne HCT tulee sanoista High Capacity Transport. Se on kansainvälisesti vakiintunut termi normaalia pidemmille tai raskaammille yhdistelmille tieliikenteessä, joita ei kuitenkaan pidetä erikoiskuljetuksina.

Jättirekat liikuttavat kerralla enemmän


Näissä jättirekoissa on noin 30 % enemmän kuljetuskapasiteettia normaaleihin yhdistelmäajoneuvoihin verrattuna. Suuremmalla kuljetuskapasiteetilla tavoitellaan pienempää energiankulutusta kuljetettuun hyötykuormaan nähden. Se tarkoittaa päästöjen ja kustannusten laskua.

Postin Rahtiliiketoimintaa johtavan Antti Wikströmin mukaan HCT-yhdistelmien käyttö Postissa vähentää vuorokaudessa 930 ajokilometriä ja vuositasolla yli 230 000 ajokilometriä. Se on sama matka kuin kuusi kertaa maapallon ympäri.

- Saamme liikutettua saman tavaramäärän esimerkiksi neljän normaalin yhdistelmän sijaan kolmella HCT-yhdistelmällä. Tästä saamme merkittäviä vähennyksiä ajokilometreihin, ja tätä kautta hiilidioksidipäästöihin. Yksi isompi yksikkö säästää myös tiestöä verrattuna useampaan normaalikokoiseen kuljetusyksikköön. Osa kalustosta on hankittu uutena, osa yhdistelmistä rakennetaan jo meiltä löytyvistä moduuleista.

Postin HCT-yhdistelmät tulevat reiteille:

- Helsinki-Oulu-Helsinki,
- Helsinki-Seinäjoki-Tampere-Helsinki,
- Helsinki-Kuopio-Helsinki,
- Lieto-Jyväskylä-Lieto ja
- Oulu-Jyväskylä-Oulu.

 

HCT-rekka voi muodostua esimerkiksi kahden puoliperävaunun ja vetoauton yhdistelmästä, jolloin pituutta tulee lähes 32 metriä, leveyttä on 2,6 metriä ja korkeutta 4,4 metriä.

Suomen tiestö on suunniteltu jopa 120 tonnin erikoiskuljetuksille, mutta suurin sallittu yhdistelmämassa on tällä hetkellä 76 tonnia.

Valtioneuvoston 10.1.2019 hyväksymä asetus sallii maksimissaan 34,5 metriset yhdistelmät Suomen maanteillä.