Posti ostaa uusia lajittelukoneita

14.01.2019

”Haluamme pidentää printin elinkaarta ja kehittää uusia palveluja”, sanoo Yrjö Eskola Postipalveluista

Perinteisen kirjepostin määrä on puolittunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, kun ihmisten käyttötottumukset ja tarpeet ovat muuttuneet. Erilaisten painetujen tuotteiden huomioarvo ja käytettävyys ovat kuitenkin edelleen hyviä digitaalisten palvelujen rinnalla. Postin uusin lajitteluteknologia mahdollistaa hybridipalvelut, joissa perinteisiin tuotteisiin yhdistetään digitaalisia palveluja.

- Tosiasia on, että kirjeiden ja lehtien jakelumäärät ovat pudonneet 1950-luvun tasolle. Printti ei kuitenkaan ole kuollut, ja sillä on edelleen tärkeä paikka digitaalisten palvelujen rinnalla. Teknologiaa hyödyntämällä ja yhdessä asiakkaidemme kanssa palveluja uudistamalla pystymme pidentämään painettujen tuotteiden elinkaarta, sanoo johtaja Yrjö Eskola Postipalveluista.

Lähetysten nopea ja tehokas lajittelu on tärkeä osa postinkulkua. Suuret kausivaihtelut postimäärissä ja lähettäjäasiakkaiden tarpeiden aiempaa nopeampi muuttuminen ovat nykypäivää. Tämä edellyttää uutta teknologiaa ja automaation hyödyntämistä.

- Uusin lajitteluteknologia mahdollistaa asiakkaillemme ja meille paremman ennakoitavuuden ja näkyvyyden. Rakennamme parhaillaan osoitteelliselle postille seurantakyvykkyyttä, jonka avulla asiakkaamme voivat jo lähitulevaisuudessa kytkeytyä järjestelmiimme ja seurata prosessia alusta loppuun. Mukana kulkevien digitaalisten palvelujen avulla tiedot ja postipalvelut tulevat olemaan saatavilla ajasta ja paikasta riippumatta. Pakettipalveluissamme tämä helppous onkin ollut jo pitkään tarjolla, Yrjö Eskola kertoo.

Kolme uutta lajittelukonetta sijoitetaan Helsinkiin

Kirjeiden, mainosten ja lehtien lajitteluun sopivat koneet sijoitetaan Helsingin postikeskukseen Pasilaan. Helsingin postikeskuksen kautta kulkee koko maan printtipostista noin 80 %. Etelä-Suomen alueella ovat suurimmat lähettäjäasiakkaat ja valtaosa vastaanottajista.

Koneiden monikäyttöisyys mahdollistaa kirjeiden ja lehtien lajittelun lisäksi myös muiden osoitteellisten lähetysten, esimerkiksi osoitteellisten mainosten, lajittelun suoraan jakelujärjestykseen eli postinsaajien osoitteen mukaisesti. Tämän hetkisen arvion mukaan uudet koneet otetaan käyttöön loppuvuodesta 2019.

- Kysymys on merkittävästä investoinnista ja strategiamme mukaisesta automaation hyödyntämisestä. Teknologiaa hyödyntämällä ja yhdessä asiakkaidemme kanssa palveluja kehittämällä pystymme hillitsemään jakelukustannusten nousua ja pidentämään printin elinkaarta, vaikka digitalisaatio vääjäämättä vähentää jaettavan postin määriä, Yrjö Eskola sanoo.

- Meille tämä investointi tarkoittaa pitkän tähtäimen kumppanuutta asiakkaidemme kanssa. Henkilöstöllemme tämä tarkoittaa mahdollisuutta ammatilliseen kehittymiseen ja keinoja tulevaisuuden postipalvelujen turvaamiseen, Yrjö Eskola kiteyttää.