Posti kokeilee älykästä kirjelaatikkoa

26.01.2018

– uusi verkkoteknologia käytössä ensimmäisenä maailmassa

Posti kehittää yhdessä Telian kanssa uudenlaista Postin älykirjelaatikkoa, joka ensimmäisenä maailmassa hyödyntää uutta NB-IoT-teknologiaa. Älykäs kirjelaatikko kertoo muun muassa, milloin se kannattaa tyhjentää.

"Osoitteellisia lähetyksiä on vuosittain yli miljardi, joten tieto säästää luontoa ja rahaa. Jos jokaisen Postin kautta kulkevan lähetyksen käsittelyyn käytettäisiin sekunti enemmän työaikaa päivässä kuin nyt, kulut kasvaisivat 13 miljoonalla eurolla vuodessa. Jos säästämme puolikin minuuttia työaikaa kirjelaatikolla käymisestä, siitä kertyy iso hyöty", Postin prosessijohtaja Sami Reponen kertoo.

NB-IoT on kansainvälinen verkkoteknologia, jonka avulla voi kytkeä edullisesti suuren määrän laitteita verkkoon. Älykäs kirjelaatikko kertoo reaaliajassa laatikon käytöstä ja mahdollisesta ilkivallasta.

Posti ja Telia lisäävät kolme kuukautta kestävässä kokeilussa älyä viiteen kirjelaatikkoon Helsingissä ja Oulussa. Tavoitteena on tehdä kaikista yli 5000:sta kirjelaatikosta älykkäitä, mikäli kokeilu onnistuu hyvin.

"Asensimme ensimmäisen sensorin jo ennen joulua, ja tulokset ovat lupaavia. Postin testiryhmä pystyy myös kännykän avulla seuraamaan jatkuvasti älylaatikon käyttöä", Telian hankepäällikkö Mikael Sundholm kertoo.

Posti hakee kokeilulla merkittäviä logistisia hyötyjä. "Logistiikkavirtojen hallinta on meille erittäin tärkeä asia. Postilla on eri puolilla maata 3 300 ajoneuvoa, joiden kilometreistä kertyy päivässä yli kuusi kertaa maapallon ympärys. Sen lisäksi rekat ajavat Suomen teillä päivittäin neljä ja puoli kertaa maailman ympäri", Reponen laskee.

Reaaliaikainen tieto auttaa Postia erityisesti ruuhka-aikoina, kuten jouluna tai ystävänpäivänä, jolloin älykirjelaatikot voidaan tyhjentää tarpeen mukaan. Innovatiivinen hanke juontaa juurensa Postin strategiaan, jossa yhtenä päätavoitteena on parantaa nykyisiä palveluita digitalisaation avulla sekä kehittää kirjeille ja muille osoitteellisille lähetyksille digitaalista seurantaa.

Jatkossa älykirjelaatikkojen sensorin tiedot on tarkoitus yhdistää suoraan Postin raportointijärjestelmään. "Tavoitteena on, että jokainen postinjakaja ja autonkuljettaja saa jatkuvasti tarpeellista tietoa, ja voimme seurata myös keskitetysti, miten posti liikkuu reaaliajassa", Reponen sanoo.

Mitta-anturit kokeiluun toimittaa suomalainen teknologiayritys RD Velho.


Kuvia median käyttöön