Posti täyttää 380 vuotta – tänään suomalaisille jaetaan 11 miljoonaa lähetystä

06.09.2018

Posti täyttää tänään 380 vuotta ja juhlii syntymäpäiviään työn merkeissä. Vuosien saatossa Posti on muuttunut kirjeiden jakelijasta Suomen suurimmaksi posti- ja logistiikka-alan palveluyritykseksi.

 

Posti täyttää tänään tasavuosia, sillä kuningatar Kristiina vahvisti Suomen ensimmäiset postitaksat 6.9.1638. Maailma muuttuu ja Posti sen mukana. Tänään jaamme suomalaisille 11 miljoonaa lähetystä, joista paketteja on noin 150 000 kappaletta.

”Digitalisaation myötä Posti on pitkän historiansa käännekohdassa: sähköisen viestinnän lisääntyessä voimakkaasti ja asiakkaiden tarpeiden muuttuessa nopeasti päivittäiseen työhömme kuuluvat kasvavassa määrin pakettien ja tavaroiden kuljetukset, monenlaiset logistiikkapalvelut sekä yhä enemmän myös digitaaliset palvelut. Yleispalvelun eli postimerkillisten lähetysten osuus on enää alle 5 prosenttia jaettavasta määrästä”, Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen sanoo.

Posti jaetaan kotioville, mutta alussa posti haettiin postimestarin kotoa

Posti on Suomen suurimpia yritystyöantajia ja Postin henkilöstön määrä on noin 20 000. Postin laaja jakeluverkko tavoittaa nykyisin kaikki Suomen taloudet ja yritykset. Kun Posti perustettiin 380 vuotta sitten, oli postiverkko varsin pieni ja Posti työllisti vain kourallisen ihmisiä. Ensimmäinen postilinjan varrella sijaitsevaan viiteen kaupunkiin, eli Turkuun, Helsinkiin, Porvooseen, Käkisalmeen ja Viipuriin, perustettiin postikonttorit. Postia hoitamaan määrättiin joku kaupungin porvareista, joka hoiti pestiä omassa kodissaan.

Posti on kulkenut Suomessa säännöllisesti jo vuodesta 1638 lähtien. Vielä 1600- ja 1700-luvuilla postia ei kuljetettu postikonttoreita pidemmälle. Asiakkaat kävivätkin posteissa paikan päällä tiedustelemassa, josko heille olisi tullut postia. Postinjakelua suoraan asiakkaille kokeiltiin ensimmäisen kerran liki 200 vuotta sitten. Suomi onkin yksi harvoista maista, joissa sanomalehdet tuodaan suoraan lukijan postilaatikkoon saakka.

Aluksi Postia kuljetettiin jalkaisin. Postin historiaan mahtuu kuitenkin monenlaisia kuljetusvälineitä. Vaikka 1950-luvun jälkipuoliskolla maaseudun postinjakelussa käytettiin moottoripyöriä, oli kirjeenkantajilla vielä käytössä hevosia ja Lapissa poroja. Tällä hetkellä Postilla on yli 3 900 hyötyajoneuvoa, kuten mönkijöitä, pakettiauto- ja kuorma-autoja.

Postia kuljetetaan myös pyörällä ja jakelukärryillä. Postinjakelussa on tänä vuonna otettu käyttöön myös 200 sähkörahtiskootteria ja 250 sähköavusteista maxijakelukärryä.

Pakettimäärät kasvavat, kirjeet vähenevät

Verkkokauppa kasvaa nyt noin 10 prosentin vuositahtia. Kirjeet vähenevät ja pakettimäärät rikkovat ennätyksiä. Muutos näkyy selvästi: Posti jakoi viime vuonna paketteja ja tavaralähetyksiä enemmän kuin koskaan. Jatkuva uudistuminen on välttämätöntä perinteisten postitoimitusten vähentyessä. Postin tulevaisuus on vahvasti paketeissa ja logistiikassa.

Lisääntyvä verkkokauppa ja pakettiliiketoiminta ovat trendikasvunsa alkuvaiheessa. Olemme vasta raapaisseet tämän megatrendin pintaa. Verkkokaupan ansiosta suomalaiset voivat ostaa kotimaasta ja maailmalta melkein mitä tahansa ja Posti toimittaa ne perille”, Malinen sanoo.

Kun Posti aloitti toimintansa, se kuljetti kirjeitä, joiden matka toiselle puolelle Suomea kesti hevosrattailla yli 20 vuorokautta. Nyt sama matka hurahtaa postirekalla hieman yli 10 tunnissa.

”Asiakkaat toivovat meiltä nopeutta. Vastaamme tähän aloittamalla tänä syksynä verkkokaupan saman päivän pakettitoimitukset ja viikonlopputoimitukset”, Malinen kertoo.

Tutustu Postin 380-vuotisjuhlasivustoon

Posti on Suomen johtava posti- ja logistiikka-alan palveluyritys. Ydinliiketoimintaamme kuuluvat postipalvelut, paketit, rahti ja logistiikan palvelut. Meillä on maan kattavin palveluverkosto ja käymme arkipäivisin noin kolmen miljoonan kotitalouden ja yrityksen luona. Huolehdimme arjen sujuvuudesta 11 maassa. Liikevaihtomme vuonna 2017 oli 1 647 miljoonaa euroa ja henkilöstömme määrä on noin 20 000. www.posti.com