Paketin lähetystiedot täysin digitaalisiksi – postimerkeistä pakettien maksutapana luovutaan vuonna 2019

11.06.2018

Postimerkkien käytöstä paketin postituksen maksutapana luovutaan Suomessa vuoden 2019 alusta lähtien. Muutoksen taustalla on Maailman postiliiton vaatimus, että postien on jatkossa toimitettava ulkomaille lähetettävistä paketeista tiedot digitaalisesti posti- ja tulliviranomaisten välillä.

Ensi vuonna tapahtuva muutos koskettaa vain hyvin pientä osaa lähetyksiä. Viime vuonna postimerkeillä maksetuista lähetyksistä vain 0,09 % oli paketteja. Suomalaiset maksavat paketin postitusmaksun yhä enenevässä määrin digitaalisesti. Digitaalinen maksutapa, kuten maksu verkkosivujen tai mobiilisovelluksen kautta, on kolminkertaistunut vuoden aikana.

-  Tarkka postimaksu on helpompaa maksaa verkossa tai sovelluksessa kuin koota postimaksu postimerkeistä paketteihin. Taustalla ovat myös suomalaisten muuttuneet odotukset pakettitoimituksia kohtaan: paketin saapumisilmoitus halutaan nopeasti tekstiviestillä tai sähköpostilla ja paketin kulkua halutaan seurata automaattisesti Postin lähetystenseurannan kautta, sanoo Kati Nevalainen Postista.

Maailman postiliitto edellyttää jäseniltään kykyä toimittaa kaikista ulkomaille lähetettävistä paketeista lähettäjä-, vastaanottaja- ja tullaustiedot digitaalisesti posti- ja tulliviranomaisten välillä viimeistään vuonna 2020. Postimerkeillä maksetuissa paketeissa edellä mainitut palvelut tai digitaalisten tietojen toimitus eivät ole mahdollisia, ja siksi postimerkkien käytöstä paketin maksutapana luovutaan 1.1.2019 alkaen.

Siirtymäaikaan on kuusi kuukautta aikaa, jolloin mahdollisesti varastoon kertyneitä postimerkkejä voi käyttää esimerkiksi suurimman pakettivolyymin, joulun, aikaan. Postimerkkejä voi muutoksen jälkeen käyttää kuten nykyisinkin korttien ja kirjeiden lähettämiseen.

Vuoden 2019 alusta alkaen paketin lähetysmaksun voi maksaa:

Paketin lähetysmaksu on edullisinta ostaa joko Postin lähettämisen verkkopalvelussa tai Postin mobiilisovelluksella. Lähetysmaksu on jopa 5 € edullisempi verrattuna postin myymälöissä maksettuihin paketteihin. Verkossa ja mobiilisovelluksessa maksetut paketit voi jättää Helposti-koodilla mihin tahansa Postin pakettiautomaattiin tai postiin.