Muutoksia kirjeen postimaksuihin 4. toukokuuta

04.04.2018

Postin käteismaksullisten kirjepalveluiden hinnat muuttuvat 4. toukokuuta 2018. Aiemmin ilmestyneet ikimerkit kelpaavat tämän jälkeenkin postimaksuksi sellaisenaan ilman lisämerkkejä.

Enintään 50 gramman kotimaan kortin ja kirjeen hinta on 4.5.2018 alkaen 1,50 euroa (+0,10 euroa). Enintään 20 gramman ulkomaan kortin ja kirjeen hinta on Priority-luokassa 4.5.2018 alkaen 1,60 euroa (+0,10 euroa). Ulkomaan Maksikirjeluokat yhdistyvät ja Maksikirjeen Economy-kulkunopeus poistuu. Maksikirjeen hinta on 4.5.2018 alkaen 8,50 euroa.

Käteismaksullisia kirjepalveluita ovat mm. postimerkillä maksetut kotimaan ja ulkomaan kirjeet, jotka kuuluvat yleispalvelun piiriin. Toisin kuin konelajiteltavat kirjeet, näiden kirjeiden käsittely ja lajittelu sisältävät useita manuaalisia työvaiheita, mitkä nostavat niiden tuotantokustannuksia.

- Hintoja joudutaan tarkistamaan, jotta postimaksujen riittävällä tasolla voidaan varmistaa yleispalvelun toimintavalmiudet koko maassa sekä kattaa jakeluverkoston kustannukset. On hyvä muistaa, että Postin toimintaa ei ylläpidetä verovaroin. Posti myös tehostaa toimintaansa monilla tavoilla kustannusten hillitsemiseksi, mutta yleispalvelukirjeiden käsittely on kalliimpaa manuaalisen työn takia, sanoo Laura Luoma Postin kuluttajapalveluista.

Kirjeiden keräilyn, lajittelun ja jakelun yksikkökustannukset ovat nousseet myös jakelumäärän laskun vuoksi. Vuonna 2017 osoitteellisia kirjeitä lähetettiin peräti 10 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Yksittäisen kirjeen jakelukustannus on sitä suurempi, mitä vähemmän on jaettavaa.

Ikimerkit kelpaavat aina ilman lisämerkkejä

Kaikki ennen hinnankorotusta ostetut kotimaan ja ulkomaan ikimerkit kelpaavat sellaisenaan ilman lisämerkkejä myös muutoksen jälkeen. Vanhoja 1. ja 2. luokan ikimerkkejä voi käyttää edelleen lähettämiseen. Niiden arvo vastaa kotimaan ikimerkkiä, jonka arvo 4.5. alkaen on 1,50 euroa.

Muutoksia tulee myös osaan kirjepalveluiden hintoja. Kaikkien kirjepalveluiden uudet hinnat ovat nähtävillä Postin kotisivuilla olevasta hinnastosta.

Postikorttisovelluksesta lähetettyjen korttien hinnat eivät muutu. Sovelluksesta voi lähettää aidon kortin esimerkiksi omasta valokuvasta. Sovelluksen voi ladata iOS- tai Android -sovelluskaupoista.

Hintamuutoksia 1.6. alkaen

Postin edelleenlähetys- ja jakelun keskeytyspalvelujen hintoihin tulee muutoksia 1.6.2018 alkaen. Kesän osoitteenmuutokset voi tehdä toukokuun ajan vanhalla hinnalla. 

Muutokset eivät koske sopimusasiakkaiden hintoja.

Lisätietoja kuluttajien palveluista ja hinnoista: www.posti.fi/hinnat 

Postimerkkejä voi ostaa noin 3 200 myyntipisteestä tai Postin verkkokaupasta: www.posti.fi/ostoksille